» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Graz


Schöcklseilbahn kabinos felvonóval a Schöckl csúcsára (1435 m) juthatunk fel, ahonnan a gyerekek bobbal száguldozhatnak le a 800 méterrel lejjebb fekvő völgybe.

St. Radegund

St. Radegund hangulatos alpesi falu, a graziak kedvenc kirándulóhelye. Klimatikus gyógyüdülőhely, patináns szállodái és fogadói vannak. A Gasthof Budapest egy magyar gróf vadászkastélya volt az 1900-as években.

St Radegundnak már a múltban is nagyon szoros kapcsolatai voltak Magyarországhoz. A St. Radegundot nem ismerő látogató nagyon meglepődik, amikor a Schöckl lábánál 900 m magasban az erdei sétaúton, az úgynevezett Ungarische Runde-n, a Patrona Hungariae kegyhelyével, a Szily-sziklával, az Ungarische Höhe-vel találkozik.

Valamikor több volt itt a magyar szó, mint a német, mert a Magyarországról jött Dr. Gustav Novy és főként utódja és egyben veje Ruprich Gusztáv (Somorja) olyan szakmai hírnevet és olyan környezetet teremtettek, amelyben a nagy nemzetközi pacientúra között különösen sok volt a magyar vendég. Esterházy-ak, a Szapáry, Károlyi, Széchenyi, Nákó, Gyertyánffy családok tagjai, művészek, jogászok, sőt, a kis Bartókot is idehozta gyógyulni édesapja, itt született édesanyjának írt első levele.

Bartók-forrás St. Radegundon

Bartók Béla emlékét egy forrás és emléktábla őrzi.

A 19. század végén – az akkorra már az egész monarchiát behálózó vasútnak köszönhetően – sok magyar tett kirándulást Stájerországba, közöttük Bartók Béla is. Számára az utazás nem pusztán pihentető időtöltés volt, hanem egyben a régi dallamok keresése is. A pannon térségben, a két szláv nyelvterület népdalaiban megtalálta őket.

A gyermek Bartók már 1887-ben elkísérte édesapját a stájerországi St. Radegundba, a fürdőkúrájára. Az ott eltöltött időt a “Radegundi visszhang” című művében örökítette meg. Aztán felnőttként, népdalgyűjtőként 1921-ben visszatért Stájerországba, pontosabban a kelet-stájerországi Angerbe. A sokak által közkedvelt keskeny nyomtávú vasúttal utazott a Felső-Feistritz-völgybe.

Magyar honfitársaihoz hasonlóan, ő is menekült a kánikula elől a nyaranta enyhet kínáló vidékre. Igaz, Bartók nem mindennel volt elégedett: az angeri ételekről és szállásról nem sok jó szava volt. Ennek ellenére a helység számon tartja a leghíresebb nyaralóvendégét.

Schöckl kirándulóhegy

A Schöcklseilbahn St. Radegundból indul. Autóval a Schöckl Höhenstraße 10 km hosszú vámutat is válaszhatjuk.

A hegyen egy bobpálya, a Sommerrodelbahn Hexenexpress, discgolf pálya és játszótér található.

A hegyi vendégfogadókban megkóstolhatjuk a stájer ételeket.

A hegyi kirándulóutak babakocsival is járhatók. A biciklisek mountenbike pályán próbálhatják ki ügyességüket.

 
Tartomány:Steiermark
Település:St. Radegund
Cím:8061 St. Radegund, Schöcklstaße 23
GPS: 47° 11′ 9.31459″, 15° 29′ 8.98912″
Honlap: http://www.schoeckel.at