» Németország

» Németország » Bajorország » Bajorország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hitler egykori hegyi nyaralójából fantasztikus panoráma tárul a látogatók elé.

A Sasfészek a bajor Berchtesgadeni Alpokban található 1834 méter magasan, közel az osztrák határhoz, nem messze Obersalzbergtől. A Kehlsteinhaus egykor Adolf Hitler hegyi rezidenciája volt, ma mindenki számára nyitott.

A Sasfészekhez gyalogosan vagy buszokkal lehet feljutni. A busz végállomásától alagutakon közelíthető meg, a hegy oldalába vágott, polírozott sárgaréz lemezekkel és velencei tükrökkel borított, párnázott ülésekkel ellátott luxuslift szállítja az utasokat a 124 méterrel feljebb fekvő hegyi nyaralóhoz. Felérve a csúcsra csodálatos kilátás tárul elénk. A sziklamagaslaton trónoló épületből pazar panoráma nyílik a smaragdzöld ékkőként elterülő Königssee-re, de akár Salzburgig is el lehet látni.

A területet még 1934-ben vásárolta meg az NSDAP, a német náci párt. Az épületet, az oda vezető szerpentines utat és az alagutakat 1937-38 között, 13 hónapig építették, tervezését és kivitelezését Martin Bormann, Fritz Todt építészre bízta. Bormann a kész művet az NSDAP nevében Adolf Hitlernek 1939-ben, 50. születésnapjára ajándékozta. Az épület a Sasfészek nevet még a náci időkben egy francia diplomatától kapta.

A hegyilak kényelmét szolgálta a Mussolinitől kapott márvány kandalló, a Hirohito japán császártól kapott 8 cm vastag szőnyeg és a magyar Paul László tervezte bútorok. A debreceni születésű belsőépítész és designer tanulmányainak egy részét Németországban végezte, de a nácik hatalomra jutása után zsidó származása miatt élete egyre nehezebbé vált, ezért 1936-ban az Egyesült Államokba menekült. Szülei és két lánytestvére a holokauszt áldozatai lettek. A sors iróniája, hogy a Sasfészek az általa tervezett bútorokkal volt berendezve. A Time magazin 1952-ben a "milliárdosok építészének" nevezte. Rengeteg ismert megrendelője volt, politikusok, színészek, Ronald Reagan, Gary Cooper, Cary Grant, Fritz Lang, Billy Wilder.

 háború végén találgatások láttak napvilágot, hogy vajon a náci vezetők hová menekülnek a végső összeomlás esetén. Téves adatokból kiindulva a szövetséges hírszerzés úgy feltételezte, hogy a németek egy úgynevezett Alpok-erődöt építettek ki, és ennek egyik központja a Sasfészek. Ezért 1945. április 25-én több száz brit nehézbombázó repült Obersalzberg fölé, de magát a házat nem sikerült lerombolni.

A háború után az amerikai hadsereg pihenőhelyévé vált a terület, egészen 1960-ig, mikor a területet hivatalosan is visszaadták Bajorországnak.

Az újjáépítés után egykori rezidencia ma turista látványosság és étteremként funkcionál.

Tartomány:Bajorország
Cím:Kehlsteinhaus
GPS: 47° 36′ 41.34492″, 13° 2′ 31.41485″

Még nem érkezett hozzászólás!