» Olaszország

» Olaszország » Campania


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szigetet az olaszok Isola Verdének, azaz "zöld szigetnek" nevezik a gazdag növénytakarójának köszönhetően. Ischia Olaszország egyik legjelentősebb turista célpontja: évente több mint 6 millióan látogatják.

Olaszországban, a Tirrén-tengeren, a Nápolyi Öbölben három csodás sziget található: Ischia, Capri, és Procida. Capri mellett, Ischia is rendkívül népszerű nyaralási célpont, a német turisták körében különösen látogatott. A harmadik sziget, Procida pedig a legkisebb: egy festőien szép, és csendes sziget, de azt kevesebben keresik fel.

A szigetek közül Ischia a legnagyobb: 46 km2-es területével több mint négyszer nagyobb Caprinál. Az 58 ezer lakosú, vulkáni eredetű sziget Caprinál olcsóbb szállásokat kínál, népszerűsége vetekszik vele. Szépsége Caprihoz mérhető: narancs- és citromültetvények, mediterrán, és trópusi növények láthatók. A sziget napos déli részén pálmák, kókusz- és agavéfák is. A kevésbé napos északi részen pedig gesztenyefák, ciprusok, szőlőültetvények, mandula- és olajfák nőnek. A gazdag növénytakarónak köszönhetően Ischiát zöld szigetként (Isola Verde) is emlegetik.

A sziget vulkáni eredetű termálforrásai, és iszapfürdői is jelentősek: a jó minőségű termálszolgáltatások miatt is rengetegen utaznak ide.

Települései: Ischia, Barano d'Ischia, Casamicciola Terme, Forio, Lacco Ameno és Serra Fontana.

MEGKÖZELÍTÉS

Ischia Nápoly és Pozzuoli kikötőjéből hajóval vagy komppal érhető el. 

A szárazföldről komppal 50 perc alatt elérhető Ischia. Komptársaságtól függően egy út 12 és 20 euró közé kerül. Naponta 35 átkelés van Ischia és Nápoly között. A legtöbb Nápolyba tartó hajó Ischia város kikötőjéből indul. Casamicciolából és Forioból is kompok indulnak vissza a szárazföldre.

LÁTNIVALÓK

Ischia leglátogatottabb nevezetessége az Aragóniai kastély az Ischia-szigethez egy híddal csatlakozó hatalmas sziklán áll. Története az i.e. 5. századig nyúlik vissza. Ekkor építették legrégebbi részeit, köztük a két tornyot is, melyből az ellenséges flották mozgását tartották szemmel. 1441-ben V. Aragóniai Alfonz építtetett kőhidat a korábbi fahíd helyére és megerősíttette a vár falait is, hogy a lakosságnak még nagyobb védelmet nyújtson a kalóztámadásokkal szemben. A kilátás miatt is érdemes felkeresni. A mindennap reggel 9 órától nyitva tartó kastély belépője felnőtteknek 12 euróba kerül. A kastély a kikötőből 20-30 perc alatt elérhető gyalog egy kőhídon keresztül. 

A Guevara torony szintén Ischia egyik szimbóluma: a Castello Aragonese előtt áll, annak egyik védelmi tornyának romjaira húzták fel.

A 788 m magas Monte Epomeo, már nem aktív vulkán tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Nápolyi-öbölre. A vulkán a sziget Sant'Angelo települése felett magasodik. Sant'Angelo egy békés oázis a szigeten, annak ellenére, hogy szépsége miatt igen népszerű. Autókat nem engednek be.

Forio az egyik leghíresebb település. A tengerparti település két csodálatos villája (Villa La Colombaia és Villa La Mortella), és azok kertjei ismert, és érdekes nevezetességek. Forioban található Giardni Ravino is, amely egy csodálatos botanikus kert, amelyben Európa egyik leggazdagabb kaktuszgyűjteménye tekinthető meg. Azon kívül pálma- olaj-, citrom- és narancsfák is vannak itt. Legfőbb látnivalója a Museo Giardino di Lady Walton (Lady Walton kertmúzeuma), amelyet 1956-ban alapított a szigetre települő William Walton híres zeneszerző felesége és amely számos egzotikus növényfajt bemutató díszkert.

Ischia egyik kihagyhatatlan látnivalója a Giardini delle Mortella botanikus kert Forio városában. A csodálatos, művészien megtervezett szubtrópusi és mediterrán kert számos növényfajnak ad otthont. Két bejárata van: az egyik a gyalogosok számára a Via Francesco Calise 45. szám alatt, a másik pedig a Via Zaro, ahol ingyenes parkolási lehetőség van. A kert március 30-tól november 3-ig vasárnap 9-19 óráig tart nyitva, kivéve hétfőn, szerdán és pénteken. A belépő 12 euró. A látogatásra legalább két órát kell tervezni.

