» Svájc

» Svájc » Graubünden


Samnaun Svájc egyetlen vámmentes területe, ezért a Dreiländereck (Hármashatár) közepén található hegyi falu évről évre jobban hasonlít New York-ra – legalábbis ami a karácsony előtti bevásárlókörutakat illeti.

Az Alp Trida és az Idalp összesen 238 kilométernyi pályáját magába foglaló, az osztrák Ischglt a svájci Samnaunnal összekötő Silvretta Arena a Keleti-Alpok legnagyobb síarénája, amely nagy tengerszint feletti magasságának köszönhetően már november végétől nyitva áll. Emellett advent idején Samnaun kiváló lehetőséget nyújt a karácsonyi nagybevásárlás lebonyolítására is.

Svájc egyetlen vámmentes területén tehát a téli kikapcsolódásra érkezők a síelés örömeit a kedvezményes bevásárlás élményével is összeköthetik. Ráadásul Samnaun mindamellett, hogy évtizedek óta a tudatos síelők és bevásárlók zarándokhelye, mégis kellemes, családias és vendégszerető graubündeni hegyi falu tudott maradni.

A tiroli határtól mindössze 15 kilométerre és az Olaszország területén található dél-tiroli Vinschgau völgyvidéktől 30 kilométerre fekvő Samnaun mindemellett kulináris élvezeteket is tartogat. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően alakult ki sajátos konyhája, az osztrák és az olasz konyha jellegzetességeivel „fűszerezett” svájci nemzeti ételeket felsorakozató Slnaundr Kucha, amelynek megkóstolására a helyi lokálokban és autentikus hüttékben ugyanúgy lehetőség nyílik, mint a fogadókban és a Gault Millau által tesztelt, csúcsgasztronómiát kínáló éttermekben.

A síelés utáni ellazulás érdekében számos samnauni szálloda és apartman házon belüli wellness-szolgáltatásokat is kínál. Emellett mindenki számára nyitva áll a samnauni Alpenquell élményfürdő, amely Svájc legmagasabban elhelyezkedő, úszómedencével, vízeséses hideg vizes medencével, masszázsmedencével és nagy szaunarészleggel felszerelt fürdőközpontjaként biztos feltöltődést kínál.

Meseút Samnauban. A Rudolf Mirer illusztrációval ellátott mormota-meseösvény feledhetetlen élménnyel ajándékozza meg a család minden tagját. A könnyed séta közben izgalmas mesék olvashatóak az útvonal mentén elhelyezett táblákon.

Túrautak. Aki „csak” túrázni szeretne, Samnaunban az is jó helyen jár. A vendégek 250 kilométer hosszú, egységesen jelzett túraútvonal-hálózaton fedezhetik fel a régió völgyeit és a Silvretta aréna hegycsúcsait. A kirándulni szándékozók emellett a világ első kétemeletes kötélpályás felvonójával varázslatos túraútvonalak kiindulópontjára juthatnak el. A maga nemében egyedülálló kínálatot túrahetek, vezetett túrázások, túrabeszámolók és a kedvelt túrabérlet teszi teljessé.

Izgalmas kikapcsolódást ígér továbbá a samnauni éjszakai síbemutató, valamint a ClauWau elnevezésű mikulás-világbajnokság, amely az egész falut pirosba öltözteti. A verseny során a mikulások kreativitás, ügyesség, sportosság, gyorsaság terén és természetesen szakálluk szépsége alapján mérettetik meg magukat többek között puszedlievés, szánkózás, kéménymászás, ajándékkihordás és fakecske-lovaglásban „sportágakban”. A santa karaoke és a „világkörút” verseny során pedig ének- és földrajztudásukat is próbára kell tenniük.

Az Engadin Scuol-Samnaun-Val Müstair hármashatár vidéke korlátlan lehetőségeket kínál a helyi konyha házias vagy gourmet-éttermekben történő megismerésére. A főétkezések között mindenképp érdemes megkóstolni a szélben szárított marhasonkából (bündnerfleisch), füstölt szalámiból (salsiz) és alpesi sajtokból álló Bündeni-ínyenctálat. Aki pedig édes finomságra vágyik, annak a szárított körtéből készülő bejgliszerű süteményt, a birnbrotot vagy a híres diótortát ajánljuk

Tartomány:Graubünden
Cím:Samnaun
GPS: 46° 56′ 59.21412″, 10° 22′ 7.25124″
Honlap: http://www.engadin.com