» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

La Grenouillère, az impresszionizmus szülőhelye. La Grenouillère szigete volt a helyszín a leghíresebb impresszionista festményekhez, Pierre Auguste Renoir La Grenouillère és Claude Monet Bain à la Grenouillère című festményeihez, amelyeket ugyanabban az évben (1869) festett.

Île de la Chaussée

Az Île de la Chaussée, más néven Île de la Grenouillère vagy Île de Croissy, a Szajna mintegy 2,5 kilométer hosszú szigete Yvelines megyében, a bal parton Bougival és Rueil-Malmaison, a jobb parton pedig Croissy-sur-Seine között. A XVII. században az Île de Croissy-t (ma Île de la Grenouillère) és az Île de la Chaussée-t egyetlen szigetté egyesítették. Nevüket azonban megtartották.

Közigazgatásilag az Île de la Chaussée Bougival településhez tartozik (az Île de la Grenouillère néven ismert rész Croissy-sur-Seine településhez tartozik). A folyásirányban feljebb fekvő Île des Impressionnistes, amelyhez egy gát köti, és a folyásirányban lejjebb fekvő Île de la Loge között fekszik, amelytől a Bougival-i zsilipek választják el.

A szigeten a Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny híd (Route départementale 321) vezet át, amely Bougival-t Croissy-sur-Seine-nel köti össze.

A sziget folyásirányban feljebb fekvő vége jelenleg a Grenouillère golfpályának, valamint egy városi parknak és magán- és állami sportlétesítményeknek ad otthont.

A Bougival felőli oldalon, a híd közelében van egy hajóállomás.

 

Az Île de la Grenouillère vízpartja vonzotta a romantikus tájképfestőket, majd később az impresszionistákat.

A szigetet elsőként a barbizoni festők látogatták meg nyáron, akiket vonzott az érintetlen természet, a Szajnára nyíló páratlan kilátás, valamint a csónakázás és a halászok által kínált halsütés a Bougival és Croissy-sur-Seine rakparti éttermekben.

Louis Français, Célestin Nanteuil, Camille Corot, Gustave Courbet és Théodore Rousseau gyakran megfordult itt. Auguste Anastasival és Eugène Desjobert-vel összefogva vásároltak egy kis hajót, a "La Grenouille"-t, amely a későbbiekben műhelyhajóvá vált. Ebben az értelemben a műhelyhajó Charles Daubigny Oise-on és Claude Monet Argenteuil-ben lévő csónakjára emlékeztet.

1852-ben François és Félicité Seurin sátrakat állítottak fel a parton, hogy gyorséttermet biztosítsanak az egyre növekvő számú törzsvendégeknek, akik vonattal érkeztek a Gare Saint-Lazare-ról a Gare de Chatou-ra. Ez volt a La Grenouillère születése.

1857-ben Seurinék két lakóhajót állítottak fel a folyó Rueil felőli oldalán, amelyek közül az egyik napközben kávéházként, este pedig táncteremként, a másik pedig fürdőkabinként szolgált. A második birodalom gazdagjai a parttal szemközti apró szigetecskére özönlöttek, amelyet "Grenouillère-sziget", "Virágcserép", "Camembert" vagy "Saint-Caleçon-sziget" néven ismertek. A helyet III. Napóleon és felesége 1869 augusztusában tett (éjszakai) látogatásával szentelték fel.

Nem sokkal később Monet és Renoir a Grenouillère-t az impresszionizmus egyik fő központjává tette az Île-de-France régióban.

La Grenouillère

A La Grenouillère egy híres csónakázó-, fürdő-, bál- és éttermi létesítmény volt a Croissy-sur-Seine-i Ile de la Grenouillère-en, amely 1850-től 1930-ig működött.

A második birodalom idején a csónakázási őrület fellendült. A párizsiak nagy számban özönlöttek a Szajnára, vonzotta őket Croissy-sur-Seine szigetének vad bája, amelyet akkoriban "a Szajna Madagaszkárjának" neveztek el buja növényzete és a látogatók szokásai miatt, akik "a szigetek őslakosaihoz hasonlítottak". Erről tanúskodnak a sziget különböző részeinek akkoriban adott szokatlan elnevezései: a "torzókapu", a "meztelen ember öble", a "rossz horgonyzóhely" és a "fúvósok partja". 1852-ben Croissy-sur-Seine-ben egy önkormányzati rendelet előírta, hogy a fürdőzőknek fürdőruhát kell viselniük, de ezt a párizsi sajtó kevéssé tartotta tiszteletben, és sokat viccelődött rajta.

Ugyanebben az időben Mère Seurin, egy Croissy-sur-Seine-i kabarétulajdonos egy pontonhajót állított fel a sziget szélén, amelyben egy hatalmas bálterem és étterem, valamint egy hosszú uszálynyi fürdőkabin kapott helyet. Seurin volt a koncessziós vállalkozója annak a kompnak is, amely a Rueil-Malmaisonból Croissy-sur-Seine-be szállította az utasokat a folyón át, elhaladva a sziget és így az ő létesítménye mellett.

La Grenouillère, kis strandjával, napközben bérelhető kenuival és híres heti báljával azonnal vonzotta a Párizsból Saint-Germain-en-Laye-be vonattal utazó párizsiakat. La Grenouillère-t a "Szajna Trouville-jének" nevezték el, és olyan híres lett, hogy III. Napóleon császár és Eugenie császárné 1869-ben megállt itt.

Ami a hangulatot illeti, a Guide Conty des environs de Paris 1888-ban ezt írta: "Képzeljünk el egy hatalmas, kávéházzá alakított hajót, ahol a legkülönösebb jelmezekben a csónakázó férfiak és nők vadul nevetnek, vadul táncolnak egy zongora diszharmonikus hangjaira. Egy fürdő, egy valóságos békató, része a létesítménynek. A békák általában szépek, jól megtermettek. A La Grenouillère, meg kell mondani, nem éppen egyháziaknak ajánlott hely".

Valójában a bál és a csónakbérlés mellett az emberek azért jönnek a Grenouillère-be, hogy közvetlenül a Szajnában fürödjenek. Érdekes módon ezek a fürdők vegyes fürdők voltak, ami Párizs többi részén teljesen tilos volt. Ez persze azt jelentette, hogy a fürdők nagyon népszerűek voltak, de volt néhány rosszindulatú probléma is.

Guy de Maupassant bérelt egy kis házat a folyó partján, különösen Sartrouville1ben, és rendszeres látogatója volt. Több novellájában rendkívül reális portrét festett a helyről és annak zajos, népes légköréről:

"Az ember orrában érzi a világ minden habját, az előkelő söpredéket, a párizsi társadalom minden penészét: újságírók, kurátor urak, korrupt tőzsdeügynökök, őrült mulatósok, rothadt öreg swingerek keveréke; mindenféle gyanús lények, félig ismert, félig elveszett, félig elismert, félig megszégyenített, csalók, gazemberek, nőprokurátorok, iparos lovagok egybegyűlt tömege, méltóságteljes tartással, olyan matamorózus levegővel, amely mintha azt mondaná: "Az elsőt, aki gazembernek nevez, megölöm. "

"Ez a hely bűzlik az ostobaságtól, a trágárságtól és az olcsó gavallértól. A férfiak és a nők egyenlőek. Szerelemszagú, és az emberek egy igenért vagy egy nemért harcolnak, hogy féregzabáló hírnevüket fenntartsák, amit kardcsapások és pisztolygolyók csak még jobban kiüresítenek."

"A környék néhány lakója minden vasárnap kíváncsi bámészkodóként jár arra; néhány fiatal, nagyon fiatal, minden évben megjelenik ott, és tanulja, hogyan kell élni. Sétálók bukkannak fel; néhány naiv ember téved oda."

1869-ben Auguste Renoir és Claude Monet itt állította fel festőállványait. Megörökítették a Camembert-t, egy egyetlen fával beültetett szigetecskét, amelyet keskeny, csúszós deszkák kötnek össze a pontonhajóval... ami esésekhez és váratlan fürdőzéshez vezetett! Monet Le Bain à la Grenouillère című festménye a New York-i Metropolitan Museum of Art gyűjteményében található, míg Renoir La Grenouillère című festménye a stockholmi Nationalmuseum gyűjteményében.

A La Grenouillère 1889 októberében tűzvészben megsemmisült. Az 1889-es világkiállítás paraguayi pavilonjának elemeiből a következő évben újjáépített Grenouillère nem volt olyan sikeres. Az idők megváltoztak. A kerékpározás új őrülete megelőzte a csónakázást, és mindenekelőtt az, hogy Párizs összes szennyvizét a Szajnába engedték, elriasztotta a fürdőzőket és a csónakosokat.

Az 1920-as évek végén a Grenouillère végleg eltűnt, amikor a Szajnát kiszélesítették.

La Grenouillère múzeum Croissy-sur-Seine-ben

Egy egyesület által működtetett kis múzeum követi nyomon a létesítmény történetét. A szerdán és vasárnap délutánonként nyitva tartó múzeum állandó gyűjteménynek ad otthont, és minden évben időszaki kiállítást mutat be.

Kétévente megrendezik a Fête de la Grenouillère-t, hogy visszahozzák a Belle Époque hangulatát.

Művészeti örökség

La Grenouillère szigete volt a helyszín a leghíresebb impresszionista festményekhez, Pierre Auguste Renoir La Grenouillère és Claude Monet Bain à la Grenouillère című festményeihez, amelyeket ugyanabban az évben (1869) festett. 1850 és 1900 között ezeket a helyeket aktívan látogatta a korabeli párizsi polgárság. Guy de Maupassant egyik novellájában (Le Horla) írt róluk.

Pierre-Auguste Renoir olaj, vászon, 1869-ben.

Tartomány:Île-de-France
Cím:Croissy-sur-Seine
GPS: 48° 52′ 44.95944″, 2° 7′ 58.03716″
Honlap: https://www.grenouillere-museum.com/grenouillere/collections/the-grenouillere-site-history/

Még nem érkezett hozzászólás!