» Magyarország

» Magyarország » Bács-Kiskun


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Baját a vizek és ízek városaként emlegetik.


LÁTNIVALÓK

Türr-kilátó és Halászati Miniskanzen. A Duna és a Sugovica találkozásánál található bajai halászati miniskanzenben természetes környezetben mutatják be a dunai halászok életét, szerszámait. Tízpercnyi sétára pedig a magyarországi vízimolnárok örökségét ápoló vízi múzeum várja látogatóit, amely a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig az egyetlen olyan működő hajómalom lesz a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt.

Hajómalom. A Sugovicán veszteglő hajómalomban a magyarországi vízimolnárok örökségét bemutató "vízi múzeumban" egyelőre - mozgó víz híján - egy villanymotor segítségével őrlik a búzát. 

Deák Ferenc-zsilip. Ipartörténeti látványosság az árvízvédelmi szempontból országos jelentőségű Deák Ferenc-zsilip, amely 1870 és 1875 között Türr István irányításával épült.A Deák Ferenc-zsilip Magyarország egyik legrégebbi, 145 éves, ma is üzemelő vízügyi létesítménye, amelynek rekonstrukciós munkálatai mellett a bajai Ferenc-csatorna vele szervesen összekapcsolódó 1938-ban épült hídja is megújult. A munkák során egy korabeli csúcstechnológiát kellett úgy átalakítani, hogy a vízügyi-történelmi jelentősége megmaradjon, ugyanakkor meg tudjon felelni az új kihívásoknak is. Mára a hajózás szerepe jelentősen csökkent, előtérbe került a természetvédelem, az idegenforgalom, ugyanakkor a veszélyek nem csökkentek. Elég csak a 2013-as árvízre vagy 2017-re, a rekordalacsony vízszintre gondolni. A jövőben számolni kell azzal, hogy a dunai vízszintek még alacsonyabbak lesznek, és ez közvetlenül érintheti Baját és a Ferenc-csatornát.  A hajó- és tápzsilipből álló, kettős hasznosítású, a Sugovica-Duna-ág és a Szeremlei Holt-Duna találkozásánál található Deák Ferenc-zsilipet az Országos Vízügyi Főigazgatóság több mint 13 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósuló országos projektjében újították fel.

Gemenc. A Duna túlpartján húzódik Gemenc csodálatos, érintetlen ártéri erdeje, amelyet gyalogosan, kerékpárral, kisvonattal, de akár kajakkal, kenuval is felfedezhetünk.

Petőfi-sziget. A belvárosból a Sugovicán átívelő hídon érjük el a város üdülőterületét, a Petőfi-szigetet, ahol kajakot, kenut bérelni, fürdőzni vagy horgászni lehet, a híd lábánál pedig vendéglők sora vár ránk.Tartomány:Bács-Kiskun
Település:Baja
GPS: 46° 10′ 42.58812″, 18° 57′ 4.02696″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward