» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Toszkán-szigetek Olaszország északnyugati partjainál a Ligur- és a Tirrén-tengerben fekvő szigetcsoport. Leglátogatottabb szigete Elba.

A legenda szerint, amikor Vénusz kikelt a tengerből, a nyakláncáról lepergett hét gyöngyszem, ebből lett a hét toszkán sziget: Elba, Giglio, Capraia, Giannutri, Pianosa, Montecristo, Gorgona. A toszkán szigetcsoportot - amely kiterjedését tekintve a Mediterránum legnagyobb védett tengeri övezete - a 7 nagyobb szigeten kívül közel 40 apró sziget is alkotja.

A Toszkán Szigetvilág csak egy része annak a hatalmas, közel 100 00 km2 kiterjedésű területnek, amelyet a Cetfélék Nemzetközi Szentélyének neveznek. 19 emlősfaj él ezekben a vizekben, és nem kell hozzá nagy szerencse, hogy a szigetek közt hajókázva találkozzunk egy-két példánnyal: ámbráscettel, delfinnel.

ELBA

A Toszkán-szigetek közül a legnagyobb. Elba települései: Campo nell'Elba, Capoliveri, Marciana, Marciana Marina, Porto Azzurro, Portoferraio, Rio Marina, Rio nell'Elba. A legnagyobb város a szigeten Portoferraio.

Felszínét egy kelet-nyugati irányú hegylánc uralja. A hegylánc legmagasabb csúcsa az 1019 méter magas Monte Capanne. Marciana településről indul egy kabinos felvonó a Capanne hegycsúcsra, ahonnan varázslatos panoráma nyílik a sziget körüli tengerre, ellátni egészen a sziklás Korzika szigetéig.

Piombino kikötőjéből közel egy órás hajóúttal érhető el a sziget, minden nap sűrűn indulnak szárnyas- és komphajók is.

Napoleon Elbán

1801-ben Bonaparte Napóleon foglalta el, majd 1814-ben felségjogokkal együtt megkapja a szigetet. A hatalomból való kényszerű távozása után a szigeten tartózkodott 1814. május 4-től, 1815. február 26-ig.

Napóleon rezidenciája, Palazzina dei Mulini megtekinthető Portoferraióban. Ez volt Napoleon hivatalos rezidenciája elbai kormányzósága alatt, a Villa di San Martino pedig - kb. 5 km-re a várostól- vidéki rezidenciaként szolgált. A Reverenda Misericordia templomban őrzik - sok más emléktárgy mellett - Napóleon híres bronzálarcát is.

Strandok Elbán. Az egész sziget tele van gyönyörű homokos strandokkal, különösen kedveltek Campo nell'Elba 1,4 km széles homokstrandja van.

Fesztiválok

Capoliveri - Festa dell'Innamorata (Elba-szigete)

Capoliveriből indul, a Morcone és Pareti településeket érintő és Cala dell'Innamorata-ig vezető panorámaút. Az útszakasz végén levő kis tengeröböl a legenda szerint egy 1534-ben történt tragikus történetről kapta a nevét, miszerint Lorenzo és Maria, az egymással ellenségeskedő családokból származó szerelmesek titokban ezen a helyen találkoztak. Miután Lorenzo kalóztámadás áldozatává vált, bánatában Maria a tengerbe vetette magát. A legenda későbbi folytatásaként a 17. században egy spanyol nemesember, Domingo Cardenas az öbölnél látomásában megpillantotta a lányt, s a látomása alapján felelevenítették Lorenzo és Maria régi történetét, kiknek emlékére azóta minden év július 14-én megünneplik a Festa dell'Innamorata-t.

Gyerekprogramok Elbán (részletek)

CAPRAIA

A Toszkán-szigetek harmadik legnagyobb szigete. Érintetlen "vadvidék", az egyetlen lakott település a szigeten Capraia.

Livornóból naponta indul komphajó, közel két és fél órás az út Capraiáig. A gyorshajójárat másfél óra alatt teszi meg az utat.

PIANOSA

1998-ig börtönszigetként funkcionált, ahol 1992-től a Cosa Nostra maffiaszervezet tagjait őrizték. Az olasz igazságszolgáltatás így igyekezett változtatni azon a helyzeten, hogy a maffia főnökök a börtönből is tovább irányíthassák szervezetüket. Elszigetelni - ez volt a jelszó, amelynek alapján az olasz hatóságok megfelelő szigetbörtön után kutattak. Egy "Földközi-tengeri Alcatrazt" kerestek a San Francisco-i öbölben fekvő fegyház mintájára. Mint emlékezetes, az Alcatrazban őrizték az 30-as évek legismertebb amerikai gensztervezéreit. Az olasz Alcatrazt egy Pianosa nevű szigeten találták meg, Toscana partjainak közelében.

