» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Párizs egyike a világ nagy metropoliszainak. Lehet, hogy nem New Yorkról van szó, de itt is minden nagy: széles járdák, hosszú utak, 6-7 emeletes házak, hatalmas parkok. Így mindig észrevesszük, ha valami kicsibe botlunk.

Párizs legkisebb útja: Rue du Chat qui Pêche

Ez a kis utca az 5. kerületben található, a Saint-Michel negyedben. A rue de la Huchette és a quai Saint-Michel között húzódik, tökéletes helyszín egy kicsit elszigetelődni a turista tömegektől. 1,80 méter szélességével és 26 m hosszúságával a Rue du Chat qui Pêche nem csak a főváros legrövidebb, de a legkeskenyebb útja is.

Nevének eredetéről (jelentése: a macska útja, aki halászik) még legenda is szól: a XV. században egy itt élő kanonok, Dom Perlet alkímiára adta fejét egy nagyon ügyes fekete macska társaságában: egy mancscsapással tudott halat halászni a Szajnából, amely mindössze két lépésnyire volt az utcától. Három diák abban a hitben, hogy a macska ördögtől való, megölte és beledobta a vízbe. Meg voltak győződve, hogy az alkimista és a macska egy és ugyanaz a személy – vagyis az ördög. Az állat meghalt, és ezzel egyidőben az alkimista is eltűnt… hogy később visszatérjen: csak elutazott!

Az utcának magyar vonatkozása is van: Földes Jolán írónő itt lakott az 1930-as években, és ez inspirálta leghíresebb művét, A halászó macska uccáját.

Párizs legkisebb tere: Place du Calvaire

Irány egy másik ultra-turista látványosság: a Montmartre! A Place du Calvaire mindössze két lépésre van a nagyon híres Place du Tertre-ről; a kilátás Párizsra fantasztikus!

Párizs legkisebb járdája: Rue d’Orchampt

Mindenki emlékszik a Lakótársat keresünk híres jelentére, amikor Romain Duris utolsó alkalommal megöleli Audrey Tautou-t. Természetesen ezen a járdán játszódik, a Montmartre-on. Nem túl praktikus hely az ölelkezésre, de mindenképpen romantikus!

Párizs legkisebb parkja: Jardin de la Rue Visconti

Ezt a kertet nem arra tervezték, hogy reggel itt fussanak az emberek. A rue Visconti 8 és 12-es száma között fekszik, a 6. kerületben. Mindössze 80 m2-jével a legkisebb park Párizsban, egy kis hely a nyugalomvágyóknak a Saint-Germain negyedben.

Párizs legkisebb háza: Rue du Château d’Eau 39

A rue du Château d’Eau 39 előtt járva a járókelők figyelmét mindig elkerüli egy kis részlet: az épület magassága. Két 6 emeletes ház közé beékelődve, ez a kis ház tényleg azt az érzetet kelti, hogy egy hibának a következménye.Méretei Párizs legkisebb házává tették: 1,40 m széles, 5 m magas és 3 m mély! Eredetileg egy kis átjáró állt ott a rue du Château d’Eau és a rue du Faubourg Saint Martin között, de öröklési vita a megszűnéséhez vezetett, amelyet egy kis ház építésével oldottak meg. Régebben egy baba lakott benne sokáig, csak hogy a bölcső az egész szobát elfoglalta… 

Párizs legkisebb hídja: Petit-Pont-Cardinal-Lustiger

Nem, ez a híd nem egy kis csatornát köt össze, ez bizony a Szajnán található. 32 méteres hosszúságával a főváros legrövidebb hídja, az île de la Cité-t köti össze a bal parttal. Kicsi, de erős.

Párizs legkisebb színháza: La Petite Loge

25 ülőhely, 16 m²: a La Petite Loge név jól illik hozzá, hiszen tényleg ez a főváros legkisebb színháza. Ebből kifolyólag, a színészek és a közönség nagyon közel van egymáshoz, ahol így minden vendég VIP helyen ülhet. Ráadásul attól még, hogy a színpad csak 2 m², a program mindig nagyon minőségi.

Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″

Még nem érkezett hozzászólás!