» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Dachstein

Dachstein Eispalast / Dachstein Jégpalota


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Dachstein-gleccser belsejében található jégpalota egész Ausztriában egyedülálló látványosságnak számít.

A Dachstein Jégpalota lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy megismerjék a gleccserek titokzatos világát. A különleges utazáshoz mindössze 3 percnyi sétára van szükség a Dachstein Gletscherbahn hegyállomásától.

A gleccser belsejében tett körút alkalmával, amelyben sok kisebb és nagyobb mélyedés is megbújik, felfedezhetnek a látogatók olyan "műalkotásokat" is, mint a "Trónterem", a "Kristálytemplom" vagy a "Kék szalon". A lenyűgöző oszlopos főbejárat és az apró részletességgel kidolgozott díszítések kínai jégművészek keze munkáját dicsérik, akik heteken át faragták a jeges gleccser belsejét.

Több mint egy évig építették a Jégpalotát - amelynek eredményeképp egy lenyűgöző és misztikus műalkotás jött létre a jég, a fények és a hangok ötvözetéből. A "Trónterem" különösen impozáns, és nagy hatást gyakorol a szemlélődőre. Itt a görög Akropolisz főbejáratát faragták ki, amelyben még a talaj is jégből van. A bejáratnál az érdeklődők egyszerű és érthető módon kaphatnak tájékoztatást a gleccserek keletkezéséről.

Ezenkívül további különleges jégfigurák várnak a látogatókra: a Jégkorszak című film sztárjai, Diego, Sid, Manny és Scrat is a Jégpalota lakói közé tartoznak. Egyes műalkotások a 700 kg-os súlyt is elérik. A szobrok egyébként Lübeckből (Észak-Németország) származnak, ahol 2006-ban egy "Jégvilág" kiállítást tartottak. Hogy a jégszobrok elkerüljék tragikus végzetüket, a kiállítás után Lübeckből azonnal a Dachstein-gleccser belsejébe szállították őket.

Legújabb műalkotások a Simson családot formázzák meg. 2013 újdonsága a jégből faragott Forma-1-es versenyautó volt.

BELÉPŐ 2019: 10 euró/fő, 8 euró/fő tanuló (15-18 év), 5,50 euró gyerek 6-15 év. 6 éves korig ingyenes. A belépő érvényes a függőhídra és semmibe vezető lépcsőre is!

A felvonó viteldíja 2019-ben: 39 euró/felnőtt és 19,50 euró/gyerek.

A klímaváltozás következményei

Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. A Dachstein-gleccser 1981 óta folyamatosan húzódik vissza. Tizenkét éve áll megfigyelés alatt a gazdasági jelentősége miatt, azóta térfogata 44 millió köbméterrel, vastagsága évente átlagosan egy méterrel csökkent. 2018-ban a csökkenés 1,9 méter volt. 

Ha a következő évtizedekben nem sikerül megfékezni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, az Alpok 2100-ra teljesen jégmentessé válik.

Tartomány:Steiermark
Település:Ramsau am Dachstein
Cím:8972 Ramsau am Dachstein
GPS: 47° 28′ 3.62734″, 13° 37′ 34.44946″
Honlap: http://www.dachsteingletscher.at

Még nem érkezett hozzászólás!