» Németország

» Németország »

A 15 legszebb vár és kastély Németországban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 15 legszebb kastély és vár Németországban.

Lichtenstein kastély

Lichtenstein vára 817 méterrel a tengerszint felett drámai magasságban fekszik a Sváb-Alb zord tájain. A középkori mintára épült neogótikus épület 1842 óta magasan az Echa völgye fölött, Reutlingen közelében trónol. A képeslapra illő mesebeli kastélyba csak egy karcsú fahídról lehet feljutni.

Moyland kastély

A várkastélyról már csaknem 700 évvel ezelőtt, 1350 körül van feljegyzés, amikor a közeli Cleves grófja a közeli Holand Hagdorn lovagnak adta hűbérül. Azóta a kastély az idő múlásával gazdát cserélt, kastélyból palotává változott, majd vissza. Az épület alapformája mégis mindig állandó marad: egy kompakt udvar négy saroktoronnyal, amelyet víz vesz körül.

Marksburg

Az 1240-ben épült Marksburg vára az egyetlen olyan dombtetőn álló vár a Közép-Rajna mentén, amely az évszázadok során épségben megmaradt. A középkori vár még ma is büszkén tornyosul a Mainz és Koblenz közötti Rajna-völgyben egy palakúpon. A vár nem pusztult el, és nem is vált rommá, és ma arról tanúskodik, hogyan néztek ki a késő középkor lovagvárai.

Eltz vár

Eltz vára a 12. század közepe óta áll egy völgyben, sűrűn erdős dombok között. A vár egy meredek sziklás hegytetőn emelkedik, amelyet az Elzbach patak vesz körül, amely három oldalról természetes vizesárokként veszi körül az építményt. Az akár tízemeletes épület formagazdagsága, a számos nyeregtető, torony és diadalív a mintegy 500 éves építéstörténet eredménye. Ma a kastély az Eltz család 33. generációjának tulajdonában van.

A Mosel menti Eltz kastély 1961 és 1995 között az 500-as bankjegyet díszítette. A lovagvárat, amelyet soha nem hódítottak meg és nem romboltak le, eredetileg I. Barbarossa Frigyes császár ajándékozta a nemesi Eltz családnak, amelyről a vár a nevét kapta. És ez a család még ma is birtokolja, több mint 850 év után, immár a 33. generációban.

A látogatók áprilistól novemberig bejárhatják az Eltz-vár belső tereit, köztük a lovagtermet a figyelemre méltó páncélokkal és a szólásszabadságot szimbolizáló bolondfejekkel, valamint a boltozatos pincében található kiterjedt kincseskamrát. Különösen érdemes megnézni a fegyvergyűjteményt és az értékes olajfestményeket (köztük az idősebb Lucas Cranach Madonnáját).

Ha szeretné élvezni a vár körüli érintetlen természeti tájat, ne hagyja ki a túrázást az "Eltzer Burgpanorama" (13 kilométeres körös túraútvonal) álomösvényen. Az egyik legszebb eifeli túraútvonal a bugyogó Eltz-patak, csendes erdők és csodálatos kilátás mellett vezet, és könnyen teljesíthető egy nap alatt.

Muskau kastély

Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau tájépítész és író a világ egyik legszebb tájképi parkját hozta létre szülőhelyén, a lausitzi Muskauban. A tökéletesen kialakított park közepén áll az 1870 körül elkészült muskaui kastély. A neoreneszánsz stílusban épült kastély és a park 2004 óta az UNESCO Világörökség része.

Hohenzollern-kastély

A Sváb Jura peremén lévő hegyen álló kastély a középkor óta a porosz királyok ősi székhelye. A Hohenzollern-kastély is nagyon középkorinak tűnik, de a kastélyt, az erődítményeket és a kastélykertet csak a 19. század közepén építették meg mai formájában - az akkoriban divatos neogótikus stílusban.

A Sváb-Alb látogatóinak kötelező látnivaló: a porosz királyi család és a Hohenzollern hercegek ősi székhelye a 855 méter magas, azonos nevű hegy csúcsán. A kastély jelenlegi, csúcsos tornyokkal díszített külsejét IV. Frigyes Vilmos porosz királynak köszönheti, aki az évszázados pusztulás után 1850 és 1867 között újjáépíttette a várkomplexumot. Ma is a család tulajdonában van.

A Hohenzollern-kastély nevezetességei közé tartoznak a pompás termek, mint például a Grófság, a Markgrófság és a Kék szalon, valamint a fegyvertár és a kincstár. Csillogó lovagi páncél, a porosz királyi korona és Lujza királyné ezüsttel hímzett udvari vonata látható itt. A leghíresebb kiállítási tárgy II. Frigyes porosz királytól ("Öreg Fritz") származik: egy tunika egy tubákos dobozkával, amely a legenda szerint a hétéves háborúban a kunersdorfi csatában megmentette az öreg Fritz életét. A művészeti gyűjtemény jelentős festményeket, értékes ezüstöt és porcelánt tartalmaz.

A vár belső udvarán egy gigantikus méretű történelmi ágyú számtalan ostromról tanúskodik. A várkocsmában frissítőket fogyaszthat. A kastély udvara William Shakespeare-előadások és egyéb rendezvények helyszíne is.

Végül, de nem utolsósorban, egyedülálló elhelyezkedése inspirálta II. Vilmos császárt, hogy azt mondja, hogy "a Hohenzollern-kastélyból nyíló kilátás valóban megér egy utazást".

Schwerin kastély

A 19. században sok német herceg valósította meg álmát egy mesebeli kastélyról. II. Friedrich Ferenc mecklenburgi nagyherceg is francia mintára akart egy kastélyt, ezért építtette meg az 1857-ben elkészült Schwerini kastélyt - egy neoreneszánsz stílusú birtokot egy tósziget közepén.

Az "északi Neuschwanstein" Schwerin közepén, egy mesterséges szigeten található. Több mint 600 különböző szoba, tizenegy emelet, számtalan torony és torony - és minden egy tóban, mintegy 9000 cölöpön áll. A palota évszázadokon át a mecklenburgi hercegek és nagyhercegek székhelye volt; ma a komplexum egy része az állami parlament székhelye, és három emeleten a palotamúzeum kapott helyet. A Schwerini kastély mind kívülről, mind belülről nagyrészt eredeti állapotában maradt fenn. Csoportosan vagy például egy nyílt napon is meglátogathatja.

Belül a Beletage a lakó- és társalgószobákkal, a Trónteremmel és más termekkel és kabinetekkel vonzza a látogatókat. Értékes festmények, szobrok és a 19. századból származó kézműves tárgyak láthatók itt. A kastélypark, az orangeria és a liget sétálni hív.

A Schwerin-palotát változatos, reprezentatívan kialakított kertek veszik körül - a 2009-es szövetségi kertészeti kiállítás emlékei.

Neuschwanstein kastély

A mesebeli kastély tornyai, amelyet II. Ludwig bajor király építtetett a 19. század vége felé, már messziről láthatók. Ma évente mintegy 1,5 millió látogató keresi fel a híres Neuschwanstein-kastélyt, és csodálja meg a visszavonult király középkori álmát.

Bajorország legnépszerűbb látnivalói között a Neuschwanstein-kastély áll az első helyen, naponta átlagosan 6000 látogatóval. A híres mesebeli kastély játékos tornyokkal és bástyákkal, lélegzetelállító helyen, az Alpsee-tó felett trónol. Az épületet 1869-től építették II. Lajos bajor király számára, a középkori lovagvár idealizált képeként. A király csak néhány hónapig lakott benne; 1886-ban meghalt, mielőtt a kastély elkészült volna.

A belső teret, a gazdagon díszített trónteremmel és énekteremmel, valamint a viszonylag szerény lakással csak vezetett túrával lehet megnézni (időhöz kötött jegyek, online is). Különösen lenyűgöző a nappali és a dolgozószoba közötti barlang, egy mesterségesen létrehozott cseppkőbarlang.

A jegykiadó központból a látogatók gyalog (kb. 40 perc) vagy lovaskocsival (kb. 20 perc) juthatnak el a palotához. A júliustól szeptemberig tartó hónapok különösen forgalmasak a kastély látogatói számára. A kastély igazgatósága ezért azt tanácsolja a látogatóknak, hogy lehetőség szerint ezen időszakon kívül látogassanak el Neuschwansteinbe.

A kastélyban 2024-ig restaurálási munkálatok folynak. A kastélytúra során azonban minden helyiség megtekinthető.

Tipp kirándulóknak és amatőr fotósoknak: Az Alpsee körüli kétórás körséta során számos lehetőség nyílik arra, hogy a kastélyt teljes nagyságában lefényképezzék.

Pfalzgrafenstein kastély

IV. Lajos király 1327-ben a Rajna közepén egy vámtornyot építtetett, amelyet az évek során egyre jobban megerősített, és jövedelmező vámvárrá bővített. Pfalzgrafenstein várából őrök vigyázták a hajóforgalmat, amelynek át kellett haladnia az Inselburg vár és a túloldalon lévő Kaub város közötti mindössze 110 méteres keskeny csatornán. Az erőd ma Rajna-vidék-Pfalz tartomány múzeuma.

Marienburg kastély

Hannovertől mintegy 20 kilométerre délre található Marienburg kastély 1857 óta emelkedik a Leine völgye fölé. V. György vak uralkodó feleségének, Mária hannoveri királynénak ajándékozta születésnapjára a Schulenburg-hegyet, amelyre a Marienburg-kastély épült. De az új kastély feletti öröm nem tartott sokáig: amikor a király elvesztette királyságát a Poroszország elleni csatában, száműzetésbe vonult. Marie királynő nem sokkal később követi őt.

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király, aki a menyasszonyának egy 160 szobás kastélyt ajándékozott, 30 méter magas kilátótornyokkal, kápolnával és istállókkal." Pontosan így kezdődik a Marienburg kastély története. V. György hannoveri király a XIX. században építtette a Hannover melletti Marienbergben neogótikus stílusban nyári rezidenciaként és vadászkastélyként a historizáló palotakomplexumot. Feleségének, Mária királynőnek ajándékozta 39. születésnapjára. A királyné és lánya, Mária azonban csak két évig éltek a kastélyban, és 1867-ben, miután Hannover vereséget szenvedett a Poroszország elleni háborúban, követték trónfosztott férjüket és apjukat ausztriai száműzetésbe. Marienburg kastélya lakatlan maradt, és közel 150 évig szunnyadt.

Ma a kastélyban múzeum működik, pompás termekkel és pompás könyvtárral. A kastélyban tett egyórás túra azokkal a helyiségekkel foglalkozik, amelyeket Mária királyné 1866 és 1867 között lakott lányával, Máriával. A mintegy 100 helyiségből csak 15 látogatható, köztük a bejárati csarnok, a lovagterem, a királyné szalonja a könyvtárral, a palotakápolna és a történelmi palotakonyha. A túrán szereplő néhány helyiség (étkező és a hercegnők szobái) megtekinthető, de nem látogatható. Az egykori lóistálló és kocsiszín ma egy étteremnek ad otthont, ahol a látogatók úgy étkezhetnek, mint a 19. században.

Bárki, aki mindig is mesebeli esküvőről álmodott: A Marienburg kastélyban a hercegnős esküvő álma válik valóra. A párok rendszeresen mondják ki a boldogító igent a Marienbergen.

Burg Rheinstein

A Rheinstein-kastély (németül Burg Rheinstein) egy kastély Trechtingshausen városa közelében, Rajna-vidék-Pfalz tartományban, Németországban.

Wernigerode

A Wernigerode-kastély a Harz-hegységben található Wernigerode városa felett, Szász-Anhaltban, Németországban. A jelenlegi, a 19. század végén elkészült épület stílusa a Schloss Neuschwansteinhez hasonló, bár alapjai sokkal régebbiek.

Wernigerode vára eredetileg egy középkori vár volt, amelyet arra terveztek, hogy biztosítsa a német császárok útját a Harz-hegységbe tett vadászataik során. Később, számos átépítés és felújítás után a Stolberg-Wernigerode herceg rezidenciájaként szolgált. Ma egy 19. századi művészeti és kultúrtörténeti múzeumnak ad otthont.

A palota egy része, valamint három kertje és parkja (kert, állatkert, teraszkertek) látogatható. Belül 40 szoba, sok eredeti berendezéssel, két túra keretében látogatható. Kiemelt látnivalók a díszterem, a kastélytemplom és a Harz-hegységre nyíló kilátást nyújtó várrom.

A kastélyt sokan úgy ismerik, mint Otfried Preußler "A kis szellem" című klasszikus gyermekfilmjének filmes helyszínét. Minden nyáron itt rendezik meg a Wernigerodei Várfesztivált, amely immár több mint 20 éves hagyományra tekint vissza. A kastélyban házasságot is köthet és nyaralót is bérelhet. Gyermekeknek szóló ajánlatok: számos gyermekprogram, pl. mesetündér, és egyéni programok igény szerint, gyermekeknek szóló idegenvezetések, gyermekszülinapi partik.

Wartburg

A csaknem ezer éves Wartburg számos történelmi eseményt látott már a telephelyén. A történelem során számos művész és költő ihletőjeként is szolgált, mint például Goethe és Richard Wagner. Történelmi jelentősége miatt az UNESCO Világörökség része.

Hohenschwangau

A Hohenschwangau-kastély volt az első kastély a régióban, és II. Maximilian bajor király építette, aki II. Ludwig apja volt, aki a Neuschwanstein-kastély alkotója volt.

Reichsburg vára

A Reichsburg kastély Cochemben található, egy gyönyörű kisvárosban a Mosel (Mosel) folyó partján, és amelynek környékén számos pincészet található. Cochem szintén közel van Kölnhez (kb. 1 óra 40 perc autóval – 118 km) és Frankfurthoz (kb. 2 óra autóval – 170 km). 

Az impozáns építményt lehetetlen eltéveszteni, 154 méterrel a tengerszint felett egy hegykúpon áll. Az eredeti vár valószínűleg 1100 körül épült, és akkoriban vámvárként szolgált. A 17. századi pusztulása után újjáépítették.

A kastélyon belül a vezetett túrák során megtekinthető a lovagterem, az ebédlő, a vadászterem, a lugas és a kastélymúzeum, ahol számos díszes faragvány, fantáziadúsan díszített kerámiakemencék és más művészeti kincsek találhatók. Hároméves kortól a gyermekek számára szellemtúrákat szerveznek rablóvacsorával.

A vár a péntekenként és szombatonként megrendezett rusztikus lovagi vacsorákról és a nyári középkori fesztiválról is ismert. Azok a szerelmesek, akik középkori stílusban szeretnének összeházasodni, megtehetik ezt a várkápolnában. A ragadozó madarak szerelmesei a kastély sólyomászatának bemutatóira számíthatnak.

GPS: 51° 5′ 0.31056″, 10° 25′ 24.40884″

Még nem érkezett hozzászólás!