» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Zamárdi azon kevés balatoni nyaralóhelyek közé tartozik, ahol még szabadon lehet fürödni.


Zamárdi történelme

A 2.600 lakosú Zamárdi térsége több ezer éve lakott, ezért gazdag bronz-, kelta- és római kori régészeti emlékekben. Itt tárták fel a Kárpát-medence legnagyobb avar kori temetőjét is 2.365 sírhellyel. A török pusztítás után az 1700-as években népesült be ismét a település, amely Zamárdiként először egy 1828-as bírói számadásban szerepelt. Az első fürdővendégek 1890-es években kezdték felfedezni, azóta a népszerűsége felfelé ívelőben van.

Szamárkő kirándulóhely

A vulkanikus eredetű zamárdi Szamárkő a helyi legendákban Ördögkőként is szerepel. A vulkáni eredetű zamárdi "lukacsos követ" illetően a helybeliek úgy tartják, hogy a Szamárkőben látható bemélyedések annak a szamárnak a lábnyomai, amelynek hátán egykor Jézus Krisztus arra járt. A zamárdi Szamárkő ősi határjel, a helyiek tudomása szerint a honfoglalás előtt pogány áldozati hely volt.

Kőhegyi kilátó

A településtől délnyugatra emelkedik a szép környezetű, kiváló szőlőtermő és csodás panorámát nyújtó magaslat, ahol egy kőkereszt mellett borospincék és hétvégi házak találhatók. A kirándulóúton megközelíthető Kőhegy tetején álló kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk. A 2000-ben, a Millenium emlékére épült kilátó helyén egykoron a tihanyi apátság présháza állt egészen 1948-ig.

Új közösségi épületet Zamárdiban

2022-bentadták Zamárdiban a The ZAM nevű új multifunkcionális közösségi épületet. A létesítmény a tervek szerint nyárra nyitja meg kapuit, és egész évben nyitva tart majd.

A 150 négyzetméter alapterülettel, gömb alakú kiállítótérrel, vendéglátóegységgel és nagy tetőtéri terasszal rendelkező "extravagáns" vízparti létesítmény a vízparthoz és a főúthoz közel, közvetlenül a bicikli útvonal mellé épült. Az épület többfunkciós kiállítótere kezdetben virtuális játékokkal lesz berendezve, de használható lesz időszaki kiállítások, közösségi rendezvények, esküvők megtartására is. Az egybefüggő, 200 főt befogadni tudó tetőtéri teraszáról kilátás nyílik a Balatonra.

A tervek szerint a későbbiekben a Zamárdi Művésztelep és más művészek alkotásai mellett a város avar kori leleteiből összeállított kiállítást is itt mutatják majd be.

Az épülethez parkoló, biciklitároló és zöld terület is tartozik.

Szabadstrandok Zamárdiban

Nagystrand (Bácskai utcai)

Jegenye téri szabadstrand

Táncsics utcai szabadstrand (T-Beach)

Kiss Ernő utcai szabadstrand

Keszeg utcai szabadstrand

Klapka utcai szabadstrand

Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand

Fesztiválok

Zamárdi a fesztiválokról sportrendezvényekre váltana.

2021-ben Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a Balaton-átevezés idén nyártól Zamárdiba költözik.

Régóta komoly feszültséget okoz, hogy a fesztiválok (az előkészületekkel és utómunkálatokkal) a nyári főszezon nagy részében, hat héten át lefoglalják a település másfél kilométernyi szabad partszakaszát. 

"Megítélésem szerint a lakosság többsége szívesebben látna már Zamárdiban sportrendezvényeket, mint nagyfesztiválokat, és a világ sem afelé halad, hogy több tízezer ember zsúfolódjon össze napokig egy helyen"

- fogalmazott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

Zamárdi 2021-ben már nem öt évre, hanem csak egy évre kötne megállapodást a Balaton Sound és a Strand fesztivált szervező Sziget Kft.-vel, szigorú feltételekkel, és dupla bérleti díjért. Ha a járvány miatt az idén nem tarthatóak meg ezek a fesztiválok, opcionálisan egy évvel meghosszabbítható lenne a megállapodás, de aztán a mintegy 2500 lakosú Zamárdi végleg szeretne megválni a napi 25-30 ezres tömeget vonzó Balaton Soundtól és a hasonló nagyfesztiváloktól.

Zamárdi önkormányzata szerződést kötött a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel arról, hogy Fonyód-Badacsony helyett Zamárdi-Tihany, illetve Zamárdi-Balatonfüred között, vagyis egy rövidebb és egy hosszabb távon rendezik meg 2021-ben - a tervek és a lehetőségek szerint júliusban - a Balaton-átevezést. A távlati tervek arról szólnak, hogy a Balaton-átevezés egy több napos, strandi sportágakat is befogadó, családi tömegsportrendezvénnyé nője ki magát.

Fesztiválok 2022-ben

BALATON SOUND FESZTIVÁL

2022. 06.29. - 07.02.

A térség egyik legnagyobb elektronikus zenei bulija a Balaton partján, Zamárdi szabadstrandján.

STRAND FESZTIVÁL

2022. AUGUSZTUS 18 - 21.

2022-ben a STRAND Fesztivál visszatér Zamárdiba. 4 nap Strandfesztivál! 

BALATON-ÁTEVEZÉS 

2022. AUGUSZTUS 5-6.

Augusztus első hétvégéjén több ezer versenyzőt és drukkert várnak a Zamárdi-Tihany-Zamárdi között zajló Balaton-átevezésre.

A múlt nyáron 4200 evezős mérte össze ügyességét a Magyar Kajak- és Kenu Szövetség (MKSZ) és Zamárdi települési önkormányzatának közös sportendezvényén, a nyolc kilométeres, Zamárdi-Tihany-Zamárdi evezős parádén.

Idén augusztus 5. és 7, között újra benépesül a Balaton legnagyobb, csaknem öt kilométer hosszú szabadstrandja, ahonnan elrajtolnak majd a kajakosok, kenusok, sárkányhajósok, SUP-deszkások.

Tartomány:Somogy
Település:Zamárdi
GPS: 46° 52′ 48.3564″, 17° 56′ 45.40524″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward