» Görögország

» Görögország » Thesszália » Sziget


A 2007 szeptemberében itt forgatott Mamma Mia! című filmnek köszönhetően sokan látogatnak el a szigetre. Több helyi utazási iroda is szervez olyan túrákat, hajóutakat, amelyek a film helyszíneire kalauzolják el az érdeklődőket.

A 2008-ban bemutatott első rész a Sporades szigetekhez tartozó Szkopelosz szigetén játszódik, a fikciós Kalokairi „szerepében”.

A sziget film bemutatása után óriási népszerűségre tett szert. Megnőtt a kereslet a szállások és az ingatlanok iránt, és az addig majdnem ismeretlen sziget Rodosszal, Míkonosszal és Korfuval vette fel a versenyt.

2008-tól Szkopeloszon évente 15 százalékkal nőtt a turisták száma, az ingatlanárak az egekbe szöktek, az éttermek kínálata 50 százalékkal drágult, és drágábbak lettek az élelmiszerek is a boltokban.

A főváros, Chora fehérre meszelt házaival, barna tetőivel és idilli várával igazi szemet gyönyörködtető. Glossa faluban olyan finomságokat kóstolhat, mint a kanalas édességek és az amygdalota vagy a skopelitiki sajtos pite.

Karyában érdemes kirándulni az ősi Sendoukia-sírokhoz. A sűrűn erdős Palouki hegy lejtőjén található az Evangelistrias női kolostor impozáns komplexuma, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az Égei-tengerre.

Nem szabad kihagyni az Agios Ioannis sto Kastri templomhoz való feljutást, ahol a Meryl Streep és Pierce Brosnan főszereplésével készült "Mamma Mia" című ABBA-film egyes részeit forgatták. Innen fentről fantasztikus kilátás nyílik a szigetre és a tengerre.

Érdemes meglátogatni a magasan a tenger fölé magasodó régi templomot Szkopelosz városában, valamint az Agios Riginos kolostort, ahol az egykori szkopelosi püspök sírja található.

Felfrissítő fürdőzési élmény vár Milia fenyőfákkal szegélyezett strandján, Panormos kristálytiszta vizében, Limonari zöld vizében vagy a Kastriban található Ai Giannisban.

Megközelítés: A legközelebbi repülőtér a szomszédos Szkiathosz szigetén található. Onnan kompjáratok indulnak Szkopeloszra.

Tartomány:Thesszália
Cím:Skopelos
GPS: 39° 8′ 24.7371″, 23° 40′ 53.269″