» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Val di Fassa leghíresebb központjai közé tartozó Canazei (1456 m) a látványos Dolomitoktól övezett: a Sella-lánc (3152 m), a Gran Vernèl (3058 m) és a Marmolada (3343 m) is a terület fölé magasodik.

Canazei turisztikai fejlődése szempontjából döntő jelentőségű a Dolomitok útja, amely 1909 óta köti össze Bolzanót Cortinával, és a Passo Pordoi-n keresztül is felfelé vezet. A községhez tartozik Alba és Penia települések, ahonnan a Passo Fedaia felé vezető út indul.

A fa és kőből épült épületek apró templomok köré gyűltek, amelyek a terekre és utcákra néznek, és emlékeztetnek a természettel összhangban lévő életmódra.

Nyáron Canazei a túrázók Édene, a hegymászás, az országúti kerékpározás, az MTB és a sky running történelmet írt csúcsokon.

Síparadicsom

Télen viszont a síelés fővárosa, a Dolomiti Superski közepén, az egymással csúcstechnológiás felvonókkal összekötött síközpontoknak köszönhetően.

Canazei a Dolomitok egyik legfelkapottabb síterepének számít. A három híres hágó, a Pordoi, a Sella és a Fedaia közelében fekvő Canazei a Dolomiti Superski síkörhinta része, amely 1200 kilométernyi sípályát kínál, négy síterep között, köztük a Canazei közelében található Belvedere Col-Rodella, a Buffaure-Ciampac és a Marmolada.

A felvonó felvisz a Marmolada panorámateraszára, a Dolomitok legmagasabb csúcsára, a Punta Rocca panorámateraszára, és megáll a Marmolada Grande Guerra 3000M múzeumnál, ahol az első világháborúról szóló kiállítások láthatók. A Sass Pordoi kilátása a svájci és az osztrák Alpokig terjed.

Különböző téli sportokat, köztük sífutást és hócipőzést is űzhet, este pedig feltöltődhet a hagyományos éttermek egyikében.

ÉTELKÜLÖNLEGESSÉGEK

Hiteles ízek, egyszerű receptek és kiváló minőségű ételek képviselik a Val di Fassa ínycsiklandó oldalát. A völgy legcsábítóbb aspektusai valójában a híres ladinai éttermek legfinomabb asztalain, valamint a hegyi kunyhók és tejgazdaságok hangulatában mutatkoznak meg, amelyek az idők során átörökített receptek felújításával valódi ételeket kínálnak.

A leghíresebb ételek közé tartoznak a "Puzzone di Moena Dop" és a "Cher de Fascia" (Fassa szíve) sajtok, a pácolt húsok. A hagyományos ételek között megtaláljuk a "supa da orc" árpalevest; a "bálákat", kenyérgombócokat húslevesben vagy olvasztott vajjal; a "ciajoncie" töltött raviolit burgonyával és aszalt fügével; sertéshúst, füstölt bordát, sertéskarajt, vadhúst; speck és egyéb felvágottak; burgonya, savanyú káposzta, cékla, gomba, valamint dulcis in fundo, "fortaes" (sült tészta) áfonyalekvárral, "sones" (almás fánk), Apfelstrudel és Slow Food vadvirágméz a hegyekből.

ITALOK

Val di Fassában az aperitifeket és az ételeket helyi borok kísérik, mint például a Marzemino, Teroldego, Müller Thurgau, Chardonnay, valamint a Trentodoc hegyi buborékok, a klasszikus olasz módszerrel készült pezsgő. Nemrégiben még a helyi Val di Fassa sör is megszületett. A neve "Rampeèer", és a névadó kézműves sörfőzde Campitellóban gyártja, különböző stílusok szerint, mint például a pokolsör, a láger, az alacsony erjedésű sör, a sötét stout és az Ipa.

FŐBB LÁTNIVALÓK

Canazei és külvárosa történelmi házain kívül néhány kisebb templomot találunk, például a San Floriano templomot, amely 1570-ben épült gótikus stílusban, zsindellyel fedett nyeregtetővel. Belsejében egy egyedülálló, apszissal ellátott mellékhajó található, amelyet Franzeleto Bernard (1912) freskója díszít, akit Fassa "Giottójának" tartanak.

Szintén érdekes a Piazza Marconi főtéren a városháza (amelyet korábban általános iskolaként, majd néhány évig művészeti iskolaként használtak), amelyet a húszas évek végén a híres építész, Ettore Sottsass épített, és 1998-ban felújított és kibővített.

A Soha véget nem érő trófea a 100. Giro d'Italia (2017) alkalmából készült: az alkotás egyedi darab, amely a trófeát nagyobb méretben ábrázolja, és a Strèda de Pareda körforgalom közepén található. Helyi kézművesek készítették, a vasból készült szerkezettől kezdve a cinkelésen át a külső bevonatig. Nem a rózsaszín verseny győzteseinek nevét közli (mint az eredeti), hanem a Giro, a Val di Fassa turisztikai hivatal, Trentino hivatalos logóit és Canazei település jelképét, amely 2017. május 24-én egy szakasz érkezésének adott otthont.

A Passo Pordoi-n, amelyet 1940 óta a Giro d'Italia 40 szakasza során Gino Bartali és Fausto Coppi hihetetlen teljesítményeivel bejártak, áll a nagy bajnoknak szentelt emlékmű, valamint egy másik, Gilberto Simoni által ajándékozott kerékpárral megvalósított emlékmű is.

Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Canazei
GPS: 46° 28′ 36.77124″, 11° 46′ 15.86928″

Még nem érkezett hozzászólás!