» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna » Bologna


Ingyenes látnivalók Bolognában.

Bolognába, Emilia-Romagna gasztronómiai fővárosa évről évre egyre több rajongót vonz. Ha kevés pénzből gazdálkodsz, Bolognában is rengeteg mindent megtehetsz, íme a tíz legjobb választás.

1. San Petronio bazilika

Bologna egyik legfontosabb műemléke, a San Petronio-bazilika ingyenesen látogatható. A bazilika a bolognaiak számára épült, a város védőszentjének, Petroniusnak szentelve. A világ egyik legnagyobb temploma. Felhívjuk figyelmet, hogy 2 € díjat kell fizetni, ha fényképeket szeretne készíteni, és 3 €-t kell fizetnie a Cappella Bolognini megtekintéséért, ahol a Mennyország és a Pokol lenyűgöző ábrázolása látható.

2. Palazzo D'Accursio

A legtöbb látogató kihagyja ezt a közvetlenül a Piazza Maggiore, Bologna főterén álló palotát, és így Bologna történelmének egy fontos darabjáról marad le, hiszen ez az épület a középkor óta a város politikai hatalmának székhelye.

Sétáljon át az udvaron, másszon fel a Bramante által tervezett lépcsőn, és érje el az első emeletet, ahol néhány szépen díszített terem található, például a barokk Sala del Consiglio Comunale, amelyet még ma is a városháza üléseire használnak. A második emeleten további freskókkal díszített helyiségek várják a látogatókat, és nagyszerű kilátás nyílik a Piazza Maggiore térre.

3. Római Bononia a Sala Borsa-ban

A rómaiak i. e. 189-ben alapították Bononia kolóniát, és Bologna római kori történetének egyetlen tartósan látható régészeti maradványa a város fő közkönyvtárában, a Palazzo d'Accursio mellett álló Sala Borsában található. A mindenki számára hozzáférhető nagyteremben egy kristálypadló lehetővé teszi, hogy az érdeklődők bepillantsanak - és közvetlenül fölötte sétáljanak - az ókori római utcák és épületek maradványaiba, amelyek csak az elmúlt években, a felújítási munkálatok során kerültek napvilágra.

4. Oratorio di Santa Cecilia

A San Giacomo Maggiore-bazilika hátsó részén, a via Zamboni utcán, amely az egyetemi negyed szívét szeli át, egy olyan kis gyöngyszem található, amelyről kevesen tudnak: a Santa Cecilia-kápolna, amely a bolognai reneszánsz jelentős helyi festőinek, köztük Amico Aspertininek, Francesco Franciának és Lorenzo Costának ritka freskóciklusát tartalmazza. Az oratórium falainak két oldalán tíz négyzetre osztott freskók Szent Cecília és férje, Valeriano történetét mesélik el, akik azért lettek mártírok, mert nem tagadták meg a keresztény hitet.

5. Finestrella di via Piella - a csatornára nyíló ablak

Bologna történetének egy másik, kevéssé ismert aspektusa, hogy Bologna már a római kor óta rendelkezett hajózható csatornahálózattal, amely a középkorban tovább bővült, hogy az egyre növekvő számú vízikereket, fonóüzemeket és fűrészmalmokat táplálja, amelyek Bolognát Itália egyik fő textilgyártó központjává tették. A város csatornáiból nem sok maradt meg, mivel a legtöbbet a 20. században a föld alá temették. De ha kinézel a Via Piella kis ablakán, közvetlenül a városközpontban, akkor képet kaphat arról, hogyan nézett ki Bologna a múltban.

6. Basilica di Santo Stefano

Bologna másik jelentős műemléke szintén ingyenesen látogatható: ez a Santo Stefano, más néven Sette Chiese, azaz Hét templom komplexum; a komplexumon belül négy templom, egy udvar és egy kápolna található, és az építmény a jeruzsálemi Szent Sír-templomot hivatott felidézni, Szent Petronius, a város 5. századi püspökének kívánsága nyomán.

7. Piazzale di San Michele in Bosco, Bologna egyik legjobb kilátása

A városközponton kívül, a 30-as busszal megközelíthető, a San Michele in Bosco építészeti komplexum előtti téren található, ahonnan remek kilátás nyílik Bolognára. Láthatjuk a Két tornyot, a San Petronio bazilikát, számos középkori tornyot, a vörös tetőket, amelyek miatt a város a "la rossa" (a vörös) becenevet kapta, sőt a modern Fiera negyedet is, amely egy jelentős kereskedelmi kiállítási központnak ad otthont. Ha már ott van, lépjen be a templomba, és csodálja meg a 16. századi freskókat.

8. Séta a Portico di San Lucán

Mindenképpen másszon fel a San Luca porticusra, amely a maga 3,8 km-es hosszával a világ leghosszabb portikusza, 666 árkádjával. Ahogy egyre feljebb sétálsz, gyönyörű kilátás nyílik a városra, amíg el nem éred a San Luca-bazilikát, egy másik bolognai nevezetességet, amely jelzi a bolognaiaknak, hogy hazaérkeztek - mivel egy domb tetején áll, a városba érve az autostrada (autópálya) felől is látható. A San Lucához vezető sétát az Arco del Meloncellótól kell kezdeni, ahová a városközpontból a 20-as busszal lehet felszállni (ezzel a séta is kb. 2,4 km-re csökken).

9. Parco Villa Ghigi

Bologna számos kellemes zöldterületet kínál, és a város egyik legjobb parkja, ahonnan jó kilátás nyílik a városra, a Parco di Villa Ghigi, egy 28 hektáros park, amelyet a Porta San Mamolo, a város egyik ősi bejárati kapuja felől gyalogosan érhetsz el. Ez egy békés terület a sétákhoz és tökéletes a kilátást nyújtó piknikezéshez.

10. Szabadtéri mozi a Piazza Maggiore téren

Ez egy szezonális esemény, amely a bolognaiak egyik kedvenc nyári rendezvényévé nőtte ki magát: ingyenes filmnézés a Piazza Maggiore, Bologna főterén felállított szabadtéri moziban. Általában június közepétől augusztus közepéig tart, eredeti nyelvű filmeket vetítenek, és minden évben más-más retrospektív filmeket láthatnak a nézők egy igazán látványos háttérben, az éjszakai Piazza Maggiore.

Tartomány:Emilia-Romagna
Település:Bologna
GPS: 44° 29′ 37.75308″, 11° 20′ 33.47772″