» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Sokak szerint a Villa Cavrois a világ leghíresebb 20. századi háza.

Az óriási park közepén fekvő Villa Cavrois-nak a méretei a lenyűgözőek: 60 méter hosszú, 1800 m2 alapterületű, és 830 m2-ek a teraszai. Az 1932-ben elkészült épület a maga korában egy csodavillának számított belsőépítészeti újdonságai miatt.

A házat Robert Mallet-Stevens tervezte 1929-ben Paul Cavrois-nak Roubaix-i textiliparosnak. A hét gyermekes család 1932-ben költőzhetett be a házba.

A második világháborúban a német hadsereg foglalta el a villát, de a Cavrois család végig itt élt, egészen 1986-ig.

Paul Cavrois özvegyének 1987-ben bekövetkezett halála után az épület teljesen elhagyatottá vált. 1985-ben vette meg egy ingatlanügynök, aki egy lelkes csoporttal létrehozott egy alapítványt a ház megmentésére. 1990-ben elérték, hogy történelmi műemlékké nyilvánítsák.

2001-ben a francia állam úgy döntött, hogy nem hagyja tovább rossz állapotban. 12 év alatt 23 millió euró ráfordítással újították fel. A rekonstukciót nehezítette, hogy nem maradtak fenn az eredeti tervrajzok, mert Mallet-Stevens halála előtt azt kérte, hogy az összes iratait égessék el. A resturátorok csak a korabeli fényképek és a fellelhető műszaki dokumentumokra hagyatkozhattak.

A villát ma már az eredeti, 1932-es állapotában láthatjuk. A látogatók felfedezhetik a kivételes belsőt, a luxus és a modern művészet szimbólumát, színezett márványaival, drága faborításával és indirekt világításával.

Rekonstruálták a maga korában a legmodernebbnek számító technikai újításokat ís, így a telefonokat, a központi fűtést, a felvonókat és a központi porszívót is. Minden egyes szobában található egy kis elektronikus óra és falba épített hangszóró, és a nagyon modern mechanikus árnyékoló rendszer is növeli az avantgárd hatást.

Ez a modern építészeti gyöngyszem 2015. június 13-án nyitotta meg kapuit a közönség előttFranciaország északi részén, a Lille-hez közeli Croix-ban.

A jegyiroda és az ajándékbolt a házőrző kunyhójában van.

Tartomány:Hauts-de-France
Cím:Avenue John Fitzgerald Kennedy 60
GPS: 50° 40′ 0.29298″, 3° 9′ 50.90396″

Még nem érkezett hozzászólás!