» Csehország

» Csehország » Hradec Králové-i kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hradec Králové (Königgrätz) a 1866. július 3-án lezajlott osztrák-porosz csata színhelye volt.

A csatában az osztrákok vereséget szenvedtek. A történészek szerint a kudarcnak kulcsszerepe volt abban, hogy a Habsburg-uralkodóház 1867-ben belemenjen az osztrák-magyar kiegyezésbe.

Cseh földön ez volt minden idők legnagyobb csatája. Az osztrák-porosz háborút lezáró véres ütközetben mindkét oldalról több mint 200 ezer katona vett részt, közülük mintegy 16 ezren vesztették életüket vagy tűntek el.

Az osztrák oldalon harcoló elesett magyarok számát kétezerre becsülik a történészek.  Az osztrák had mintegy 30 százalékát magyarországi egységek tették ki.

Nem közismert tény, hogy a porosz oldalon is harcolt egy légiónyi magyar önkéntes az akkor emigrációban élő Klapka György vezetésével.

A königgrätzi csatatér hatalmas kiterjedésű, hasonló a dél-morvaországi austerlitzi csatatérhez, s területén a
mai napig számos kisebb-nagyobb emlékmű és síremlék van, amelyeken magyar nevekkel is találkozhatunk.

A csata nagyszabású, önálló és modern múzeuma - Muzeum války 1866 na Chlumu - a mintegy 200 lakost számláló Chlum mellett elterülő erdő szélén található. A kiállított tárgyak között korabeli magyar katonai egyenruhák, a magyar királyi hadsereg fegyverzetének és felszerelésének különféle darabjai is megtalálhatók.

Tartomány:Hradec Králové-i kerület
Cím:Hradec Králové
GPS: 50° 12′ 34.18668″, 15° 49′ 57.7884″

Még nem érkezett hozzászólás!