» Olaszország

» Olaszország »

5 szokás, ahogy Nápoly a Carnevale-t ünnepli


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nápoly számtalan, több mint 1000 éves múltra visszatekintő karneváli rítusnak és szertartásnak ad otthont.

E hagyományok közül sok termékenységi rítusokat és lakomákat tartalmaznak, amelyek a húsvét előtti böjti időszakot hivatottak ellensúlyozni.

A Carnevale elnevezés adja a legtöbb betekintést abba, hogy ezek a bacchanáliai rituálék Nápolyban és a világ többi részén évezredekkel ezelőtt kezdődtek. A Carneval a "Carnem levare" kifejezésből származik, ami angolra fordítva annyit tesz: "húst elvenni". Krisztus keresztre feszítésének és feltámadásának tiszteletére a korai keresztények tartózkodtak a húsvétot megelőző 40 napban, amelyet ma nagyböjtnek nevezünk, a húsvét előtti 40 napban a húsfogyasztástól.

A nápolyi Carnem Levare vagy Carnevale fesztiválok mindig is éppoly zajosak voltak, mint amilyen falánkak. Amikor Olaszország 1861-es egyesítése előtt még a Bourbonok uralkodtak Nápolyban, a dolgok különösen őrültek voltak. A szeretett helyi király, Carlo Borbone úgynevezett "cuccagne"-okat épített, fából készült, élelmiszerrel borított építményeket, amelyeket a városszerte élő embereknek adományozott. Udvaroncai szívesen mesélték, hogy Nápoly minden negyedében minden elképzelhető húsféleséget ezeken az építményeken helyeztek el, és ingyen elvihették őket. El lehet képzelni, hogy a nagyböjt előtti napokban az egész városnak raguleves-szósz illata volt. A szaglással kapcsolatos nosztalgiához nem is kell messzebbre nézni, mint bármelyik nápolyi vasárnapra.

Még a nápolyi nemesek is imádták a Carnevale-t, elegáns jelmezbálokat szerveztek Nápoly városának legszebb épületeiben.  Az alábbiakban bemutatunk néhányat a nevezetesebb nápolyi Carnevale-hagyományok közül.

1. Véres csokoládépuding

A Carnevale egy kényeztető szezon. Húsok, édességek, édességek, húsok... Nápolyban a legfurcsább kényeztető vétek mind közül a véres csokoládépuding. Mivel a Carnevale az északi féltekén téli ünnep, Olaszországban általában egybeesik a disznóvágás szezonjával. A Nápoly környéki vidéken a sertés egyetlen része sem megy veszendőbe, beleértve a vért is. A leleményes szakácsok kitalálták, hogyan lehet a disznóvért ízletes módon felhasználni a Carnevale édességeihez, többek között egy dekadens csokoládépudinghoz. A Sanguinaccio vérpuding hamarosan a Carnevale kedvencévé vált. Az 1971-es nápolyi kolerajárvány óta Nápolyban és 1991-ben egész Olaszországban betiltották a sertésvér árusítását. Ma a helyiek a Sanguinaccio sertésvérmentes változatát élvezik a Chiacchiere nevű fritőzzel.

2. Viccek

A nápolyiak mindig élvezik a jó vicceket, de a Carnevale idején a viccelődés szezonális lázban ég. Ahogy a régi helyi közmondás tartja: "a Carnevale ogni scherzo vale - a karneválon minden viccnek van értéke". Ebbe beletartozik mindenféle tréfa, és minél gyerekesebb, annál jobb. A legnépszerűbb csínyek közé tartozik a barátok és a szülők konfettibombázása, a gyanútlan felnőtteknek való füllentés és fehér hazugság, valamint az alkalmi tojásdobálás. Ha a hamvazószerda előtti hetekben Nápoly bármelyik negyedében sétálgatsz, szinte biztos, hogy később hónapokig konfettit és csillámokat találsz olyan helyeken, amelyeket nem is gondoltál volna.

3. Lasagna

A legtöbb ember Olaszországon kívül inkább a lassan párolt darált húst, friss tésztalapokat és béchamel mártást tartalmazó lasagne bolognai stílusát ismeri. Vagy talán annak olasz-amerikai változatát, amely bőséges mennyiségű ricottát tartalmaz. A nápolyi Carnevale lasagna egy teljesen más barokk fenevad. A liliom aranyozása lenne a legjobb kifejezés ennek a húsos-húsgombócos lasagnának a leírására. Miután a húsdarabokat, kolbászt, sertésbordát és pácolt sertéshúst San Marzano paradicsomban lassan megfőzték, hogy hagyományos nápolyi stílusú ragut készítsenek, a helyiek pürésítik a ragut, és tésztával rétegezik, amelyhez tojást, füstölt provolonét, fiori di latte sajtot és - a leghíresebb - mini polpette-et, azaz húsgombócokat adnak. Feltételezem, hogy azok a kiegészítő húsboltok, amelyeket Carlo király nagylelkűen helyezett el a városban, az anyja ennek az ínycsiklandó találmánynak. Adj egy nápolyi nonnának néhány ingyen húsdarabot, és ő egy olyan lasagnát talál ki, amely barokkosabb, mint a Szent Péter-bazilika.

4. Jelmezek

Carlo Borbone uralkodásának fénykorában a nápolyiak a Carnevale alkalmával díszes jelmezekbe öltöztek, és bálokon vettek részt a királyi palotákban és számos nemesi házban Nápoly történelmi központjában. Eközben a széles tömegek élvezték a népszínházat és a bábszínházi bábjátékot, amelynek legnépszerűbb szereplője Pulcinella volt. Pulcinella, a tökéletes árus, tréfamester és szélhámos, a nápolyi karnevál szellemének ideális népi megtestesítője volt. Ma a nápolyi gyerekek gyakrabban öltöznek be tűzoltónak, sportcsillagnak és dinoszaurusznak. Néha azonban, amikor a legkevésbé számítasz rá, egy felnőtt Pulcinella közelíthet feléd Nápoly régi központjában, és konfettibombát dobhat rád. Nem akar rosszat.

5. Karneváli temetés

Nápolyban senki sincs biztonságban vagy immunis a Carnevale szellemére, és ebbe maga a Carnevale is beletartozik. Igen, Carnevale egy férfi. Az ünnep megszemélyesítője valójában egy kövér és boldog ember, aki a hús gyönyöreinek hódol. És még Carnevale-nek is el kell érnie a túlságosan elnéző végét. A január 17-én, Szent Antal apát napjával kezdődő és kövér kedden véget érő bacchanáliák szezonja után a Carnevale a régiből az újba való átmenet, az újjászületés és a megújulás rítusát jelzi. Így természetes, hogy a nápolyiak a kövér kedd hajnali órákban a Carnevale-t egy nagy, kövér temetéssel búcsúztatják. Egy teljes hónapnyi túl sok szalámi és csokoládé evés, viccelődés és kiöltözés után a mulatságnak véget kell érnie. A Carnevale tehát meghal, és Jézushoz hasonlóan egy következő, bár kissé komikusabb éves újjászületésnek örvend. A Carnevale szelleme, mint sok nápolyi szimbólum, köztük a Vezúv ikonikus vulkánja, az élet és a halál, az öröm és a fájdalom, a termékenység és a hiány kettősségét foglalja magában. Ó, és az ételt. Étel mindig lesz.

Még nem érkezett hozzászólás!