» Belgium

» Belgium » Hainaut » Vallónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Minden augusztusban óriások szállják meg az álmos belga várost, Athot.

Rasszista panaszok miatt lekerült a belga parádé az UNESCO örökségi listájáról

Minden augusztusban óriások szállják meg az álmos belga várost, Athot. A "Ducasse d'Ath" keretében hatalmas papírmasé-alkotások vonulnak végig az utcákon, a 15. századig visszanyúló hagyományos felvonulás részeként. A felvonulást 2008-ban az UNESCO elismerte, és felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.2022-ben azonban visszavonták a jegyzékbe vételt, mivel a felvonulás egyik szereplője rasszista sztereotípiának minősül.

A "Ducasse" eredetileg egy vallási ünnepség volt, és a bibliai történeteket, különösen Dávid és Góliát történetét ábrázolta. Az óriási figurák segítettek népszerűvé és emlékezetessé tenni a bibliai történeteket az írástudatlan lakosság körében.

Napjainkban a díszszemle több napon át tart augusztus utolsó vasárnapja körül. Helyi vásárokat és rendezvényeket tartanak, amelyek csúcspontja az óriások felvonulása.

A felvonulás egyik szereplője "A vadember" néven ismert, és általában egy fekete ruhás, orrkarikát és láncokat viselő fehér férfi játssza. Az elmúlt három évben számos rasszizmusellenes csoport hivatalos panaszt tett a fesztivál miatt az UNESCO-nál és a vallon kormánynál is. Az UNESCO azt mondta, hogy 2023-ban jelent be döntést, de ezt most előrehozták.

Ath városa már reagált a bírálatokra, és mintegy 60 polgárból álló bizottságot hozott létre, hogy megvizsgálja a vita különböző megközelítéseit. Ezek között szerepelt a sértő figura eltávolítása a felvonulásról, vagy az, hogy a felvonulás magától lekerüljön az UNESCO listájáról.

Bruno Lefebvre, Ath polgármestere az UNESCO korai döntését kommentálva arra utalt, hogy némi megkönnyebbülést jelent, hogy az ügyet kivették a város kezéből.

Ha a vadembert kihagynák a felvonulásból, az UNESCO megerősítette, hogy a Duscasse kulturális örökségi jelentőségét ismét el lehetne ismerni, amennyiben a város újra pályázik.

Más belga és Benelux hagyományokat is érte már hasonló kritika, többek között a Zwarte Piet figuráját, a Sinterklaas társát, akit szintén fekete arccal és faji sztereotípiák alapján ábrázolnak. Az aalsti karnevált az UNESCO 2019-ben törölte a kulturális örökség listájáról, mert aggályosnak tartotta a fajgyűlölet szatírának álcázott megnyilvánulásait.

Tartomány:Hainaut
Cím:Ath
GPS: 50° 37′ 43.92624″, 3° 47′ 7.14491″

Még nem érkezett hozzászólás!