» Németország

» Németország » Berlin


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Unter den Linden a német főváros leghíresebb útja.


Unter den Linden a német főváros, Berlin közepén található sugárút, amely egyike a város legismertebb és legszebb tereinek. A sugárút az Alexandertől a Brandenburgi Kapuig tart, és számos nevezetességgel szolgál.

Az Unter den Linden sugárút története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, amikor a terület egy fásított sétány volt. Az 1700-as években a területet átalakították, és a Hohenzollern-dinasztia uralkodói köré épült fel a terület, így a sugárút mentén több palota, intézmény és szimbolikus emlékmű épült.

Ma a Unter den Linden számos nevezetességgel büszkélkedhet, például a Brandenburgi Kapuval, a Berlini Egyetemmel, a Humboldt Forummal, a Staatsoper operaházzal, a Neues Palotával, a Zeughaus múzeummal, a Friedrichstrasse felhőkarcolóival és a Berlini Katedrállal.

A sugárút mentén találhatóak az öreg fák, a zöld növényzet, az oszlopok és a szobrok, amelyek kiváló helyszínt biztosítanak sétákra, kirándulásokra és városnézésre. Az Unter den Linden sugárút a berlini kulturális élet szerves részét képezi, és sok fontos eseménynek is a helyszíne.

Staatsbibliothek zu Berlin - StaBi

A StaBi a legnagyobb német tudományos könyvtár, jelenlegi szerkezetében az egykori kelet-berlini és a nyugat-berlini szekciók 1992-ben végrehajtott újraegyesítésével jött létre. Itt található a német nyelvterület legnagyobb könyv-, dokumentum- és kéziratgyűjteménye. Több mint 25 millió dokumentumot, könyvet, kéziratot őriz, legnagyobb kincsei közé tartozik az egyik legismertebb klasszikus zenei alkotás, Ludwig van Beethoven 9. szimfóniája és Wolfgang Amadeus Mozart számos operája, köztük A varázsfuvola eredeti partitúrája.

A német főváros leghíresebb útján, az Unter den Lindenen álló épület felújítása az újraegyesítés utáni Németország egyik legnagyobb szabású kulturális beruházása.

Az 1914-ben átadott neobarokk könyvtárépületen most először végeztek teljes körű rekonstrukciót. A csaknem 20 ezer négyzetméteres épület 35 méter magas kupoláját a második világháborúban bombatalálat érte, és súlyos károk keletkeztek a legnagyobb olvasóteremben is. A sérült épületrészeket az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) idején előbb ideiglenesen befedték, majd 1977-ben elbontották.

Az utóbbi csaknem másfél évtizedben az épületet az eredeti állapotában állították helyre, a benne működő könyvtárat pedig modernizálták.Tartomány:Berlin
Település:Berlin
Cím:Unter den Linden
GPS: 52° 30′ 59.77404″, 13° 23′ 5.59032″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward