» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tarquinia etruszk Monterozzi nekropolisza 2004 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része.

Az ősi Tarquinii Etruria legrégebbi települése volt, nevét a hős Tarchonról - a 12 önálló etruszk város szövetségének megteremtőjétől - kapta. A város mellett a Tarchino halmon feltárt nekropolisz és a közelben fekvő Cerveteri hatalmas temetővárosai 2004 óta az UNESCO kulturális Világörökségének részei.

Tarquinia etruszk nevezetességei:

Tarquiniában jelenleg 20 a megtekinthető etruszk sírok száma.

Monterozzi-Nekropolisz: a Világörökséghez tartozó ősi etruszk temetőváros: több mint 6000 halomsír, és a bennük látható csodálatos falfestmények. A nekropolisz legérdekesebb síremlékei: a Madárjósok sírja, a Halászat és vadászat síremléke, a Zsonglőr sírboltja, az Oroszlános sír, a Bikák sírja, a Leopárdos síremlék, a Fenyítés síremléke és Orkusz síremléke.

A város melletti Tarchino halmon feltárt i. e. 4., valamint az i. e. 6. századi etruszk városfal faragott kőtömbökből épített (5 km, illetve egy 8 kilométer hosszú) szakaszai.

A "Királyné Oltára" elnevezésű - i. e. 4. századi etruszk - nagytemplom maradványai.

A reneszánsz Vitelleschi Palotában (épült 1431-1485) található a Museo Nazionale Tarquinese gazdag etruszk leletanyaggal.

A Tomba Bartoccini-sírkamra felfedezőjéről kapta a nevét. A Krisztus előtti 6. századból származó etruszk sírt Renato Bartoccini találta meg 1959-ben. A kereszt alakú sírkamra a templomos lovagok találkozóhelyeként is ismert. A föld alatti termekben a lovagok titkos szexuális beavató szertartásokat tartottak. Ezekre utalnak az etruszk falakra rajzolt középkori graffitik.

A látogatók a Pulcella nevű sírt is felkereshetik. Ez az első etruszk sír Tarquiniában, amelynek hosszú folyosószerű bejáratát úgy alakították ki, hogy kerekesszékkel is be lehessen jutni.

1985-ben vízvezetékcsere közben bukkantak rá a Kék démonok sírjára.

A Rómától hetven kilométerre levő nekropoliszban 6422 sírt találtak meg eddig, ám csak egy részüket tárták fel. A kétszáz freskókkal díszített sírból közel ötven lehetne látogatható. Pénz és felügyelet hiányában azonban csak töredéküket lehet felkeresni. A sírkamrák freskóit speciális üvegfal védi állandó hőmérsékletet biztosítva és szabályozva a termekben levő nedvességet.

Tartomány:Lazio
Cím:Tarquinia
GPS: 42° 14′ 57.92633″, 11° 46′ 8.37617″
Honlap: http://www.etruriameridionale.beniculturali.it

Még nem érkezett hozzászólás!