» Horvátország

» Horvátország » Lika-Zengg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A központ látogatói betekinthetnek a zseni-felfedező világába, aki itt kezdett neki azoknak a kutatásoknak, melyek eredményei aztán megváltoztatták a világot.

A Lika Gospić-i Múzeumhoz tartozó Nikola Tesla Emlékközpont a nemzetközi hírű nagy tudós, Nikola Tesla születésének 150-ik évfordulója alkalmából nyitotta meg kapuit Smiljanban. 

Tesla életútja ugyan is ebben a Smiljan nevű falucskában vette kezdetét, amely a tudós ihletéül szolgált az általa a későbbiekben zseniális találmányokká kifejlesztett első felfedezői kísérletekhez. A Tesla szülőházában berendezett állandó kiállítás egy eleddig alig felhasznált dokumentációs anyagot is tartalmaz. A neves feltaláló életútját és lángelméjét képek, szöveges- és hanganyagok illusztrálják. A modern technológia segítségével az idelátogatók magul is időutazást tehetnek Tesla életén, és az általa megélt koron át. 

A házon át folydogáló patakon helyezték el a Tesla által kifejlesztett vízturbinát, míg a két platform között úszkáló robothajó makett a rádióhullámokkal történő távirányítást hivatott példázni. A komplexumban Tesla több mint 900 szabadalma kerül ily módon bemutatásra.

Az emlékközpont keretein belül egy bemutatóterem, egy szuvenírbolt és egy játszótér is helyet kapott, mely utóbbi játékszerei is Nikola Tesla találmányait idézik.

A Központban megtekinthető a Tesla életét bemutató félórás dokumentumfilm.

Az Emlékközpont tematikus parkján belül a tudós szülőháza, egy gazdasági épület, valamint a Péter és Pál Szent Apostolok-templom helyezkedik el.

Tartomány:Lika-Zengg
Cím:Smiljan
GPS: 44° 33′ 49.65264″, 15° 19′ 13.4508″

Még nem érkezett hozzászólás!