» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Római magyar szentszéki nagykövetség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szent II. János Pál pápasága idején, 1991-ben avatták fel Magyarország szentszéki nagykövetségét, amely a híres Fraknói-villában található Rómában.

Angelo Sodano bíboros, a szentszéki államtitkárság vezetője 1991. december 4-én avatta fel ünnepélyesen a diplomáciai képviselet épületét, áldását adva a Szentatya, II. János Pál nevében.

A magyar szentszéki nagykövetség épülete a híres Fraknói-villában található Rómában. A villát 1894-ben építtette Fraknói Vilmos nagyváradi kanonok és arbei címzetes püspök, a 19-20. századi magyar katolicizmus nagyformátumú alakja, a vatikáni magyar történeti kutatások előfutára, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt.

A püspök és sokoldalú tudós felismerte, hogy magyar részről is halaszthatatlan a szervezett történeti kutatásokra figyelő, e kutatásokat összefogó és irányító intézmény megteremtése Rómában. A tudományos munkát koordináló, és a kutatóknak szállást adó intézmény létrehozását Fraknói a saját egyházi javadalmából és jelentős magánvagyonából finanszírozta, és a palotát mecénásként azonnal megnyitotta a tehetséges magyar történészek előtt. A korabeli Róma villanegyedében álló épület egyébként 1895-re készült el.      

A Magyar Történeti Intézet számos történész és művész ösztöndíjasnak biztosított helyet. Az épületet az alapító 1914-ben a magyar államnak engedte át.    

A villa később, a trianoni békeszerződés alapján, Olaszország birtokába került. 1923. augusztus 1-én az olasz állam visszaadta a magyar kormánynak azzal, hogy nyissák meg benne a Magyar Történeti Intézetet. 1924-től 1927-ig működött ott a Magyar Történeti Intézet, amelyet később az olasz és a magyar állam közötti megállapodásnak megfelelően a Falconieri-palotában székelő Római Királyi Akadémia keretébe illesztettek.

A Fraknói-villa jó ideig bérházként funkcionált, majd a Magyar Nagykövetség konzulátusát helyezték el benne.

A Magyarország és Vatikán Állam közötti diplomáciai kapcsolatok 1990-ben újultak meg, egy évvel később pedig Angelo Sodano bíboros felavatta a magyar szentszéki képviseletet, amely Keresztes Sándor nagykövettel kezdte meg munkáját. Jelenleg a nagykövetséget Habsburg-Lotharingiai Eduárd vezeti.  

A harminc évvel ezelőtti avatásról emléktábla emlékezik meg a szentszéki követség falán.

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Piazza Girolamo Fabrizio 2
GPS: 41° 54′ 31.98672″, 12° 30′ 30.10968″

Még nem érkezett hozzászólás!