» Görögország

» Görögország » Attika » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Athéntól mindössze kétórányi kompútra fekvő Spetses szigete festői régi kikötőjével egy mesés hétvégi kiruccanás jól ismert célpontja.

Spetses különösen elegáns hangulatot áraszt, főként a sok velencei villa miatt, amelyek egy másik helyet és időt idéznek.

A sziget festői fővárosa, Spetses városa ideális a kanyargós, romantikus sétákhoz, míg a sziget partjainál található számos strandon bőséges fürdőzési és napozási lehetőség várja a vendégeket.

A butikhotelek, kifinomult éttermek és a világ minden tájáról érkező jachtokkal teli kikötők csak néhány a sziget kozmopolita látnivalói közül.

Görögországnak számtalan látványos szigete van, de ez a varázslatos hely ideális célpont azok számára, akik a görög fővároshoz közel - és mégis oly távol - szeretnének pihenni és kikapcsolódni.

Egyiptomi kastély

A kikötőre néz egy gyönyörű elhanyagolt kastély, amelyet két egyiptomi szfinx őriz.  

Sotiros Anargyros gazdag görög kereskedő és Spetses szigetének szülötte volt, aki olyan befolyásos projekteket finanszírozott, mint a szigetet megkerülő főút, a sziget első víztározója és legnagyobb szállodája, valamint a sziget nagy részének újraerdősítése, miután a hajóépítés és a tüzelőanyag-felhasználás miatt kiürült.

Anargyrost az egyiptológia is lenyűgözte, és 1903-ban elkezdte egy kívül-belül egyiptomi díszítésű, nagyszabású kastély építését. Az 1904-ben elkészült épületet Anargyros a háború és a vadászat egyiptomi istennője után "Neith"-nek nevezte el. Azonnal Spetses legimpozánsabb épületévé vált, ahol királyokat, királynőket és más akkori méltóságokat láttak vendégül. Ezek a vendégek a kastély egyik legimpozánsabb eleme, a bejáratot szegélyező két nagy szfinx mellett léptek be.

A kétszintes neoklasszicista kúria volt az első vasbetonból készült épület a szigeten, mivel akkoriban hagyományosan követ és fát használtak. Szimmetriája határozza meg, mivel mind a négy oldalról oszlopcsarnok veszi körül, az elülső oszlopcsarnok oszlopcsarnokai pedig az emeleti teraszt támasztják alá. Egy nagy kert közepén áll, amelyet kavicsos sétányok vesznek körül. Fénykorában az ingatlanhoz három víztartály, egy madárház és egy tyúkól tartozott.

Anargyros 1928-ban halt meg, és halála után a Neith lett Spetses városházája. A második világháború alatt a német hadsereg kihallgatásokat tartott itt, és a háború vége óta az épület üresen állt, és folyamatosan romlott. Most egy hátborzongató relikvia, galambok, gyíkok és más vadon élő állatok százainak otthona.

A Sotirios Anargyros kúria, más néven a Neith a nyilvánosság elől elzárt, és a belépés csak engedéllyel lehetséges, amelyet ritkán adnak meg, és csak hivatalos történelmi jelentőségű okokból. Mindazonáltal a kapukon kívülről nyíló kilátás még mindig lenyűgöző, és megéri az utazást.

A szigeten, Porto Heli egy villájában forgatták a Glass Onion: A Knives Out Mystery (Az üveghagyma - Tőrbe ejtve) c. Netflix-filmet.

Tartomány:Attika
Cím:Spetses
GPS: 37° 15′ 31.29696″, 23° 8′ 23.20627″

Még nem érkezett hozzászólás!