» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Zamárdi azon kevés balatoni nyaralóhelyek közé tartozik, ahol még szabadon lehet fürödni.


Zamárdi történelme

A 2.600 lakosú Zamárdi térsége több ezer éve lakott, ezért gazdag bronz-, kelta- és római kori régészeti emlékekben. Itt tárták fel a Kárpát-medence legnagyobb avar kori temetőjét is 2.365 sírhellyel. A török pusztítás után az 1700-as években népesült be ismét a település, amely Zamárdiként először egy 1828-as bírói számadásban szerepelt. Az első fürdővendégek 1890-es években kezdték felfedezni, azóta a népszerűsége felfelé ívelőben van.

Zamárdi szabadstrand

2011-ben megtiltották a dohányzás a zamárdi szabadstrandon. A három kilométernyi szabadstrand teljes hosszában, a Balaton vize és a parti sétány között tiltották meg a dohányzást. Csak a füves rész után, a sétányon engedik meg a dohányzást.

Szamárkő kirándulóhely

A vulkanikus eredetű zamárdi Szamárkő a helyi legendákban Ördögkőként is szerepel. A vulkáni eredetű zamárdi "lukacsos követ" illetően a helybeliek úgy tartják, hogy a Szamárkőben látható bemélyedések annak a szamárnak a lábnyomai, amelynek hátán egykor Jézus Krisztus arra járt. A zamárdi Szamárkő ősi határjel, a helyiek tudomása szerint a honfoglalás előtt pogány áldozati hely volt.

Kőhegyi kilátó

A településtől délnyugatra emelkedik a szép környezetű, kiváló szőlőtermő és csodás panorámát nyújtó magaslat, ahol egy kőkereszt mellett borospincék és hétvégi házak találhatók. A kirándulóúton megközelíthető Kőhegy tetején álló kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk. A 2000-ben, a Millenium emlékére épült kilátó helyén egykoron a tihanyi apátság présháza állt egészen 1948-ig.

Szabadstrandok Zamárdiban

Nagystrand (Bácskai utcai)

Jegenye téri szabadstrand

Táncsics utcai szabadstrand (T-Beach)

Kiss Ernő utcai szabadstrand

Keszeg utcai szabadstrand

Klapka utcai szabadstrand

Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand

Tartomány:Somogy
Cím:Zamárdi
GPS: 46° 53′ 2.68764″, 17° 57′ 29.14092″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward