Falusi ősz

2023. augusztus 9.

print Hetedhétország.hu

Falusi ősz

Ősszel a gazdák ünnepi díszbe bújtatott háziállataikat lehajtják a magaslati legelőkről és az őszi betakarítás idejét is megünneplik. 





Ősszel az alpesi gazdaságok a télre készülődnek. A gazdák ünnepi díszbe bújtatott háziállataikat lehajtják a magaslati legelőkről és visszatérnek a völgybe. Az őszi betakarítás idejét is megünneplik régiónként. A termelői piacok, a környék termékeiből készülő ízes házi finomságokat kínálnak. Az őszi rendezvényekről nem hiányozhat a népi muzsika, és a hagyományőrző népi viselet, a Tracht sem.

Tavasz és nyár a mezőgazdaságban hagyományosan a leginkább munkás évszakok voltak, a népszokásokra és a nagy ünnepekre kevés idő maradt. Csak amikor a termést betakarították és a jószágot a legelőkről behajtották, lehetett ismét ünnepelni. Ennek megfelelően évenként az alpesi legelőről a jószág őszi lehajtását búcsúval és sokfelé hálaadó istentisztelettel ünnepelte az egész falu.


Tracht

Mindegy, hogy a jószágot hajtják le ősszel az alpesi legelőről (Almabtrieb), vagy aratóünnep (Erntedankfest) van, a rendezvények egész sora állítja a mezőgazdasági munkákat az előtérbe. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy látogatók részt vegyenek az áthagyományozódott népszokásokban és megismerhessék az alpesi gazdaságok kulináris finomságait.

A régiónként különböző népszokásokat még ma is ápolják.

A jószág behajtása

A jószág őszi lehajtása az alpesi legelőkről Almabtrieb-nek (sok régióban Almabfahrt –nak) nevezik.

Ezt a szokást először egy Pusettaler leltárban 1714-ben említik, azonban ez lényegesen régebbi időre megy vissza.


Almabtrieb


Az állatokat törpefenyő koszorúval, lucfenyő ágakkal és mezei virágkoszorúkkal díszítik fel, amelyekbe tarka szalagokat, régiónként tükröket és feliratos táblákat kötöznek be. Az állatok ezenkívül még különböző hangfekvésű harangocskákat is kapnak, amelyeket művészileg díszített szíjakkal kötnek meg. Ezeknek feladatuk az, hogy hangjukkal az istállóba érkezés előtti út során elűzzék az ellenséges démonokat és távoltartsák a gonosz szellemeket az állatoktól.

Ilyen módon egyedül Tirolban, a 2.155 alpesi legelőről összesen 190.00 állatot - marhát, lovat, kecskét, birkát - hajtanak le a völgyekbe, ahol kb. 120 napot töltöttek.

A Bommera szól Kleinwalsertalban

Kleinwalsertalban minden évben, szeptemberben majdnem 1.000 állatot hajtanak az Alpokból ünnepélyesen a völgybe. A tradicionális kis harang, a „Bommera” hangja hallható, amikor a „Maiachua”, az ünnepien díszített koszorús tehén, vezette csorda, a helységeken át vonul.


Maiachua

„Viehscheid”-nek Riezlernben évszázados hagyománya van. A színesen díszített állatokat ünnepélyesen kísérik, a látogatók pedig sok érdekességet tudhatnak meg a jószágok „nyári szabadságáról”. Az Alpok havasi pásztor termékeit a vendégek megkóstolhatják és meg is vehetik, mialatt élő népzene gondoskodik a jó hangulatról.

Hagyományőrző ünnepek a tiroli felvidéken

Amikor a nyári hőség és a fáradságos munka a legelőkön lassan véget ér, a tiroli felvidéken (Tiroler Oberland) az ősz beköszönt. Hamarosan a jószágot színesen feldíszítve a völgybe visszavezetik, és a havasi pásztorlányok, pásztorok, a sok, hosszú hét után a magaslati legelőkről ismét visszaérkeznek.