2013-ban újra megnyitották a börtönt. A sziget elzártságnak köszönheti, hogy ma különleges természeti értékkel bír. A természet védelme miatt csak korlátozott számú látogató keresheti fel a szigetet, csak utazási iroda szervezésében. A szigeten tett kiránduláson felfedezhetők egy rézkori nekropolisz maradványai, ősi katakombák és egy csodálatos római kori villa (Villa Romana). A sziget egyébként Joseph Heller A 22-es csapdája című regényének képzeletbeli színhelye.

MONTECRISTO

A sziget 1971 óta teljes egészében természetvédelmi terület. Csak a megfelelő engedélyek beszerzése után, főként tudományos céllal látogatható. Alexandre Dumas erről a szigetről nevezte el egyik legnépszerűbb regényhősét Monte Cristo grófjának.

GIGLIO

Giglio szigete a második legnagyobb Toszkán sziget Elba után. Itt található Olaszország egyik legtisztább tengervíze. Gazdag víz alatti világa. A sziget legmagasabb pontja a Poggio della Pagana (496 m), csodálatos panorámával ajándékozza meg a fáradságát azoknak, akik felmásznak ide.

A szigeten 3 lakott település van. A XII. századi Giglio Castello hangulatos, középkori település. Pincéiben készül és tárolják Giglio híres borát, az Ansonaco-t. Giglio Campese modern település, gyönyörű, homokos strandokkal, melyek fölött egy Medici torony őrködik.

A sziget legnagyobb, és legnépszerűbb strandjai: Campese, Cannelle, Arenella és Caldane, mindenhol van fizetős- és szabad partszakasz. A szigeten azonban számos mesés kis öböl van, melyek közül csak néhány érhető el gyalogosan, a többi a vízen keresztül.

Giglión sokféle sportnak hódolhatunk. Először is a természet, és a csodás panorámák kedvelői kirándulhatnak nagyokat, az egész sziget teljesen átszőtt jól kitaposott ösvényekkel.

Olaszország egyik legszebb, és legtisztább vizű tengere a búvárkodás szerelmeseinek a paradicsoma is.

Giglio szigetére Porto Santo Stefano kikötőből indulnak a hajók.

GIANNUTRI

A Toszkán-szigetek legdélebben fekvő szigete a Tirrén-tengerben. A sziget már az ókorban is lakott volt, amelynek emléke egy római kori villa maradványa.

A természetvédelmi területnek köszönhetően, amely kiterjed a szigetet övező vizekre is, érintetlen természet és kristálytiszta vizű tenger jellemzi. A Toszkán Szigetvilág Nemzeti Park hatósága itt is maximalizálja a látogatók számát, ez napi 300 fő. Ide is csak szervezett formában, idegenvezetővel érkezhetünk.

GORGONA

A Toszkán-szigetek legészakibb szigete a Ligur-tengerben. Fegyenc-sziget, ezért sokáig nem volt látogatható. 2020 tavaszán azonban újból megnyitja kapuit a látogatók előtt. A szigetek Nemzeti parkja és a börtön vezetése között született megállapodásnak köszönhetően ismét bejárható a 220 hektáros területen elterülő természeti csoda.

Olaszország utolsó börtönszigetén a foglyok rehabilitációja zajlik különböző vidéki és szőlőmunkák, valamint az érintetlen természet segítségével. A sziget ugyanakkor elsősorban az itt található ókori romok és a gazdag flóra, valamint a különleges tájszerkezet miatt tart számot a turisták érdeklődésére. 

Legalább 400 különböző növényfaj található meg itt, a táj legszebb látványt április végén nyújtja, amikor a rozmaring kék és lila árnyalatokkal festi át a szigetet. Emellett a delfinek és bálnák látogatása sem ritka a partoknál. Gorgonán emellett ókori római villamaradványok, panorámás terasz és a karthusi szerzetesek hajdani épületét is megtekinthetik a látogatók.

Mindehhez érdemes a vezetett túrát választani, amely Livorno kikötőjéből indul. A helyfoglalás online, legkésőbb egy héttel a kirándulás tervezett időpontja előttig lehetséges. A jegy ára 45 euró, mely magában foglalja az oda-vissza utat, a belépőt a szigetre és az idegenvezetést.

Tartomány:Toscana
Cím:Elba
GPS: 42° 46′ 41.47212″, 10° 11′ 33.86004″
Honlap: http://www.islepark.it

Még nem érkezett hozzászólás!