» Szlovákia

» Szlovákia » Nagyszombati kerület » Csallóköz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pozsonytól délkeletre található Európa legnagyobb szárazföldi szigete, a Csallóköz.

A folyók övezte síkság kitűnő terep túrázáshoz, ráadásul a térség jelentős föld alatti vízkészlettel rendelkezik.

Szigetközhöz hasonlóan a Csallóközben is a víz volt az úr a történelem során, így számos helyen működött vízimalom, ilyen a Dunatőkésen található Cséfalvay-malom, a háromszintes jókai vízimalom és a gútai hajómalom, amelyek mindegyike látogatható.

A Csallóközi Múzeum Dunaszerdahely legjelentősebb műemléki épülete.

Csallóköz is büszkélkedhet szakrális örökséggel is. A régió középkori kereskedelmi központjának számító Somorján látható Szlovákia egyetlen, a közelmúltban megújult paulánus kolostora a 18. századból, míg a várostól nem messze egy fontos búcsújáróhelyet lehet felkeresni. Bacsfa-Szentantal község temploma arról nevezetes, hogy az oltárt díszítő Boldogasszony kegyképe 1715. június 19. és 23. között négy alkalommal is vérrel könnyezett.

Bacsfa egyébként a Pozsonyhoz közeli Máriavölgyig vezető csallóközi gyalogos zarándoklat kezdőpontja, s a helyiek reményei szerint a Mária Út kialakítás alatt álló észak-déli zarándokútjának is része lehet.

Nem lehet kihagyni a harminc évvel ezelőtt hatalmas tiltakozást és diplomáciai vihart kavart bősi vízerőművet sem, amely gigantikus méreténél fogva azóta turistalátványossággá (is) vált. A közúti hídról szinte testközelből, a duzzasztó szabadon látogatható kilátójából pedig mint egy páholyból lehet végignézi a Dunán közlekedő uszályok zsilipelését.

Csallóköz kedvelt turisztikai célpontja a dunaszerdahelyi Thermalpark. A családbarát üdülőközpont 18 hektáros területén összesen tíz kül- és beltéri medencét, gyógyhatású termálvizet, csúszdatornyot, szaunavilágot és egy strandolásra, csónakázásra alkalmas természetes tavat is találnak a vendégek.

Számos lehetőséget találnak a kikapcsolódásra az aktív turizmus hívei is, a Kis-Duna és az „öreg" Duna ágai remek helyszínek vadregényes vízitúrákhoz, Dunacsúnynál kiváló vadvízi evezőspálya kínál izgalmakat. Az elmúlt években fejlesztették a kerékpárutakat is, az új Duna-ág töltésén haladó kerékpárútvonal az európai hálózatba is bekapcsolja a régiót.

Tartomány:Nagyszombati kerület
Cím:Dunaszerdahely
GPS: 47° 59′ 21.75036″, 17° 37′ 12.9342″

Még nem érkezett hozzászólás!