» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tarvisio házi hegyén, a Monte Lussari tetején egy híres szentély található. A kis zarándokhelyen varázslatos hangulat uralkodik, különösen télen.

A hegyre kabinos felvonóval juthatunk fel, az 1.000 métert negyedóra alatt teszi meg, az út alatt gyönyörködhetünk az olasz, osztrák és szlovén Alpok látványában.

A hegytetőn (1790 m) egy híres szentély (Il santuario del Monte Lussari) található.

A szentélyt először 1360-ban állították, a történelem során azonban többször szétrombolták, majd újjáépítették. A most látható templomot 1924-ben emelték.

A szentélyhez egy zarándokút is vezet.

Monte Lussari zarándoktemploma fenségesen magasodik egy szelíd dombon a dél-tiroli Tarvisio bájos faluja közelében, nem messze az ausztriai Arnoldstein határátkelőtől. Ez a szent hely nemcsak vallási ékszer, hanem spirituális menedékhely is, amely évről évre vonzza a zarándokokat és a látogatókat.

A templom eredete a 17. századra nyúlik vissza, amikor Szűz Mária tiszteletére épült. A "Lussari" név a latin "lux" (fény) szóból származik, és a templom dombon való ragyogó elhelyezkedésére utal. Az építészeti remekmű lenyűgöző homlokzattal és bájos harangtoronnyal büszkélkedhet. A legenda szerint 1360-ban egy pásztor a nyáját egy fából készült Szűz Mária-szobor előtt térdelve találta. Megdöbbenve úgy döntött, hogy elviszi a szobrot a falu papjának. Miután a szobor csodával határos módon háromszor is visszatért a hegyre, úgy döntöttek, hogy kápolnát építenek ide - amely fokozatosan zarándoktemplommá fejlődött.

Az évek során többször átalakították, és az első világháborúban majdnem teljesen elpusztult. Ma is rendszeresen tartanak itt istentiszteleteket.

A zarándoktemplom belseje lenyűgöző. A falakat bibliai jeleneteket és vallási motívumokat ábrázoló díszes freskók díszítik. A pompás főoltár, a hívogató légkör pedig teret teremt az áhítatra és az imádságra.

A Monte Lussari zarándoktemplom nemcsak a hit helyszíne, hanem a kirándulók és a természetbarátok kedvelt célpontja is. A környező táj lélegzetelállító szépségű, a dombok és a fenséges Dolomitok lenyűgöző hátteret nyújtanak. A templomot egy jól ismert zarándokúton vagy - különösen télen - a Saifnitz-Camporosso völgyállomásról felvonóval lehet megközelíteni. Ez viszont egy 3,5 km hosszú sípályán keresztül kapcsolódik a kis hegyi faluhoz.

Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Település:Tarvisio
Cím:33018 Camporosso/Tarvisio
GPS: 46° 30′ 35.08758″, 13° 31′ 48.91915″
Honlap: http://www.promotur.org

Még nem érkezett hozzászólás!