» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bagni di Lucca Firenzétől 60 km-re fekvő fürdőváros.

Magyar kapcsolat

Teleki Sándor grófnak, a múlt századi magyar és olasz szabadságharc ezredesének állítottak emléktáblát Bagni Di Lucca fürdővárosban. Teleki száműzetésének utolsó éveit töltötte a hegyekben lévő kis olasz városban.    

Az emléktáblát azon a kétemeletes épületen (Villa Diana) helyezték el, amely két évig volt Teleki olaszországi otthona.

A főnemesi családból származó Teleki Sándor gróf 1821-ben született Kolozsvárott. Iskolai éveiben házi nevelője volt Táncsics Mihály. Európai utazásai során ismerkedett meg Liszt Ferenccel, akivel egy egész életen át tartó barátságot kötött. Baráti kapcsolat fűzte Petőfi Sándorhoz is, aki 1847-ben Teleki koltói kastélyában töltötte mézesheteit fiatal feleségével, Szendrei Júliával. A koltói kastélyban töltött hat hét alatt Petőfi harminc verset írt, köztük a ,,Szeptember végén,, címűt.

Az 1848-49-es szabadságharc idején Telekit Bem tábornok ezredesi rangban intendánsának nevezte ki. A szabadságharc bukásakor rövid ideig fogságban volt Aradon, de időben sikerült külföldre jutnia, s így távollétében ítélték halálra.

A száműzetésben élő Teleki barátjának mondhatta Victor Hugót és Alexandr Dumas-t, aki ,,a magyar D,Artagnannak,, nevezte a rebellis grófot. Az olasz szabadságharc, a Risorgimento kitörésekor, 1859-ben csatlakozott Giuseppe Garibaldihoz. Szintén ezredesi rangban a magyar légió szervezésével foglalkozott, s rövid ideig a légió parancsnoka is volt.

1861-ben, miután a győztes olasz szabadságharc vezetésében Garibaldi és köztársaság párti hívei kisebbségbe szorultak, Teleki lemondott, s ezzel véget ért a magyar emigrációban játszott politikai-katonai szerepe is. 1867-ben amnesztiában részesült. Hazatért, és koltói birtokán halt meg 1892-ben.

Termálvíz

A Bagno di Lucca-i termálforrások évszázadok óta az egyik legjobb európai üdülőhelyként szolgálnak, és az „Olasz Svájc” névvel illetik. A gyógyvizeiről és természetes barlangjairól híres termálfürdő település a 13. század óta közkedvelt. 19 termálforrással rendelkezik, amelynek mindegyike 37 és 54 fok között tör a felszínre. A Jean Varraud fürdő az egyetlen, ahol 54 fokos víz-és gőzfürdőben lehet részünk. Számos olyan ismert személy, mint Byron, Shelley, Lever, Giusti, Monti, Carducci, Pascoli, Dumas, Strauss, Puccini, Margaret királynő, D’Azeglio, Galeazzo Ciano élvezték a termálvizek egészségügyi előnyeit Bagno di Lucca-ban.

Ponte d'Oro

A budapesti Lánchídhoz hasonlít a híd.

Tartomány:Toscana
Cím:Bagni di Lucca
GPS: 44° 0′ 35.93448″, 10° 35′ 26.2788″

Még nem érkezett hozzászólás!