Magyarország

Legfrissebb hírek

Magyarországi hírek

Az erdei fülesbagoly lett 2020 madara, az év hüllője pedig a keresztes vipera

Az erdei fülesbagolyra az ember jelenti a legnagyobb veszélyt, a keresztes vipera előhelyei a klímaváltozás miatt tűnnek el.

Idén is megépítették rekorder vörsi betlehemet

A vörsi Szent Márton-templomban idén 71. alkalommal építették meg Közép-Európa legnagyobb templombelsőben épített betlehemét.

A világ legjobb utazási célpontjai között az Országos Kéktúra

A 2020-ra leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé sorolta a Magyarországon átívelő Országos Kéktúrát a National Geographic magazin nemzetközi honlapja.

Január elsején 70 éves Nagy-Budapest

70 évvel ezelőtt, 1950. január 1-jén jött létre Nagy-Budapest, miután a fővároshoz csatoltak 7, addig önálló várost és 16 nagyközséget. 

Az adventi fényvillamos ismét elindult Budapesten

Elindult a hagyományos adventi fényvillamos, vagyis egy fehér és kék fényű led izzókkal feldíszített járat a 2-es villamos vonalán péntek délután Budapesten.

Füzéri vár

A vulkánok szülte, erdő borította Zempléni-hegység hajdani tűzhányóján található az egyik legrégebbi, Árpád-kori vár romja. Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetességét jelenleg felújítják.

Rezi vár

A Keszthelyi-hegység északnyugati részén, az 1200-as évek végén, 1300-as évek elején a Meleg-hegyen épült Rezi vár.

Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat

A 350 kilométeres Pilis Bike erdei kerékpáros útvonalhálózaton 34, különböző nehézségű túrát javasolnak az erdészek.

A vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna

A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére.

Diósgyőri vár

Diósgyőr királyi székhelyként I. Lajos idején vált igazán jelentőssé, aki a várat pompás, gótikus királyi várkastéllyá építette ki.

Máré vár

A Mecsek északi, vadregényes rengetegében, 340 méter magas, meredek, erdős hegycsúcson áll Márévár. Az itt dolgozó mester ismerhette a toszkán quattrocento építészetet.

A Szent László-herma a győri székesegyházban

Szent László hermáját 1619-től a győri székesegyházban őrzik

Alcsúti Arborétum

A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

A pécsi Barbakán-bástya

A Barbakán-bástyát a 15. században emelték azért, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején.

Aggteleki Cseppkőbarlang

Az Aggteleki Cseppkőbarlang 1995 óta a Világörökség része. Az Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang.

Feldebrői románkori templom

A feldebrői Szent Márton-templom altemploma Magyarország legrégebbi freskótöredékeivel a 11. századi építészet egyik legkiemelkedőbb műemlékének számít.

Budaszentlőrinci pálos kolostor

Budaszentlőrinc monostorát 1300 körül alapította meg a rend negyedik elöljárója, Lőrinc.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park, kőtenger

A turisztikai irodalom Kőtengernek nevezi ezeket a nagy sziklatömbökből álló kőhátakat. A Káli-medence szélein, Salföldtől Kővágóörsig s onnan a Kis-Hegyestűig húzódik egy vonulata, de a legszebb és legépebben megmaradt kőhát Szentbékkálla mellett található.

Lombkorona tanösvény Pannonhalmán

A lombkorona tanösvény a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül található.

Csarna-völgy

Kemence és Perőcsény határában terül el hazánk legnagyobb, fokozottan védett, érintetlen erdőterülete, a Csarna-völgy, ahol nagyobb kiterjedésű, száz évesnél idősebb tölgy- és bükkállományokat fedezhetünk fel. Ez Magyarország legnagyobb érintetlen erdeje.

Nagyvázsonyi Kinizsi vár

A Balaton-felvidék lankái közül kiemelkedő középkori várat a 15. században emelték a Vezsenyiek, majd a család kihalása után, 1472-ben Kinizsi Pál hadvezér kapta meg vitézségéért Hunyadi Mátyás királytól.

Bátori-barlang

A barlang nyílása közvetlenül a Nagy-Hárs-hegy 454 méter magas csúcsa alatt, a hegy északkeleti oldalán található.

Füzérradványi Károlyi-kastély

A Zemplén egyik gyöngyszemének tartott műemlék kiemelkedő idegenforgalmi látványosság.

Majki kamalduli remeteség

Az épületegyüttes európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn.

Bakonybél

Bakonybél a Bakony egyik legszebb települése, népszerű kirándulóhely.

TOP 10 - A legkeresettebb attrakciók

Régióválasztó

arrow_upward