» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ha olyan helyet keres, ahol nagyon közel kerülhet a mennyországhoz, akkor a délkelet-stájerországi Vulkánföldön megtalálhatja: a stradeni Himmelsbergben nemcsak gyönyörű templomokat fedezhet fel, hanem kanyargós sikátorokat is, köztük mennyei kilátással a vidékre.

A zarándokhely három magas templomtornya már messziről látszik - olyan érzés, mintha egy olasz kastélyhoz vagy egy kastélyon belüli kisvároshoz közelednénk; titokzatos, de egyben hangulatos.

Stájerország egyik legmelegebb és legnaposabb vidékén, Himmelsbergben napórák mutatják az időt - nem számolják a sötét órákat, mégis úgy tűnik, hogy az idő elrepül, miközben a faluban sétálgatunk.

Lehet-e jobban kihasználni egy napot, mint élvezni? Himmelsberg mindenképpen erre invitál: hullámzó borhegyek és túraútvonalak, zöld rétek és bájos házak veszik körül, és jó hely a megállásra. Például a főtemplom melletti kilátóteraszon, amelyet egy borosüveg alakú modern napórával szereltek fel. A védelmi falon egy 1521-ből származó történelmi elődje található - ez Stájerország egyik legrégebbi fennmaradt napórájának számít.

Ha túl sokat süt a nap, a négy himmelsbergi templom hűsítést ígér - és nagyszerű felfedezéseket a művészetkedvelőknek: "Négy templomunk van, három toronnyal, és ha leülünk benne, egészen különleges hangulata van: a Szent Mária am Himmelsberg főplébániatemplom, a Szent Sebestyén és Maria Schmerzen kettős templom, a Maria Schmerzen altemplom és a Szent Flórián filia templom" - sorolja Straden polgármestere, Gerhard Konrad.

Aki közelről ismeri a templomokat és azok történetét, az Christa Schillinger kolléganője. Kedvenc temploma a Szent Mária főplébániatemplom, amely a gótikus belső tereket a barokk pompával ötvözi. Több mint 800 éves, és számos kincset rejt - például az 1521-ből származó "Himmelsbergerin", egy koronás szobor, amely Szűz Máriát ábrázolja a kis Jézussal, aranyba öltözött angyalok által keretezve. Évszázadokon át dolgoztak rajta - ma olyan anyagok csillognak itt, mint a vörös és kék márvány arany elemekkel.

Míg a főplébániatemplomot többször is újjá kellett építeni tűzvészek után, a Szent Sebestyén és Maria Schmerzen kettős templomát egyszer egy viharkatasztrófa pusztította el. De ezt az 1535 körül épült kettős templomot is újra és újra felépítették és helyreállították.

A keresztboltozatos Sebastiani-felsőtemplomot köti össze a Maria Schmerzen altemplommal, amely közvetlenül az egykori védőfalakba épült be, és majdnem akkora, mint a társa - "az 1913/1914-es neoreneszánsz stílusú mennyezetfestmény külön figyelmet érdemel" - mondja Christa Schillinger a lenyűgözően hitelesnek tűnő, Mária fájdalmait ábrázoló festményekről, amelyek a templomnak a nevét adták.

A Himmelsberg legmagasabb pontját a Szent Flórián templom foglalja el. Az 1754-ből származó hatalmas főoltárképet Valentin J. Metzinger szlovén festő festette, és a lángokkal küzdő szentet ábrázolja. A templom körül tematikus utat alakítottak ki a tűzoltók rajongói számára, valamint egy kis játszóteret a templom legkisebb vendégei számára.

"Straden olyan hely, mint Toszkána, tiszta nyaralás!" - mondja Konrad polgármester. Nemcsak a templomok vonzzák a közeli és távoli vendégeket a faluba, hanem a kis sikátorok és a különleges kilátás a vulkanikus vidékre, amely egészen különleges borokat és kulináris élvezeteket termel.

Tartomány:Steiermark
Cím:Straden
GPS: 46° 48′ 22.97232″, 15° 52′ 13.6182″

Még nem érkezett hozzászólás!