» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Nagy-London


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2012-ben avatták fel Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolóját Londonban.


Az éles kontúrjai miatt The Shard - Üvegszilánk - névre keresztelt, elnyújtott piramis alakú épület, amely London szinte minden pontjáról látszik, 309,6 méter magas, és becslések szerint 1,5 milliárd fontba (550 milliárd forintba) került. Kívülről minden oldalról üveg borítja; a 11 ezer üvegtábla nyolc futballpályányi területű.

A beruházás nagy részét a katari állam vagyonalapja finanszírozta, így az többségi katari állami tulajdonban van.

A The Shard a 2. és 28. emelet között irodaház - bár az irodahelyiségek zöme még bérlőre vár -, utána kétemeletnyi luxusétterem következik.

A Shangri-La ötcsillagos luxusszálloda kétszáz lakosztálya 18 emeletet foglal el, az 53. és a 65. emelet között pedig nem kevésbé luxuskivitelű - 360 fokos londoni panorámát kínáló - lakások várják a megfelelő bankszámlával bíró érdeklődőket. Hivatalosan nem ismertek e lakások árai, de sajtóértesülések szerint 30 millió fontért (10 milliárd forintért) már hozzá lehet jutni egy-egy luxuslakosztályhoz.

A híres olasz építész, Renzo Piano tervei alapján épült felhőkarcoló a világhírű Tower-híd közelében emelkedik, bár közvetlen környéke messze nem tartozik a legelegánsabbak közé Londonban (Southwark városrész).

Az ultra-modern épület gyakorlatilag a történelmi London mellett terül el: szomszédságában, a Temze partján állt egykor az első római település, és Charles Dickens Kis Dorrit (Little Dorrit) című regénye is a torony mögötti utcákban játszódik. Közelében van a Globe színház és a folyón átellenben a Tower is.

Az épület gyakorlatilag a London Bridge metró- és vasútállomás kusza egyvelegéből nő ki, ráadásul a Temze déli partjára építették, egy olyan irányítószámú városrészben, amely - legalábbis az ingatlanárak szempontjából - nem számít túl jónak. 

A Cityn kívüli üvegtorony felépítését határozottan ellenezte több műemlékvédelmi szervezet, közöttük az English Heritage is, azt kifogásolva, hogy a felhőkarcoló tönkreteszi a Szent Pál-székesegyház védett panorámáját, holott majdnem egy kilométerre áll tőle, a Temze másik partján.

Károly walesi herceg is rosszallóan "hatalmas sótartóhoz" hasonlította az épületet, bár nem lépett fel hivatalosan a beruházás ellen.

Ha azonban valaki a 44 lift valamelyikével elrugaszkodik az alsóbb szintek kissé komor valóságától, lélegzetelállító panorámában gyönyörködhet. A beruházók esküsznek rá, hogy tisztább napokon a felső szintekről Franciaországig is ellátni.Tartomány:Nagy-London
Település:London
Cím:The Shard
GPS: 51° 30′ 15.63156″, -0° 5′ 11.2052″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward