» Svájc

» Svájc » Graubünden


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Alig van más hely, ahol jobban megismerhető lenne az Alpok története és kialakulása.

A Sardona tektonikus aréna három kanton, Graubünden, Glarus és St. Gallen határvidékén található. A hegység egyedülálló látványa arra késztette az UNESCO Világörökség Bizottságát, hogy 2008-ban a Sardona tektonikus arénát felvegye az UNESCO Világörökségi Listájára - a világ 197 természeti világörökségi helyszínének egyikeként!

A Sardona Geopark szívében, a Murg-tó, a Pizol és az Elm melletti Martinsloch között emelkednek a Sardona Tectonic Arena zord csúcsai. A mintegy 33 000 hektáros, geológiailag jelentős terület fő látványossága a Glarner Hauptüberschiebung. A sziklafalakban lévő nagy bevágás Svájc egyik leghíresebb geotópja.

Az egzotikusan hangzó "Tectonic Arena Sardona" név mögött egy első osztályú hegyi színház rejtőzik. Olyan, mintha egy óriás szétszedte volna a hegyeket, és megpróbálta volna újra összerakni őket, de közben sok mindent összekevert.

Míg Afrika és Európa kontinentális lemezeinek ütközése hegyek felhalmozódását okozta, és a fiatalabb kőzetrétegek általában az idősebbeken nyugszanak, addig a Sardona tektonikai arénában ez a geológiai folyamat éppen ellenkezőleg zajlott le.

Az idősebb kőzetrétegek sokkal fiatalabb kőzetekre tolódtak. Ez körülbelül 10-20 millió évvel ezelőtt történt, akkoriban jóval a Föld felszíne alatt, és több millió évig tartott, évente néhány centiméteres sebességgel. A hegységek kiemelkedése és eróziója miatt a földfelszínen ma is látható a túlemelkedés felszíne. Ez teszi a svájci Alpokban található régiót világszerte egyedülállóvá.

A mintegy 300 négyzetkilométeres hegyvidéki táj 2008-ban felkerült az UNESCO természeti világörökségi helyszínek listájára.

Ha szeretné felfedezni a geológiai szempontból jelentős régiót, a legjobb módja a gyalogos közlekedés. A Sardona tektonikus aréna területén különböző túraútvonalak vezetnek keresztül, a Glarnerland látogatóközpont pedig két helyszínen nyújt részletes tájékoztatást az Unesco világörökségi területről és a hegység kialakulásáról.

Tartomány:Graubünden
Cím:Sardona
GPS: 46° 51′ 35.96472″, 9° 30′ 57.2238″

Még nem érkezett hozzászólás!