Az ilyenkor, a szokásos hagyományőrző ünnepekre érkezett vendégeket is szívesen látják. (Ried, Pfunds, Fendels, Nassereinalm és Gespatshalm, Nauders és Reschenpass)

Schafschoade Gerlosban

Szeptember közepén, kora reggel 250 hegyi birka ereszkedik le a völgybe. Mintha egy szellemkéz irányítaná őket, mindegyik megtalálja a helyes utat a tiroli Schönachtal-ba, ahol egy nagy csordává terelik őket össze.


Schaflschoade

Tovább lent, Gerlos közepén, megkezdődik a tulajdonképpeni „Schaflschoade” – a birkák felosztása az egyes parasztok karámjai (elkerített legelő) között. Mialatt egy profi birkanyíró a birkákat, az egyiket a másik után, a gyapjútól megszabadítja, muzsikával és kulináris különlegességekkel megkezdődik a nagy ünnepség.

Ősz búcsú Wagrainban

Az ősz kezdetével minden évben a salzburgi Wagrainban a tehenek, a birkák és a kecskék visszatérnek a völgybe, ahol a lakosság ünnepélyesen üdvözli őket. A teheneket virágokkal, tükrökkel, harangokkal és szalagokkal díszítik és sok nézelődő kíséretében Wagrainon át hajtják őket.

A falusi piacon nagyszámú terméket és a helyi termelés különlegességeit kínálják megvételre: szalonnát, sajtot, sült húst és kolbászt, paraszt fánkot, valamint a friss mustot és a nemes snapszt. Az ünnnephez tartoznak az „úrlovasok” és az „ostorpattintók” produkciói is.

Falusi ősz a Gastein-völgyben

A falusi ősz időszaka egy vidám nyitóünnepséggel kezdődik augusztus végén. A Gasteini-völgyben élők ünnepi ruhát öltenek és településeiket is ünnepi díszbe borítják. A falusi ősz elengedhetetlen kelléke a „Tracht”, a hagyományőrző népviselet. A falusi ősz alatt, amely egészen október végéig tart, a vendégek számtalan új élménnyel és tapasztalattal gazdagodhatnak.

Az alpesi gazdaságokban tett pihenők alatt régi népzenék dallamai csendülnek fel. Az alpesi túrázás különleges eseménnyé válik, amikor a gazdák ünnepi díszbe bújtatott háziállataikat lehajtják a magaslati legelőkről és visszatérnek a völgybe. Az ínyencek a falusi piacokon a számtalan helyi finomság mellett megkóstolhatják az ízletes „báránysültet”, amelyet a hagyomány szerint a bárányok alpesi legelőkről történő lehajtásakor készítenek, ezt semmi esetre sem szabad kihagyni!

Aratóünnep és kulináris élvezetek

Az aratóünnep (Erntedankfest) eredetileg a kereszténység előtti időből származik, mégis ez az ünnep a mai formájában egy 18. századi világi szokásra vezethető vissza. Az aratómunkások az aratás befejezése után a parasztoknak egy a termésből fonott koszorút nyújtottak át. Ezután rendszerint egy ünnepi ételt kaptak. Mára ez a koszorú egy ünnepien díszített, négy vagy hatágú aratókoronában él tovább, amelyet a körmenet idején a templomban hordanak.


Erntedankfest

Az aratóünnep remek alkalom a gasztronómiai ünnepek megrendezésére is.

Wildschönau a répatermés előtt tiszteleg

A tiroli Wildschönauban a Krautingerwoche ideje alatt október elején az azonos nevű répa áll a középpontban. Ebből főzik a régió gazdái a Krautingert, egy pálinkát, mely jótékony hatással van az egészségre.

A Krautinger mellett répából készült kulináris specialitásokat, valamint hozzá kapcsolódó finomságokat kínálnak a helyi gazdák.

