» Olaszország

» Olaszország » Abruzzo


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az utolsó útszakaszon tilos a járművek áthaladása, és csak gyalog vagy kerékpárral közelíthető meg (ahol a Blockhaus fennsíkja és a Madonnina szobra található). Innen különböző gyalogos és hegymászó útvonalak indulnak.

A "Blockhaus" elnevezés - amely németül kőházat jelent - feltehetően egy osztrák parancsnoktól származik, aki a hegy tetején, ahol egy kőerőd állt, egy lövészosztaggal együtt állomásozott, hogy az Olaszország egyesítése utáni első években a banditák ellen harcoljon.

A pásztorok és a banditák nevüket és gondolataikat egy nagy sziklatáblán, a "Tavola dei Briganti"-nak nevezett, a közelben ma is látható helyen hagyták hátra. A leghíresebb, 1867-ből származó metszet így szól: "1820-ban született II. Viktor Emánuel, Olaszország királya. A múltban 60 a virágok királysága volt. Ma a bánat királysága".

A Blockhaus pontosan száz évvel később, 1967. május 31-én szerepelt először a Giro d'Italia útvonalán, a kerékpársport történetének egyik legnagyobb pillanatát jelezve. A nap hőse egy fiatalember volt a flandriai Tielt-Wingéből. Még 22 éves sem volt, és első Giroján már kétszeres Milánó-Sanremo-győztes volt.

A casertai rajtvonalnál José Perez (a GC vezetője), Anquetil, Motta, Gimondi, Adorni, Zilioli és Vito Taccone, a helyi bálvány, "Abruzzo zerge" állt az élre.

Taccone támadott először, de a célba érkezés azonban még messze volt, így mintegy 13 kilométerrel a csúcs előtt meg kellett adnia magát.

Ahogy a verseny folytatódott, a favoritok stratégiailag és ravaszul cselekedtek, támadás nélkül vizsgáztatták egymást.
Amikor Schiavon és Zilioli végül 2000 méterrel a cél előtt elszabadult, úgy tűnt, hogy a szakasz a kettőjük közötti fej-fej mellett haladásra fog eldőlni. A legváratlanabbul és mindenki legnagyobb meglepetésére azonban az a fiatal, 22 év alatti belga versenyző ellentámadásba lendült a mezőnyből.

Utolérte a támadókat, és nem sokkal az utolsó kilométer előtt elugrott. Senki sem tudott ellenállni a támadásának. Nyert Zilioli és a GC vezetője, Rosa Perez előtt.

Aznap sokan azt mondták: "A Blockhauson a győzelem egy sprinteré lett", hogy ezzel is hangsúlyozzák, hogy a "többiek" - a hegymászók, az élen haladók - kivárásra játszottak.

Ők még nem tudták, hogy amit az imént láttak, az örökre meg fogja változtatni a kerékpársportot. Nem tudták, hogy a fiatalember, aki épp most hódította meg a Blockhaus csúcsát, végül minden idők legnagyobb versenyzője lesz - Eddy Merckx.

Tartomány:Abruzzo
Cím:Cima Blockhaus
GPS: 42° 6′ 16.40736″, 14° 7′ 27.71364″

Még nem érkezett hozzászólás!