» Szlovénia

» Szlovénia » Partmenti-Karszt

Szlovénia legjobb tengerparti nyaralóhelyei


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szlovén tengerpart nem hosszú, mindössze 42 km, de annál gyönyörűbb.

Mindössze négy nagyobb település: ennyi a szlovén tengerpart, plusz egy nemzeti park is, Izola mellett, szintén a víz közelében. Szinte az egész szlovén tengerparti szakasz, sétányokon gyalogosan is bejárható.

Mindenhol ingyen strandolhatunk, még a luxusszállók előtt is, nincsenek felvásárolt magánplázsok. A tengerpartok mellé ingyenes zuhanyzókat és állandóan tiszta WC-ket építettek ki.

Portorož

Portorož gyakorlatilag egy luxusszállókkal és éttermekkel övezett tengerparti szakasz, ahol csak úgy bárhol meg lehet mártózni a tengerben. 

A város neve "Rózsakikötőt" jelent és elegáns szállodáival ma Szlovénia egyik legnépszerűbb nyaralóvárosa. A város szabadstrandjai többnyire aprókavicsosak vagy betonozottak, de kisebb homokos részeket is kialakítottak. 

Portoroznak két méltán híres strandja is van: a négycsillagos Meduza  és az ötcsillagos Meduza Exclusive, amelyek több egymást követő évben is elnyerték a Kék Zászlót, vagyis a természetes fürdőhelyek kiváló minősítését.

Piran

Történelmi Központjában, Város Központjában

Piran a legszebb mediterrán szlovén város. A tengerparti város Velence hatására alakult ki, az Adriai-tenger egyik leghitelesebb és fotogénebb városának tartják.

Piranban, a velencei hangulatú, festői tengerparti városban is strandolhatsz. A déli parti sétányt, amely a kis kikötőtől a hegyfok csúcsáig vezet, éttermek szegélyezik. Ha éppen nem sétálgatsz rajta vagy csobbansz a tengerben, akkor is rengeteg látnivaló vár rád.

A középkori körítőfal maradványaival Piran kultúrtörténeti műemlékként védett. Jellegzetesek a keskeny, szorosan egymáshoz épült házakkal teli utcák, amelyek a templomdombtól a tengerparti központi térig húzódnak.

A városban nagy jelentősége van a sónak: a pirani sótelepeket már 804-ben megalapították, és a város nekik köszönheti a középkori gazdasági fellendülését. Ma tájvédelmi parkként védik őket. A sógyárból származó vizet és iszapot a helyi wellnessfürdőkben használják fel - a turisták például thalassoterápiával kényeztethetik magukat a gyógyfürdőben. Minden év augusztusában Piranban még Sóstógyári Fesztivált is rendeznek.

Izola

Trieszttől 16 km-re fekvő tengerparti városka. Izola egy néhai szigeten (erről árulkodik az olasz neve) fekszik, és az 1. században alapították. A középkorban egy kőhíd kötötte össze a szárazfölddel.

Koper

Koper őrzi a Római Birodalom emlékeit: sétálgathatunk a rómaiak alapította kikötőben, és olykor az az érzésünk támadhat, mintha Velence egyik szűk utcájában lennénk. Érdemes megnézni: a Prétori palotát (a XV. századból) és a Szent Nazarius székesegyházat (a XIV. századból).

Innen már közel az olasz határ és Trieszt.

Strunjan

Mesečev Zaliv (Hold-öböl strand), a szlovén Riviéra titkos gyöngyszeme. Ez a kavicsos partszakasz a Strunjani Természetvédelmi Parkban található és néhány, szinte érintetlen része csak gyalogosan érhető el. 

Tartomány:Partmenti-Karszt
Település:Piran
GPS: 45° 31′ 44.18184″, 13° 34′ 3.23688″

Még nem érkezett hozzászólás!