» Olaszország

» Olaszország » Toscana

Karnevál Viareggio-ban

2024. február 3.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az óriásfigurák Viareggio jelképei. Megjelenésük és történeteik a régi bölcsességekhez kötődnek, illetve az ókori reneszánsz világ „trionfi" (háborús győzelmi ünnep) megüléséhez kapcsolódnak.

Az ünnepi díszítésű kocsik első felvonulására 1873-ban került sor Viareggio történelmi Via Regiáján, az óváros szívében. A karneváli felvonulás ötlete Viareggio gazdag családjainak egy csoportjától származott, akik a helyi Casino kávézóban gyűltek össze. Az első felvonulásból alakult ki a mai Viareggio-i Karnevál.

A 20. század végén kezdtek megjelenni az első feldíszített kocsik. Fából, scagliolából és jutából készültek, helyi szobrászok mintázták őket, és a hajógyárakban dolgozó ácsok és kovácsok állították össze.

Később, a 20. század elején a felvonulást a tengerparti sétányra helyezték át, amely látványos hátteret biztosított az egyre látványosabb műsornak.

1925-ben Antonio D'Arliano viareggiói festő és építőmester tökéletesítette a papírmasé technikát, amely lehetővé tette az egyre nagyobb méretű, a díszlet és a kezelés szempontjából egyre merészebb kocsik létrehozását, mivel az anyag rendkívül könnyű.

1931-ben Uberto Bonetti, a karnevál hivatalos festője készítette el a fesztivál leghíresebb maszkját, Burlamaccót, egy bohócot, akinek ruhái az olasz Commedia dell'Arte, a színház egyik korai formája klasszikus figuráinak mozaikjaiból állnak össze.

A Viareggio-i Karnevál olyan sikeres lett, hogy 2001-ben felavatták a "Karneváli Citadellát": 16 hangár-műhely, amelyek egy hatalmas ellipszis alakú térre néznek (nyáron szabadtéri előadásokhoz használják), ahol a kocsik kézművesei kreatív ötleteikből gigantikus kocsikat formálnak. A Citadellában egy karneváli múzeum és egy papírmasé iskola is működik.

Az allegorikus kocsik, amelyek a világ legnagyobbjai, végigvonulnak Viareggio tengerparti sétányán, látványos mozdulataikkal és magával ragadó koreográfiáikkal szórakoztatják a nézőket. A szatíra segítségével a kocsik közül sokan kortárs témákat feszegetnek, a nemzeti és nemzetközi politikától kezdve a környezetvédelemig és a szociális kérdésekig.

A figurák között szerepeltek Commedia dell'Arte figurák, mint Arlecchino és Pierrot, lovagok, kísértetkastélyok, énekesek és színészek, pápák és politikusok, a korábbi kiadások egyik kedvenc témája pedig Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök volt.

A viareggiói karneváli kocsik alapanyaga a papírmasé. A kocsik elkészítéséhez több tonna újságpapírlapot használnak fel, amelyet a legegyszerűbb és legtermészetesebb ragasztóval: vízzel és liszttel kevernek össze. A papírmasénak köszönhetően a viareggiói építők egyfajta "utazó színházat" tudnak létrehozni, amely több mint 20 méter magas és 12 méter széles, hihetetlen koreográfiai hatásokkal.

A viareggiói ünnepi papírmasé-gépek mögött álló művészek helyi férfiak, akik gyakran továbbadják fiaiknak a világon egyedülálló kézművességük és titkait. A karneváli kocsik készítésével 25 helyi cég foglalkozik, amelyek rengeteg embert foglalkoztatnak.

Minden évben a kiállítás végén egy zsűri választja ki a győzteseket.

 

Viareggio karneválja 2022-ben

Viareggio kocsijai a tervek szerint a következő időpontokban vonulnak fel:

február 20., vasárnap

február 24., csütörtök

február 27. vasárnap

március 1., kedd

március 5., szombat

március 12., szombat

Tartomány:Toscana
Település:Viareggio
GPS: 43° 51′ 56.61612″, 10° 15′ 4.71708″
Időpont:2024. február 3.
Honlap: http://viareggio.ilcarnevale.com/

Még nem érkezett hozzászólás!