» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Fiuggi látnivalói.

Fiuggi, vagy ahogy hívják, a „termálvárosok királynője” a középkor óta ismert alacsony ásványianyag-tartalmú vizéről, amelyet VIII. Bonifác pápa a „jólét vizének” nevezett, és Michelangelo is rajongott érte.

A szinte hideg ásványvíz forráshőmérséklete mindössze 12,4 °C, és vizelethajtó, tisztító és veseműködést serkentő tulajdonságairól ismert.

Az Acqua Fiuggi talán az egyetlen olyan víz Olaszországban, amelyről a forrás köré telepedett falut is Fiugginak nevezték el (korábbi neve 1911-ig Anticoli di Campagna volt).

A város két jól megkülönböztethető részre oszlik, egy 20. századi fürdővárosra (Fiuggi Terme), valamint a fölé emelkedő tipikus középkori dombvárosra, ahol a látogatónak érdemes sétát tennie a hegyoldalba kapaszkodó óváros ódon falai közt, hogy aztán fentről is megcsodálhassa a festői vidéket.

A fürdőváros gyógyvizét két forrás – a Fonte Anticolana és a VIII. Bonifác pápáról elnevezett kút – táplálja, melyekhez természetvédelmi területen keresztül vezet az út ezüstcédrusok, szekvóiák, örökzöldek, színpompás virágágyások és hortenziák között. S míg a park bejárata a múlt századi szecessziót idézi, a forrás fölé a ’60-es évek brutalista építészetét türköző hatalmas betongombát emeltek, méghozzá a kor olasz sztárépítészének, Luigi Morettinek (a washingtoni Watergate-palotát is ő tervezte) impozáns munkáját.

Tartomány:Lazio
Cím:Fiuggi
GPS: 41° 47′ 54.81888″, 13° 13′ 13.75932″

Még nem érkezett hozzászólás!