» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Északnyugat-Anglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Liverpool Anglia északnyugati részén, a Mersey-nek az Ír-tengerbe való torkolatánál fekszik. Elhelyezkedése ősidők óta meghatározza a várost.


Liverpool Anglia északnyugati részén, a Mersey-nek az Ír-tengerbe való torkolatánál fekszik.

Elhelyezkedése ősidők óta meghatározza a várost: a kikötő fontos kereskedelmi csomópont volt, különösen a 18. és 19. században, és sok kivándorló számára jelentette az Amerikának nevezett Újvilágba vezető út kezdetét. A kikötő 2004 óta az UNESCO Világörökség része, és hosszú sétákra invitálja a látogatókat.

A kibővített Albert Dockban a kultúra és a kulináris élvezetek keverednek, és ideális egy rövid pihenésre. Itt található a Tate Galéria, ahová ingyenes a belépés!

Érdemes megnézni a város két katedrálisát és a legendás Anfield Stadiont is, amely 1884 óta a Liverpool FC otthona.

Beatles City Liverpool

A labdarúgás mellett Liverpoolt különösen jól ismerik a zenerajongók, hiszen a zord kikötőváros a Beatles együttes otthona.

A látogatók Anglia leghíresebb zenekarával a város számos pontján találkozhatnak: legyen szó a város délkeleti részén, a Sefton Park közelében található Penny Lane-ről, a legendás Cavern Clubról, ahol a zenekar több mint 300 koncertet adott, a Pier Headnél található Beatles tagok bronzszobrairól vagy a The Beatles Story múzeumról.

A The Beatles Story múzeumban pedig visszautazhatsz az időben a zenészek korába. Az interaktív kiállításra a belépőjegy felnőtteknek körülbelül 20 eurónak megfelelő összegbe kerül.

Minden rajongónak kötelező a Cavern Club meglátogatása, a Mathew Street 10. szám alatt. 1961. február 9-én a Beatles - akkor még Lennon, McCartney és Harrison, valamint Stuart Sutcliffe és Pete Best - először lépett fel a magát "A világ leghíresebb klubjának" nevező alagsori klubban.

A Beatles gyermekkori nyomdokain járva Allerton és Woolton külvárosában meglátogathatja McCartney (Forthlin Road 20) és Lennon otthonát, aki néhány évig a nagynénjénél lakott (Menlove Avenue 251).

Wooltonban sok Beatles-rajongó szeret elzarándokolni a Strawberry Field nevű egykori árvaház piros kapujához is, amely a "Strawberry Fields Forever" című Beatles-dal ihlető forrása. Végül 35 perc séta a Penny Lane, amelyről szintén egy dal kapta a nevét.

A városközpont

Liverpool 2008-ban Európa Kulturális Fővárosa lett. A liverpooli katedrális meglátogatása mindenképpen felkerül a bakancslistára. Az anglikán székesegyház Európa ötödik legnagyobb székesegyháza és az Egyesült Királyság legnagyobb katedrálisa.

A toronyból mesés, 500 méteres kilátás nyílik az egész városra és azon túlra. A toronyba és az audio túrára a Visit Liverpoolon keresztül online lehet jegyet foglalni, a katedrálisba pedig ingyenes a belépés.

Ha szeretnél az égig érni, akkor a liverpooli központi könyvtár tetejére is fel kell másznod. A belvárosi William Brown Street-en található könyvtár nemcsak az Egyesült Királyság egyik legnagyobb nyilvános könyvtára, hanem az egyik legszebb is, mivel 2013-ban teljesen felújították.

A William Brown Streetről közel van a neoklasszicista Saint George's Hall, a Walker Art Gallery, a Világmúzeum, ahol a világ minden tájáról származó gyűjteményeket és kiállításokat láthatunk az élettudományokról, a földtudományokról és az emberi kultúrákról, vagy Liverpool leghíresebb vízi látványossága, a Steble-kút is.

Chinatown

Ha Liverpool déli részén jársz, kirándulj el a kínai negyedbe is. Minden februárban látogatók ezrei özönlenek oda, hogy megünnepeljék a kínai újévet.

A Chinatown negyed volt az első, amelyet Európában létrehoztak. A bejáratot díszítő kínai boltív 15,5 méterével a legnagyobb Európában, valamint a legmagasabb álló boltív a kínai negyedben a szárazföldi Kínán kívül, és a turisták szelfipontja.

