» Horvátország

» Horvátország » Šibenik-Knin » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A dalmáciai Sibeniktől 10 kilométerre délre található Krapanj, az aprócska sziget.

A sziget a turisták, de még az útikönyvek számára is többnyire ismeretlen, a kozmetikai iparban viszont világszerte jól cseng a neve, mégpedig szivacshalászata miatt. 

Aki szeretné megtalálni a szigetet, elég ha Sibenikből elautózik Brodaricába, a település kikötőjéből ugyanis óránként indul kishajó a parttól mindössze 300 méterre fekvő szigetre. Krapanj a horvát Adria egyik legapróbb és legsűrűbben lakott szigetének számít a maga 0,36 négyzetkilométeres területével és 1500 lakójával. Autók nem járhatnak rajta - nem is férnének el - ezért nyugodt és csendes a nyár derekán is.

A mindössze hét méterre a tengerszint fölé emelkedő kis földdarabon évszázadok óta a szivacshalászat jelenti a legfőbb
megélhetési forrást. Az ideérkezők a kikötő környékén manapság is láthatják, amint hálókban felfüggesztve a napon szárítják zsákmányukat a halászok. A krapanji szivacs nemcsak tetszetős formája, hanem kiváló minősége és tartóssága miatt is keresett cikk világszerte.

A horvát partokra jellemző kőházakkal tarkított, szűk utcácskák között található a kolostor-múzeum, amely a szivacshalászat múltját, eszközeit és a sziget néprajzi emlékeit tárja a Krapanjra látogatók elé.

Komp Krapanjra

Ez a legrövidebb kompjárat Horvátországban, 3 percig tart az út a Šibenikhez közeli Brodarica kikötője és Krapanj között.

A helyi családok büszkén viselik a 'Spužvar' megszólítást, amely a szivacskereskedőkre utal. A szigetre közlekedő hajót is így nevezték el.

Tartomány:Šibenik-Knin
Cím:Krapanj
GPS: 43° 40′ 24.258″, 15° 54′ 56.0934″

Még nem érkezett hozzászólás!