» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Festa de' Noantri körmenet a Trastevere-ben

2024. július 20.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Festa de' Noantri: Róma évszázados vallási ünnepe

Róma tele van vallási hagyományokkal, azonban kevés olyan népszerű, mint a Festa de' Noantri, amely közel 500 éve minden nyáron nagy tömegeket vonz.

A 16. század elejéről származó festa két történelmi templom között zajlik Róma Trastevere negyedében.

Az évente megrendezett esemény középpontjában - amelynek neve Noantri (noi altri) a római dialektusból "a miénk" - a Kármel-hegyi Madonna vallásos ünnepe áll.

Az évszázados múltra visszatekintő fesztivált két fontos körmenet zárja le.

2024. július 20-án, szombaton Szűz Mária ékkövekkel ékesített és díszesen felöltöztetett szobrát viszik végig Trastevere zsúfolt macskaköves utcáin.

A színes körmenet 18.00 órakor indul a S. Agata templomtól, a S. Crisogono templom felé haladva, ahol a szobor kilenc napig marad, mielőtt vasárnap 19.00 óra körül a "Fiumarola" körmenetben hajóval visszatérne a Tiberisen.

Mi a Festa de' Noantri eredete?

E népszerű fesztivál eredete 1535-re nyúlik vissza, amikor helyi halászok egy csoportja egy viharban felfedezett egy fából készült Madonna-szobrot a Tiberis torkolatánál.

A szobrot a Piazza Sonninón található S. Crisgono karmelita szerzetesekre bízták, és ez lett Trastevere védőszentje.

Eredetileg egy Scipione Borghese bíboros által épített kápolnában volt, de 1890-ben ezt lebontották, hogy helyet adjanak a Viale del Re, a mai Viale Trastevere útnak.

A szobrot ezután a S. Giovanni dei Genovesi templomba szállították, ahol néhány évtizedig maradt, mielőtt a jelenlegi helyére, a S. Agata templomba, a Largo S. Giovanni de Mathába, a Via della Lungaretta mentén félúton lévő S. Agata templomba költöztették.

A hagyomány szerint a szobor évente csak egyszer hagyja el otthonát: a Kármel-hegyi Boldogságos Szűz ünnepét követő első szombaton.

A 2023-as programról és a körmenet útvonaláról a város honlapján találhatók részletek.

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Trastevere
GPS: 41° 53′ 28.17096″, 12° 28′ 0.64524″
Időpont:2024. július 20.
Honlap: https://www.turismoroma.it/it/eventi/festa-de-noantri-2023

Még nem érkezett hozzászólás!