» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

San Quirico Toszkána esszenciája: itt találták meg a hosszú élet titkát, ráadásul gyönyörű ciprusfái szerepelnek a leghíresebb Toszkánát ábrázoló fotókon.

Idősek ülnek a főtér padjain, idősek beszélgetnek a presszó teraszán, idősek sétálnak az utcákon: a toszkán San Quiricóban akármerre nézünk, nyolcvanöt év felettiek köszönnek vissza.

Az öregek városának hívják ezt az alig két és félezres közösséget Siena közelében, ahol 123 a nyolcvanöt év felettiek száma. Az utóbbi években 40 százalékkal nőtt az arányuk.

Egyedül az öregek otthona hiányzik San Quiricóból. Nincs rá szükség. Az idősek megszokott környezetükben érzik jól magukat, és akkor, ha elfoglaltságuk van. Mindenki saját veteményeskertjében dolgozik, akinek nincsen, annak adnak ingyen földet, ahol ültethet, kapálhat.

Az önkormányzat tulajdonában levő 250 olajfát is a saját kert nélküli idősek gondozzák. Az olajbogyót leszedik, elviszik sajtolni: a kiváló minőségű extraszűz olaj az övék, ezt öntik ebédkor a friss salátára. Az időseknek így életcélt adnak. San Quiricóban nem érzik haszontalannak magukat.

Olaszországban a nyolcvanasok aránya 5,6%. Toscanában 7%. Sienában és környékén 8%, és a legtöbb nyolcvan feletti San Quiricóban él.

Akár az olajfaművelésben rejlik a titok, akár nem, tény, hogy San Quirico az Unesco által a világörökség részének nyilvánított Val d'Orcia gyönyörű völgyében fekszik. A főtéri presszóban az öregek Brunello vörösbort isznak, a város parkját 1500-ban Michelangelo tanítványa, Diomede Leoni tervezte.

San Quirico nemrég levédte saját dombjait és az itt magasló ciprusfákat. A gyönyörű táj gyakran szerepel reklámfelvételeken. Ezentúl szerzői jogdíjat kell érte fizetni. 

Ugyanazok a zöldellő ciprusfák sorakoznak a televízióban látható autóreklámban és a Firenzében a dóm téren kapható naptáron is. A világ egyik legszebb tája címét viselő és az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított toszkán lankák díszítik az olasz posta, az ortopéd matrac, a kristályvíz és az állattakarmány reklámjait és prospektusait is.

A toszkán táj ezután is csodálható lesz, de szerzői jogdíj fejében. San Quirico d'Orcia kisvárosa ugyanis úgy határozott, szerzői jog által levédi a hozzá tartozó tájat: a lankákat, a napraforgótáblákat, a magányos kápolnákat és főleg a ciprusfákat.


Val d'Orcia, Toszkána

Képeskönyvbe illő Toszkána: a Siena tartományban található Val d'Orcia a világörökség része.

Hegy, Mezőket, Val D ' Orcia, Tanya, Föld, Ciprusfák

Újra és újra kúp alakú dombok emelkednek ki a sík tájból, a különböző mezőgazdasági ültetvények földszínekben pompázó foltvarrássá változtatják a talajt, a kettő között pedig ciprusok állnak. A Val d'Orca esztétikája nem véletlen: amikor a völgyet a 14. és 15. században újratervezték, a cél az volt, hogy minél vonzóbb tájat hozzanak létre. Úgy gondoljuk: Küldetés teljesítve!

Tartomány:Toscana
Cím:San Quirico d'Orcia
GPS: 43° 3′ 29.44944″, 11° 36′ 21.82896″

Még nem érkezett hozzászólás!