» Magyarország

» Magyarország » Zala » Balaton

A vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére.


A 136 méteres dolomitképződmény valaha sziget volt. A 13. században a dombtetőn kis vár épült, amely a történelem viharában teljesen megsemmisült.

A néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. A kápolnához fűződő legenda mese és valóság keveredése.

Az épület mellett egy régi temetőhely található. A műemlék jellegű épület környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a „tanúhegyekre” Szigligettől Badacsonyig.

E táj csodálatos szépsége, a kápolna és legendája sok írót és költőt megihletett.

2023 nyarán a Szent Mihály kápolnát felújították. Egy civil szervezet kezdeményezésére indult meg a rekonstrukció. Több szakvélemény is készült, melyek megállapították, hogy szükséges az épület statikai megerősítése, a tetőszerkezet felújítása, cseréje és a homlokzat rendbetétele. A munkálatok első ütemében a külső felújítás történt meg.

A munkálatok a belső tér felújításával folytatódnak. A legfontosabb a falak sótalanítása és a secco falfestmények megmentése, restaurálása lesz. A projekthez hozzátartozik a Szent Mihály domb alján lévő terület rendbehozása, hogy méltóképpen fogadhassák a látogatókat.Tartomány:Zala
Település:Vonyarcvashegy
Cím:Szent Mihály-kápolna
GPS: 46° 45′ 9.89838″, 17° 19′ 55.35422″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward