» Franciaország

» Franciaország » Occitanie


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A mediterrán hangulatú település nagy kulturális és főként színháztörténeti hagyományokkal büszkélkedhet, "Moliere városának " is hívják. A 17. században egy évtizeden át (1646-1657) itt lakott a drámaíró és társulata.

„Molière pézenas-i tartózkodását néhány különös cselekedete tette figyelemre méltóvá. Így például, barátságot kötött a helybeli tiszteletre méltó, kitűnő borbéllyal, Joli mesterrel.

A mester műhelye nagy népszerűségnek örvendett Pézenas-ban.

Főként szombatonként: a borbélyüzlet ajtaja szüntelenül csapódott, megjelentek a mészárosok, a pékek, pézenas-i hivatalnokok és mindenféle más népség. Mialatt Joli mester segédei a látogatók fogát húzták vagy megborotválták őket, a sorukra várakozó pézenas-iak fecsegtek, tubákoztak. Időnként beszaladt valami leányka és pirulva közölte, hogy levelet kapott szerelmesétől, aki katona. Ebben az eseményben mindnyájan részt vettek, és hangosan olvasták fel a levelet az írástudatlan leányka kérésére, kifejezve megelégedésüket az esetben, ha a levél örömteljes híreket tartalmazott, vagy ellenkezőleg, sajnálkozásukat, ha abban valami szomorú hír volt. Egyszóval, Joli mester üzletében mindig olyan volt az élet, mint valami klubban." (Mihail Bulgakov: Molière úr élete)

Tartomány:Occitanie
Cím:Pézenas
Honlap: http://www.pezenas-tourisme.fr/en/

Még nem érkezett hozzászólás!