Salzburger Bauernherbst

25 Jahre Bauernherbst - Schuhplattler

(c) Österreich Werbung/TVB Rauris/Florian Bachmeier

Ha az ősz Salzburg tartományba költözik, a paraszti élet eléri csúcspontját az évben. A Salzburger Bauernherbst alkalmával augusztus végétől október végéig 74 helyen kereken 2000 rendezvényt tartanak, melyek alkalmával a paraszti gazdaságok legjobb termékeikkel terítik meg az asztalt.

A számos ünnepség az őszi szokások és hazai ételek kóstolójának tökéletes kombinációját kínálja, mint az „Einheigafest“ Saalbach Hinterglemmben. Kulináris élményekben lehet részünk a kapruni sajtfesztiválon, a mittersilleri rétesfesztiválon és a Lungauer-Eachtling-Wochenen, vagyis krumpli heteken St. Michaelben.

Klöch-i prés ünnepség

Egy szép őszi hétvége, egy álomszép ünnepi tér nagyszerű környezettel, borüzletek, az ismét helyre állított régi szőlőprés 1812-ből és jó szervezés várja a látogatót a délkelet-stájer Klöch-ben ezen az ünnepségen.

A látogatók segíthetnek szőlőt szüretelni, taposni és nyomkodni, megcsodálhatják a szőlősgazdát tipikus öltözékében, a Junker-kalapban és zöld kötényben, és megkóstolhatják frissen, a présből az édes szőlőmustot. Sok érdekességet, ismeretet is megtudhatnak a helységről, a szőlőművelésről, és a pincekultúráról. Bemutatják a hordókészítés mesterségét, a fafaragást és a kosárfonást is.

A Glockner - bárány ünnepély

Szeptember 3. hétvégéjén, egy hétvégére Heiligenblut lesz Karintia kulináris középpontja, mivel ekkor ünnepelik a mölltaliak - a templomtéren és a heiligenbluti hegyi vasút völgymegállója előtt - a Glockner- bárány ünnepet, helyi Glockner- bárány specialitásokkal. A régió vendéglősei a legkülönbözőbb bárányételeket főzik, és emellett a bárányhús feldolgozásához és ízesítéséhez is sok hasznos tudnivalót nyújtanak.

Pielachtaler Dirndlkirtag

Az alsó-ausztriai Pielach-nál lévő Kirchberg-ben minden évben megünneplik a Dirndlkirtag-ot. A „Dirndl” szónak ebben a régióban három különböző jelentése van. Először a nők tradicionális ruhadarabját jelöli blúzzal és köténnyel, másodszor egy fiatal lányt értenek ez alatt. Harmadszor a régióban az itt honos somot nevezik Dirndl-nek.


Dirndl

Kulinárisan a Dirndlkirtag Dirndl-specialitásokkal kényeztet, amelyek a vásárokban sok helyen lehet vásárolni és megkóstolni. Zenei- és sportesemények, valamint gyerekprogramok keretezik a vásárt.

Bor, művészet és kultúra Falkensteinben

A Kellergasse Falkensteinben nem csak a leghosszabb, de a gondosan renovált épületeivel a legszebb pincesorokhoz tartozik Ausztriában. Nem kérdés, hogy az alsó-ausztriai Falkenstein-i Kellergassefest a legpompásabb ilyen ünnepélyek egyike.


Falkenstein, Kellergasse

A látogatók megkóstolhatják a számos helyi ínyencséget - mindegyik vincellér családnak van saját házi specialitása -, hallgathatják a népi muzsikát, a megnézhetik a pincékben a remek kiállításokat, valamint élvezhetik a színes keretprogramot, amelyhez az Oldtimer traktoron körutazás, a régi kézműves művészet bemutatói és egy játszótér tartozik.

(Címlapfotó: Österreich Werbung/Montafon Tourismus GmbH/Andreas Haller)

 

Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play