» Csehország

» Csehország » Prága

Karácsony Prágában

2023. december 3.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Karácsony idején a cseh főváros számos hangulatos terén a Vánoční Trhy (karácsonyi vásárok) zajlanak, idén 2023. december 3. és 2024. január 6 között.

A prágai karácsonyi ünnepségek középpontjában mindenekelőtt az Óváros tér hangulatos, díszes bódéi, majd a Vencel tér lábánál összezsúfolódott színes bódék állnak - ez a hely különösen találó, hiszen a tér Szent Vencelről, a cseh védőszentről és a karácsonyi énekek "jó királyáról" kapta a nevét.

A város más részein is találunk kisebb karácsonyi vásárokat, például a Köztársaság téren, a Havelské piacon, a Kampa-szigeten és a prágai várban a Szent György-bazilika előtt.

A prágai karácsonyi vásárokon kapható egyedi árucikkek közé tartoznak a fa játékok, például a hagyományos cseh bábuk, kézműves termékek, kézzel készített ékszerek, üvegáruk, karácsonyi díszek és purpura (cseh karácsonyi potpourri). Prága elegáns butikjai és áruházai további lehetőséget kínálnak hagyományos termékek, például cseh kristály- vagy gránát ékszerek vásárlására.

A prágai karácsonyi vásárok bőséges választékot kínálnak a hagyományos szezonális ételekből. A kedvencek közé tartozik az illatos Pražská Šunka (nyárson sült sonka), a Klobása (grillezett kolbász), a Langoš, a knedlíky Plněné Uzeným Masem (füstölt hús és gombóc) és az Obložené Chlebíčky (nyitott szendvicsek különféle feltéttel). Ha valami édeset szeretne, próbálja ki a Trdelníket (cseh kürtöskalács, amelyet melegen, cukorral meghintve tálalnak). Az olyan forró italok, mint a Svařák (forralt bor), a Medovina (mézes bor) és a Grog (rum, víz, citrom és cukor keveréke) segítenek elűzni a téli hideget. 

A gyakran a "száz torony városa" néven emlegetett Prága égboltját több tucatnyi, az ég felé nyúló torony jelzi, és ezt a sziluettet a város főterét megvilágító hatalmas, fényesen kivilágított karácsonyfa is megidézi. A fát az ország északi részén, a Krkonoše-hegységben vágják ki, majd a fővárosba szállítják, és közvetlenül az Óváros téri karácsonyi vásár szívében állítják fel, ahol esténként a közkedvelt fagyújtási ceremónia keretében ünneplik. A napi fagyújtást egy hónapon át tartó kulturális program kíséri, amelynek keretében több mint 4500 csehországi és külföldi népzenei és gyermekegyüttes lép fel.

Emellett Prága számos gótikus temploma adventi koncertsorozatot kínál, amelyek egész hónapban tartanak. A gyerekek élvezni fogják az Óváros téren a színpadra állított, élő szamaraknak, kecskéknek és juhoknak otthont adó istállókkal kiegészített betlehemet, valamint a Szent Miklós december 5-i látogatását. A jóságos szent, akit csehül Mikulášnak hívnak, szenteste előestéjén egy angyallal és egy ördöggel az oldalán sétál végig a piacon, és feljegyzi, ki volt rossz és ki volt jó.

 Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a Hetedhétshopban

Tartomány:Prága
Település:Prága
GPS: 50° 5′ 14.87544″, 14° 25′ 16.5126″
Időpont:2023. december 3.
Honlap: https://www.prague.eu/en/christmas

Még nem érkezett hozzászólás!