» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Az 1345-ben épült firenzei Ponte Vecchio a világ egyik leghíresebb hídja.

A Ponte Vecchio az évszázadok során számtalan árvizet túlélt, s a háborúk, polgári küzdelmek pusztítását is átvészelte. A második világháborúban állítólag csak Hitler személyes beavatkozása mentette meg.

A jelenlegi hidat 1345-ben építették, amely az Arno legkeskenyebb pontján áll. A római korban itt haladt át a Via Cassia, az a fontos út, amely Rómát a jelentős északi városokkal összekötötte.

Az üzletek először a XIII. században jelentek meg a hídon. Halárusok, hentesek, tímárok. Idővel a híd közepén nyílást ütöttek, hogy a szemetet a vízbe önthessék. I. Ferdinánd nagyherceg megtiltotta ezt a szokást és a korábbi árusok helyére ékszerészeket és aranyműveseket telepített. A híd oldalaihoz épített ún. "fecskefészkekben" a mai napig ötvösök és aranyművesek munkálkodnak. Erre emlékeztet a híd közepén 1901-ben felállított szobor Benvenuto Celliniről, a 16. század legnevesebb firenzei ötvösművészéről.

A híd további érdekessége, hogy keresztül fut rajta a Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano). Ez egy megemelt magánsétány, amit 1565-ben I. Cosimo építtetett Giorgio Vasarival azzal a céllal, hogy ne kelljen az utcák tömegével elvegyülnie. A folyosó összeköti a Palazzo Pittit a Uffizin keresztül a Palazzo Vecchioval.

2022-ben történetében először restaurálási munkák kezdődtek a hídon.

Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Ponte Vecchio
GPS: 43° 46′ 4.89162″, 11° 15′ 11.3688″