» Magyarország

» Magyarország » Budapest » Pilis

Pálos turistautak a Pilisi Parkerdőben


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pálos utak néven gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között a Magyar Pálos Rend. A tematikus túra összeköti a pálos szerzetesek működésének élő és történelmi helyszíneit.

Három útvonal

A később országossá bővülő hálózatból most három útvonal készült el:

  • Budapesten a 14 kilométeres Források útja
  • a Pilisben a 24 kilométer hosszú Remeték útja
  • a Visegrádi-hegységben a 27 kilométeres Szeretet útja. 

Az útvonalakon 2-4 kilométereként természeti, történelmi, hitéleti tartalommal találkozhat a vándor. Az utak kialakításában szempont volt a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolása, a pálos kultúrtörténeti helyek bemutatása és a nem vallásos kirándulók bevonása is.

A pálos rend és a Pilis szoros kapcsolatának hagyományát hordozza a teljesítménytúraként is létező Pálos70 erdei zarándokút, amely a két legismertebb Budapest környéki kolostort, a márianosztrait és a Gellért-hegy oldalában található Sziklatemplomot köti össze.

A pálos rend az egyetlen magyarországi alapítású, máig létező férfi szerzetesrend, a pálosok története szorosan összekapcsolódik a Pilissel és a Visegrádi-hegységgel.

A rendet a Kesztölchöz közeli Klastrompusztán alapította Boldog Özséb esztergomi kanonok. A rend tagjai onnan kiindulva alapítottak újabb kolostorokat, melyek romjai számos helyen megtalálhatók a Budapest környéki hegyekben.

Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Gellért-hegy
GPS: 47° 29′ 12.8976″, 19° 2′ 40.4232″
Honlap: https://palosut.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!