» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Col de L'Iseran 2770 méterével Európa legmagasabb alpesi hágója, az Alpok legmagasabb aszfaltozott hegyi útja.

Már hétszer szerepelt a Tour de France programjában, legutóbb 2007-ben.

A hegyet két úton is be lehet venni, az egyik, Bourg-Saint- Maurice felől, egy 48 km-es út, áthalad Val d'Isere sípályáin. A másik egy rövidebb és meredekebb emelkedés Bonneval-sur-Arc felől.

A hegy magasságát sokáig nem tudták megállapítani. 1811-ben Courtaboeuf ezredes megmászta a hegyet, és úgy 4045 métert mért - a tévedésre csak 100 évvel később jöttek rá. De nem csak emiatt hívják rejtélyek hegyének: 1745 és és 1871 között öt gyilkosságra is sor került a hegy oldalán fekvő kis faluban, Bonneval-sur-Arc-ban, amelyeknek elkövetőit sosem sikerült elkapni.

A legenda szerint 10. században Bonneval-sur-Arc helyén Faudan állt, amely alapítójáról kapta a nevét. Lakosai messzi földről ismertek voltak beképzeltségükről és gazdaságukról, amelyet a vasbányáknak köszönhettek. Állítólag minden vasárnap egy labdajátékot játszottak, amelyhez a labdát tömör aranyból készítették. Ez arra késztette a piemonti Novalaise apátság apátját, hogy egy szerzetest küldjön Faudan-ba, hogy visszatérítse őket az igaz hitre. A helyiek nem elég, hogy csúfot űztek a szent emberből, de meg is ölték, vízbe fojtották a közeli folyóba. Egy évvel később egy öregember érkezett Faudan-ba. Éjjel, legyengülve a hidegtől és az éhségtől minden ajtón bekopogott, de nem nyert választ sehol. Csak egy fiatal lány, Maguerite bocsátotta be, és megetette, szállást adott neki. Miután evett, elköszönt Marguerite-től, és figyelmeztette őt: még az éj folyamán hallani fog egy nagy zajt, de ne ijedjen meg, hanem imádkozzon a többi lakosért. Pár órával később a lány hirtelen felriadt: a hegy mozgott. Nappal látta, hogy Faudan eltűnt a lakóival együtt, egy nagy kőomlás temette őket maga alá. Csak az ő háza maradt épségben.

Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Cím:Col de l'Iseran
GPS: 45° 25′ 1.6302″, 7° 1′ 51.01932″

Még nem érkezett hozzászólás!