Forio szigorú öltözködési szabályokat vezetett be – még papucsot is viselni tilos. A szabálysértőket 500 euróig terjedő pénzbírsággal sújtják.
Barano egy kicsi, a turisták által ritkábban látogatott, nyugodt csendes hely.

Lacco Ameno látványossága a Fungus-szikla, természeti különlegesség, egy tengerből kiálló furcsa, zöld tufa-szikla.

Megcsodálhatja a sziget vulkáni tevékenységét Sant'Angelo közelében, a sziget déli részén, a Le Fumarole dei Maronti nyilvános strandon. Az Aphrodite Apollon Thermal Park közvetlen közelében meleg források keletkeznek. A külső környezetben gőzfelhők szállnak fel, a tengerben pedig gázbuborékok buborékolnak, ami a parttól néhány méterre búvármaszkkal biztonságos távolságból megfigyelhető. A strand azonban helyenként le van zárva, mert a homok 100 fokra melegszik fel.

STRANDOK

Számos népszerű homokos (sok esetben a vulkáni eredet miatt fekete homokos) strand található a szigeten. Több fürdőhelyen a termálvíz melegsége is élvezhető, ezért érdemes felfedezőútra indulni.

Népszerű strandok: Forio strandjai a Cava dell'Isola, a fiatalok körében a legnépszerűbb strand. A szintén forioi Citara az Epomeo lábánál található, az egyik legnépszerűbb strand, a tengervíz termálvízzel keveredik.

A Saint Montano öbölben található Lacco Omeno strand különleges abból a szempontból, hogy két hegy között található.

Az Ischia Pontében található Cataromana strand az egyik legszebb látványt nyújtja, valamint a termálvíznek köszönhetően itt télen is szoktak fürdeni.

A Fumarole strand Sant'Angelotól 30 perc alatt gyalog, vagy vízitaxival pár perc alatt érhető el. Sokan a sziget legjobb strandjának tartják, mivel széles, hosszú, tiszta, és nem is túl zsúfolt. Vulkáni eredetű, sötéthomokos strand.

A Fumarole strand mindenkinek, aki Ischiára látogat, kötelező. Itt a sziget vulkáni tevékenysége szabad szemmel is látható. Az ókorban a "fumarolákat", a vulkáni gőz- és gázkibocsátást, valamint a földből kiszabaduló hőt a test gyógyítására használták. A homokból felszálló gőzöket és buborékokat búvármaszkkal lehet megfigyelni a víz alatt.

TERMÁLFÜRDŐK

A számtalan forrásnak és vulkáni gőznyílásnak (fumaroloknak) köszönhetően a szigeten termálfürdők széles választéka áll rendelkezésre. Ezek közé tartozik például a Poseidon Gardens a Forio-i Citara-öböl déli részén, a sziget nyugati oldalán, mintegy 13 kilométerre Ischiától.

A hat hektáros teraszos táj Ischia legnagyobb termálparkja: a termálvíz több mint 20, növényzettel körülvett, 28-40 fokos hőmérsékletű medencébe folyik be. Három medence tele van tengervízzel és alkalmas úszásra. A régi jó görög-római hagyományoknak megfelelően felkereshet egy termálgőzbarlangot, felváltva fürdőzhet a három Kneipp-létesítményben, vagy kényeztetheti magát a wellness részlegben. A parkból elérhető a mintegy 500 méter hosszú privát strand.

A park 2024. április 20-tól október 31-ig naponta 9-19 óráig, októbertől 18:30-ig tart nyitva. Főszezonban egész nap 38 euróba, főszezonban 43 vagy 48 euróba kerül a belépő. A parkban a medencék és a parkszolgáltatások igénybevétele nélkül este 18 órától este 7 óráig lehet sétálni.

Hasonló termálpark termál- és tengeri medencékkel a Negombo Park a San Montano-öbölben. Ez az idilli hely Monte Vico és a Zaro hegyfok között fekszik. A park Lacco Ameno településen található. A parkot áprilistól októberig minden nap látogathatja. A belépés napszaktól függően 40 és 65 euró között van, a legolcsóbb időpont 15:30 és 19 óra között van 

Tartomány:Campania
Település:Ischia
GPS: 40° 43′ 37.25904″, 13° 54′ 10.31616″
Honlap: http://www.ischiaonline.it

Még nem érkezett hozzászólás!