A negyedben számos kínai és ázsiai étterem, valamint ázsiai szupermarket található.

A vízpart

Az északnyugat-angliai kikötőváros nemcsak fociklubjáról, a Liverpool FC-ről, hanem kreatív zenei színteréről is ismert. Az M&S Bank Arena a világ legnagyobb előadóit vonzza, köztük Paul McCartney-t, Elton Johnt és Beyoncét. Az aréna közvetlenül a Mersey folyó partján, a kikötői sétányon található.

Abszolút kihagyhatatlan látnivaló ott a Liverpool Waterfront. Művészetet, kultúrát, zenét és történelmet kínál. Hiszen a kikötőt a világ egyik legmodernebbjének tartották, amikor megépült, sőt, az Unesco világörökségi listáján is szerepel.

A folyóparton sétálhat a dokkok mentén, és megcsodálhatja a kereskedelmi építészet panorámáját, köztük Liverpool egyik nevezetességét: a Royal Liver Buildinget a Pier Head negyedben. A Cunard Buldinggel és a liverpooli kikötővel együtt a lenyűgöző épület a "három grácia" közé tartozik.

Liverpool egyéb szabadtéri terei

A Liverpool déli részén található Sefton Park történelmi parkot a helyiek a legnépszerűbb zöldterületnek tartják, sőt, az English Heritage még műemléki védettséget is kapott, és számos díjat is nyert.

Tavasszal a tó körüli aranyló nárciszok millióinak látványa a város minden tájáról vonzza a lakosokat. Népszerű látnivalók közé tartozik a zenepavilon, a pálmaház, a csónakázó tó, valamint Erósz és Pán Péter szobrának másolata.

Ha a Sefton Parkba tervez látogatást, mindenképpen tegyen egy sétát a nyugodt Lark Lane-en, amely a kikötőváros egyik "rejtett kincse" a számos bárral, étteremmel és egyedi üzlettel - írja a Visit Liverpool.

Természetesen a város elől is elmenekülhet, ha a Liverpoolt körülvevő strandok felé veszi az irányt. A várostól északra, a Crosby Beachen található az Another Place, Antony Gormley művész lenyűgöző szobor-installációja, amely 100 életnagyságú figurából áll, amelyek a partvonalat szegélyezik.

Bár a Crosby Beach-en a puha homok és az iszapos területek, valamint az árapály-ingadozás veszélye miatt nem szabad úszni, a látogatás és a sétányon való séta már csak a varázslatos naplementék miatt is megéri.

Még északabbra, a National Trust által fenntartott, homokdűnékkel tarkított Formby Beach-en a látogatók találkozhatnak szőrös barátaikkal, a mókusokkal a Red Squirrel Reserve nevű rezervátumban.

Liverpool elvesztette világörökségi státuszát

Elvesztette világörökségi státuszát Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze az arculatában és látképében visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások miatt.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) jelenleg ülésező világörökségi bizottsága szerdán döntött az északnyugat-angliai város sorsáról.

Liverpool a harmadik helyszín, amelyet megfosztottak világörökségi címétől az elmúlt csaknem fél évszázadban. Korábban Omán arabbejza-rezervártumát (2007) és a drezdai Elba-völgyet (2009) vették le a listáról.

Az angliai város világhírű történelmi kereskedelmi kikötőjét 2004-ben vették fel a világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és lenyűgöző építészeti megoldásai miatt.

Az UNESCO már 2012-ben jelezte Liverpoolnak, hogy veszélyben a világörökségi státusza a város vízparti látképét jelentősen megváltoztató beruházások, például a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt. A testület akkor veszélyeztetett világörökséggé nyilvánított a városrészt.

Európa legnagyobb popbulija 2023-ban

Az ESC Eurovíziós Dalfesztivált 2023. május 9-13. között rendeznek Liverpoolban. Bár a brit versenyző, Sam Ryder tavaly második lett, idén a győztes Ukrajna helyett az Egyesült Királyság ad otthont a versenynek. A választás Liverpoolra esett, az UNESCO zenei városára, amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni, és amely nem csak a Beatles és a Liverpool FC otthona. 



Tartomány:Északnyugat-Anglia
Cím:Liverpool
GPS: 53° 24′ 25.91676″, -2° 59′ 30.048″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward