» Szlovénia

» Szlovénia »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Prekmurska gibanica egy almával, túróval, dióval és mákkal töltött desszert.

A Prekmurska gibanica egy olyan sütemény, amely egy kis időt igényel. Szükséged lesz egy rövidtésztára és egy rétestésztára, valamint négy töltelékre. 

Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál tejföl
- só
- 100 ml hideg víz

Hozzávalók a rétestésztához:
- 1 pkg. kész rétestészta

Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 150 g őrölt mák
- 100 ml tej
- 50 g cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor

Hozzávalók a túrótöltelékhez:
- 350 g túró
- 100 g tejföl
- 1 tojás
- 30 g cukor
- 2 evőkanál szultána mazsola

Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 100 ml tej
- 50 g cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 250 g darált dió
- 1 csipet fahéj
- 1/2 bio citrom leve

Hozzávalók az almatöltelékhez:
- 500 g savanykás alma
- 30 g cukor
- fahéj
- 1/2 bio citrom héja
- 30 g zsemlemorzsa

Többi hozzávaló:
- Olaj a sütőformához
- 3 evőkanál vaj a réteslapokhoz
- 200 g tejszínhab
- Cukor a tálaláshoz

Előkészítés:

1. Ropogós tészta: a lisztet a vajdarabkákkal, a tojással, a tejföllel és a sóval gyorsan gyúrjuk sima tésztává. Gyúrás közben adjunk hozzá hideg vizet. Formázzunk belőle egy golyót, és fóliába csomagolva hagyjuk pihenni a hűtőben 45 percig.

2. Mákos töltelék: Öntsük a mákot egy tálba. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük, majd a mákra öntjük. Keverjük össze, és hagyjuk kihűlni.

3. Túrótöltelék: A túrót a tejföllel, a tojással, a cukorral és a szultánnal sima krémmé keverjük.

4. Diótöltelék: A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük, hozzáadjuk a diót, és rövid ideig forraljuk. Fahéjjal és citromlével fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.

Almatöltelék: Hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát, és vágjuk vékony szeletekre. 1 evőkanál vízben rövid ideig pároljuk, adjuk hozzá a cukrot, majd vegyük le a tűzről. Fahéjjal és citromhéjjal fűszerezzük, belekeverjük a zsemlemorzsát, és hagyjuk kihűlni.

Vegye ki a rövid tésztát a hűtőszekrényből, és a sütőedénynek vagy a kivajazott tálnak megfelelően nyújtsa ki. Kenje meg a formát olajjal, és helyezze bele a tésztát. Villával többször megszurkáljuk. Kenje rá a mákos töltelék felét, és helyezzen rá egy vajjal kikent réteslapot. Rétegezzük rá a túrótöltelék felét és egy másik réteslapot. Folytassa így a diós és almás töltelékkel. Minden tölteléket egy réteslappal fedjük be.

Ha az összes tölteléket felhasználtuk, fejezzük be a réteslapokkal. A tetejére kenjük a folyékony tejszínhabot, és 180°C-os sütőben kb. 1 órán át sütjük. Vegyük ki, és még forrón szórjuk meg porcukorral.

GPS: 45° 48′ 47.92068″, 14° 28′ 51.01284″

Még nem érkezett hozzászólás!