» Horvátország

» Horvátország » Muraköz » Muraköz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Muraköz a Dráva és a Mura ölelésében, zöld dombok és gazdag síkságok között található.

Green Destinations díjat nyert Muraköz, „Horvátország virágoskertje” 

2023-ban a berlini ITB-n egy horvát régió, Muraköz nyerte el a Green Destinations (Zöld Desztinációk) ezüst fokozatú díját.

Ezzel az elismeréssel a horvát régió a világon negyedikként csatlakozott a Green Destinations minősítési programhoz, hazájában pedig elsőként tudhatja magáénak a fenntartható és felelős turizmus megvalósításáért járó címet.

Muraköz (horvát nyelven: Medimurje) Horvátország legészakibb részén, a Dráva és a Mura ölelésében, zöld dombok és gazdag síkságok között található, s büszkén viseli a "Cvjetnjak Hrvatske" (Horvátország virágoskertje) nevet. A régióban a tradicionális és a modern egyszerre van jelen és gazdag kulturális-történelmi alapokon nyugszik.

Muraköz ideális vidék azok számára, akik a nyári hőség és a mediterrán tengerparti nyüzsgés elől az ősi erdők, szőlőültetvények és folyók idillikus, zöldbe burkolózó világában keresnek búvóhelyet. A vidéket járva ugyanis romantikus középkori városok, nyári rezidenciák és kastélyok várják a látogatókat, ugyanakkor termálforrásokban, gyógyfürdőkben és zarándokhelyekben is bővelkedik ez a terület.

A Mura és a Dráva homokbuckáin még ma is ugyanolyan aktív az aranymosás, mint valaha. Nem meglepő tehát, hogy Horvátország legsűrűbben lakott területe ad otthont a világ legtisztább aranyának, amely a folyók homokpadjáról csillog.

Muraköz két földrajzi egységre osztható, a dombos felső és a síkvidéki alsó Muraközre. Mindkettő változatos és gyönyörű tájék. A természet szerelmeseit a Mura és a Dráva között fekvő regionális természetvédelmi park, a Mura menti ártéri erdő, a Dráva egykori folyómedre, a változatos, ritka fajokat is felvonultató növény- és állatvilág várja.

A megye közigazgatási, gazdasági és kulturális központja Csáktornya (Čakovec), amelyről azt tartja a mondás, hogy a nagy érzelmek kisvárosa. A településnek ősszel aszalt és bogyósgyümölcs-illata van, tavasszal pedig az ébredező virágok aromája lengi be a környéket. Télen a csáktornyai égbolt olyan, mint a hímzett csipke. Nyáron pedig dinamikussága ellenére is ideális helyszín arra, hogy az ember lelke kicsit megpihenjen.

Azonban az aktívabb kikapcsolódásra vágyó látogató is találhat elfoglaltságot magának; elmerülhet a Zrínyi család gazdag történelmében, élvezettel kóstolhatja a muraközi gasztronómiai finomságokat vagy akár részt vehet a helyi rendezvények valamelyikén: Karnevál, Eperfesztivál, Őszi Rapszódia, Advent vagy a Porcijunkulovo, amely Horvátország egyik legjelentősebb rendezvénye.

Muraköz célkitűzése, hogy a turisták élvezzék a terület nyújtotta sokszínűséget és a gazdag természeti szépséget, de a helyi közösségekkel együtt segítsenek fenntarthatóságuk és természeti értékeik megőrzésében.

Tartomány:Muraköz
GPS: 46° 25′ 23.86668″, 16° 27′ 58.08708″

Még nem érkezett hozzászólás!