» Franciaország

» Franciaország » Occitanie » Pireneusok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A délnyugat-franciaországi Pireneusokban található zarándokhely, Lourdes a barlangról híres: itt a katolikus hit szerint 1858-ban Szűz Mária megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous parasztlánynak.

Az alig 14 ezer lakosú Lourdes a második leglátogatottabb város Franciaországban Párizs után, s bevétele 90 százaléka az idegenforgalomból származik.

Lourdes-i barlangkápolna

A legenda szerint a Pireneusok lábánál található barlangban 1858. február 11-én jelent meg Szűz Mária egy szegény lánynak, Soubiros Bernadette-nek.

Az elszegényedett molnárcsaládból származó, 14 éves Bernadette Soubirous azt mesélte, hogy 1858. február 11-én megjelent előtte egy fehér ruhás "hölgy". Összesen 18-szor mutatkozott meg a Szent Szűz az asztmában szenvedő kislány előtt a massabielle-i sziklabarlangban.

A Szűzanya állítólag meghagyta Bernadette-nek, "mondja meg a papoknak, hogy építsenek kápolnát Lourdes-ban" és igyanak a barlangban eredő forrásból. A kislány szülei és az egyház kezdetben erős kételyekkel fogadta a Mária-jelenéseket. A történéseket kivizsgáló egyházi bizottság azonban arra a következtetésre jutott, hogy a jelenések "minden elemükben valóságosnak" hatottak. Az egyház 1862-ben zarándokhellyé nyilvánította a helységet.

A csoda helyén 1876-ban templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott.

II. János Pál pápa 1992-ben elrendelte, hogy a lourdesi jelenések emléknapja, február 11-e legyen a betegek világnapja.

Évente több mint hatmillióan keresték fel, hogy imádkozzanak és igyanak a barlang forrásából.

Egy 52 hektárnyi területén 22 kultuszhelyet építettek, valamint két létesítményt betegek fogadására. A barlang körül, ahol a hagyomány szerint Bernadette Soubirous 1858-ban meglátta Szűz Máriát, illetve a szentélyek között három bazilikát, továbbá kápolnákat, és templomokat építettek.

Évente 400 ezren fürdenek meg a környék uszodáiban, amelyeket a barlang vizével táplálnak, és mintegy 750 tonna gyertya ég el.

Lourdes-ban a zarándokok száma évente 3,5 millió, hitüket erősíti az, hogy időről időre előfordulnak - a helyi orvostudományi iroda vizsgálatai szerint is - tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások.

Áprilistól októberig naponta 52 - különféle nyelveken elhangzó - misét mutatnak be az erre rendelt helyeken.

2022. február közepétől zarándokok ismét látogathatják a Szeplőtelen Fogantatás Bazilika tövében, a Massabielle-sziklában a barlangot, s annak mélyén az oltár bal oldalán található forrást.

Pic du Jer

A sikló az ország délnyugati részén található Lourdes városából a Pic du Jer hegységre vezet. A hegyi állomás 889 méter tengerszint feletti magasságban található.

Az állomás közelében van egy gyorsétterem és terasz padokkal, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Lourdes-ra, a hegycsúcsokra és a környékre.

Tartomány:Occitanie
Cím:Lourdes
GPS: 43° 5′ 38.72544″, -0° 2′ 47.391″

Még nem érkezett hozzászólás!