» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Meseszép környezetben magasodik a Regéci vár, amely 700 éven keresztül állt ellen legendákat táplálva a történelem viharainak. A várban töltötte I. Rákóczi Ferenc gyerekkorát. I. Lipót császár a várat 1686-ban leromboltatta, azóta már csak a romjai állnak.


A regéci vár Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a történeti Abaúj megye délkeleti részén, a Hernád völgyétől keletre magasodó Zempléni-hegység nyugati részén, gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el.

A vár története

A regéci vár a 13-14. század fordulóján épülhetett a szarv formát idéző, nagyjából észak-déli irányú hegyre.

Az első biztos adat a vár létére 1307-ből származik, ekkor az Aba nembéli Amádé nádor Regécen állított ki egy oklevelet. Az erődítményt alighanem az Aba nemzetség tagjai emelték a 13-14. század fordulója táján.

Mátyás király uralkodásáig királyi kézben volt legtöbbször, Nagy Lajos király többször időzött a vár falai közt. A 15. században az épületegyüttes már a Várhegy teljes platójára kiterjedt, magába foglalta az ún. Felső, a Középső és az Alsó várat. Ezek az elnevezések az 1600-as években keletkezett, bőséges írott forrásokból származnak. A 16-17. században a Középső vár területére reneszánsz stílusú kőfaragványokkal díszített palotaépületeket emeltek, amelyeknek legalább négy fő periódusát lehetett elkülöníteni.

A regéci vár az oszmán hódítás korában biztonságos lakhelyet nyújtott számos főúri családnak. A Szapolyai, Serédy, Alaghy, Mágochy, Esterházy családok után végül a 17. század közepén a Rákócziak birtokába került. Regéc legfényesebb időszakát a Rákóczi-család két nagyasszonya, Báthory Zsófia és Zrínyi Ilona alatt élte. 

1670. április 9-én I. Rákóczi Ferenc (1645–1676) vezetésével kirobbant a felső-magyarországi felkelés, mikor Sárospatakon elfogatta az őt felkereső (később világhírűvé váló) Rüdiger Starhemberg tokaji várparancsnokot és tisztjeit, akiket Regéc várába záratott. A Rákóczi hatására Felső-Magyarországon egyre többen csatlakoztak a felkeléshez, ám a rosszul előkészített mozgalom az év nyarára összeomlott, végül június első felére a császári seregek felszámolták.

A várat Thököly fejedelemségének összeomlása után Caprara császári tábornok a Habsburgok haditanácsának döntése értelmében 1686-ban gyújtatta fel és tette védhetetlenné.

(c) hetedhetorszag.hu

A vár

Az emeleten díszes erkéllyel, festett boltozattal, drága kályhákkal, továbbá kettős árnyékszékkel felszerelt fogadóterem, a földszinten pedig a pékáru sütésére szolgáló kemencékkel ellátott terek helyezkedtek el. A pincében a tartósításra is használt ecetes hordókat őrizték. 

Felújítási munkák a várban

A várban jelenleg felújítási munkák folynak, amelyek célja a vár reneszánsz palotájának rekonstrukciója és a csatlakozó épületrészek állagvédelme, a várhoz vezető út bizonyos szakaszának felújítása, valamint történelmi kiállítóház és pihenőpark létrehozása.

A tervek szerint 2021 nyárára készülhet el a vár jelenleg zajló részleges rekonstrukciója, amelynek keretében sütőházat, sáfárházat és borozót is kialakítanak, valamint több kiállítással is készülnek a látogatóknak.

Újjáépül a palotaszárny, valamint állagmegóvási munkálatokat végeznek el több épületrészen. A reneszánsz palotaszárny romos falait hagyományos építési technikával építik újjá. A tervezett kiállítások bemutatják majd egyebek mellett a 17. századi északkelet-magyarországi palotaenteriőrök elemeit, a helyi régészeti feltárások során előkerült habán padlócsempéket, bokályos falicsempéket, cserépkályha-töredékeket, díszedényeket. Felidézik a vár "fényes korszakait" is, vagyis amikor az erődítmény Alaghy Menyhért és Erdődy Anna birtokában volt, a Rákóczi-korszakot, valamint Zrínyi Ilona birtokosi tevékenységét.

A háromszintes épület pincéjében borozót, pihenőteret alakítanak ki, a sütőházban bemutatják, hogyan készültek az ételek a középkori eszközökkel, a sáfárházban pedig az élelmiszerek tárolását, feldolgozását tekinthetik meg az érdeklődők. A leányasszonyok házában az udvarhölgyek által használt bútorokat, eszközöket, ruhákat és ékszereket mutatják be.

A magas várakban nagy érték volt a víz, ezért a mosás során rendkívüli takarékosságra törekedtek, ennek módjai is láthatóak lesznek Regécen.

Megközelítés

vár megközelítése Regécről lehetséges: gyalogtúra útvonalon, aminek hossza 2400 méter.

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Regéc
GPS: 48° 23′ 35.04408″, 21° 20′ 42.7146″
Honlap: https://www.regecivar.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward