» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Nagy-London


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

London kihagyhatatlan látnivalói.


Big Ben, London Eye, Tower ... Ezeknek és más látnivalóknak köszönhetően évente közel 20 millió turista érkezik Londonba a világ minden tájáról. Ezzel a brit metropolisz az ötödik helyre áll a világ leglátogatottabb városai között.

Big Ben és a Parlament

London, Uk Parlament, Big Ben

"Big Ben" a beceneve az Erzsébet-torony legnehezebb harangjának, amely 13,5 tonnát nyom. A jó 96 méter magas torony átfogó felújítása után 2022-ben eltávolították az állványzatot, és újra látható a négy, egyenként hét méter átmérőjű óralap. A harangjáték negyedóránkénti, úgynevezett Westminster-harangja a világ egyik leghíresebb dallama.

Különböző túrákon fedezheti fel az UNESCO világörökség részét képező Westminster-palotát, amelyeken sokat megtudhat a Lordok Háza és az Alsóház, a Parlament két kamarájának munkájáról. A Temze partján álló palota legrégebbi fennmaradt része a Westminster Hall, amely 1097-ből származik, és amely 73 méteres tetőszerkezetével akkoriban Európa legnagyobb csarnoka volt.

London Eye - kilátás a városra és a környező vidékre

London, Britannia, London Szeme, Ég, Tájékozódási Pont

A világ legmagasabb, konzolos óriáskereke 1999 óta forog a Temze partján, és évente mintegy hárommillió utast szállít. Mivel a 32 légkondicionált ovális kapszula nagyrészt üvegből készült, aligha takarja valami a kilátást a szomszédos Big Benre, a városra és környékére, egészen a 40 kilométerre lévő Windsor kastélyig. Egy fordulat fél órát vesz igénybe, és az alacsony sebesség miatt a vendégek fel- és leszállhatnak anélkül, hogy a keréknek meg kellene állnia.

Richard Rogers építész, aki többek között a Lloyd's Buildinget és a Temzén álló Millennium Dome-ot tervezte, a London Eye jelentőségét a város számára az Eiffel-torony jelentőségéhez hasonlította: mindkét építmény nemcsak azt teszi lehetővé, hogy felülről nézzen le egy kozmopolita városra, hanem demokratizálja is ezt a lehetőséget. Nem csoda, hogy az attrakciót nem bontották le öt év után, ahogyan azt tervezték, hanem tartósan megmaradt.

Notting Hill - filmforgatási helyszín és karnevál

Notting Domb, London, Uk, Ház, Városi, Szüret, Régi

Ennek a nyugat-londoni kozmopolita negyednek a hangulatát jól érzékelteti a Julia Roberts főszereplésével készült azonos című film. Néhány helyszín 1999 óta megváltozott.

A Portobello Road házai élénk színűre vannak festve, és a kétnapos augusztusi Notting Hill-i karnevál, amelyet 1965-ben karibi bevándorlók alapítottak másfél millió látogatójával Európa egyik legnagyobb utcai fesztiválja. Az emberek fantasztikus jelmezekben táncolnak soca, calypso és reggae zenére, a kulináris keretet pedig fűszeres jerk csirke és rumos puncs alkotja.

A Golborne Road és a Westbourne Grove közötti, körülbelül egy kilométer hosszú Portobello Road Market-en az évek során a gyümölcs- és zöldségkínálat mellett egyre több használt- és háztartási cikk, valamint textiláru került a kínálatba. Szombatonként pedig itt tartják az ország legnagyobb antikváriumát. Az éhes emberek pedig a világ minden tájáról származó ételeket, többek között curryt, paellát, bratwurstot, észak-afrikai és karibi utcai ételeket fogyasztanak.

Tower és Tower Bridge - koronaékszerek és műszaki emlékmű

Tower Bridge, Híd, Folyó, Tájékozódási Pont, Történelmi

Tower több erődített részből álló középkori épületegyüttes a Temze partján, amely az idők során erődítmény, fegyverraktár, királyi palota és főrendű foglyoknak szánt börtön, valamint levéltár és csillagvizsgáló is volt. Építését I. (Hódító) Vilmos rendelte el 1078-ban.

Az eredeti Edwards-korona, amelyet Erzsébet királynő 1952-es koronázásakor viselt a Tower kincstárában látható. A koronaékszerek teljes gyűjteményét 23 578 drágakő díszíti. A 11. század óta azonban a Temze partján álló királyi palota nemcsak kincstárként, hanem fegyverraktárként, állatkertként, múzeumként, pénzverdeként, börtönként és 1941-ig kivégzőhelyként is szolgált. A központi Fehér Toronyban, amelyet Hódító Vilmos építtetett, többek között VIII. Henrik páncélja látható.

Tower-híd a turisták egyik kedvenc célpontja. Két neogótikus kőtornyában kiállítás mutatja be a híd történetét, és kilátója is van. Az 1886 és 1894 között épült az ikonikus Tower Bridge tornyait 11 000 tonna acél és portlandi mészkő felhasználásával, neogótikus stílusban burkolták. A gyalogosok még akkor is átkelhetnek a hídon, amikor a kocsiszínt felhajtják a hajók áthaladásához. Ezután azonban 34 métert kell fel- és lemászniuk a folyó túloldalán. Az izgalom kedvéért van egy üvegfenekű szakasz 42 méter magasan a Temze felett.

Buckingham-palota - királyi élet

A Buckingham-Palota, Négyzet, Szobor, Emlékmű, London

Az ünnepélyes őrségváltásra a király hivatalos londoni rezidenciája előtt kerül sor hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap 11 órakor, nyáron pedig naponta.

A 775 szobával rendelkező klasszikus épületegyüttes 19 szobája július vége és október eleje között látogatható.

Itt szikrázik és csillog a vörös színben pompázó Trónterem, a Viktória királynő idejéből származó Bálterem, az 1831 óta változatlan Zenei terem kék oszlopokkal és a 47 méter hosszú Képtár. A Buckingham-palota legpompásabb "szobájában", a Fehér szalonban gyűlik össze a királyi család a hivatalos találkozók előtt.

Egész évben látogatható a Királynő Galéria Rembrandt, Rubens és Canaletto remekműveivel és színvonalas kiállításokkal, valamint a Royal Mews. Itt parkol az arany államvasút és a trón gyémántjubileumára épített jármű. II. Erzsébet egykor évente mintegy 24 000 vendéget fogadott London legnagyobb magánkertjében. Fontos belvárosi biotóp 325 vadon élő növényfajjal, 30 költöző madárfajjal és 85 tölgyfajjal.

Windsori kastély - lakóhely és pihenőhely

Windsori Kastély, London, Anglia, Vár

Windsor a világ legrégebbi és legnagyobb folyamatosan lakott kastélya. Története Hódító Vilmos idejére nyúlik vissza. 39 uralkodó használta rezidenciaként, de a nagyközönség számára is egész évben nyitva áll. Az állami lakosztályban a király fogadja az államfőket, és kitünteti azokat a briteket, akik kiemelkedő szolgálatokat tettek hazájukért. Mária királynő babaháza elbűvölő, egyetlen részletről sem feledkeztek meg: apró könyvek a terjedelmes könyvtárban, jól felszerelt borospince, elektromos világítás, folyó meleg víz és működő liftek.

A Szent György-kápolna, egy gótikus remekmű, számos királyi esküvőnek adott otthont, de tíz régens és 2021 óta Fülöp herceg sírja is itt található. Különösen lenyűgözőek a gazdag szerkezetű boltozat és a tölgyfából faragott kórusszék, amelyet a Hagyományőrző Rend lovagjai számára készítettek. A kápolna vasárnaponként nem látogatható, de az istentiszteletekre szívesen látják az érdeklődőket.

Westminster Abbey - Történelem élőben

Westminster Abby, London, Hu, Anglia, Templom

Több mint 1000 év történelme összpontosul a királyi templomban. 1066 óta uralkodókat koronáztak meg a Westminster-apátságban, 17 uralkodót temettek el itt, és királyi esküvőkre is sor került itt, például Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére 2011-ben. Oliver Cromwellt, aki egyszerre volt diktátor és szabadsághős, 1658-ban nagy pompával temették el, majd alig három évvel később exhumálták, Elton John pedig 1997-ben Diana hercegnőnek itt énekelte el a "Candle in the Wind"-et.

A jelenlegi, francia gótikus stílusú templomot III. Henrik rendelte meg 1245-ben, és a két főtorony csak 1745-ben készült el. A négy keresztény erény és tíz 20. századi mártír szobrai keretezik az UNESCO világörökségi helyszín nyugati oldalán lévő portált. Az I. Erzsébet sírjával rendelkező Lady Chapel késő középkori építészeti csodának számít látványos mennyezetének köszönhetően. A 2018-ban felállított, David Hockney brit művész új ólomüveg ablaka, a Queen's Window egy vidéki yorkshire-i jelenetet ábrázol.

Kensington-palota és kertek - a trónörökös otthona

Kensington Palota, London, A Kert Diana, Fehér Kert

Vilmos herceg és családja jelenleg is igényt tart a palotára, többek között Viktória királynő nyomdokaiba lépve. A Kensington-palota azon szobái, ahol Viktória királynő 1819-ben született és nőtt fel, megtekinthetők; a bölcsővel és babaházzal együtt hűen rekonstruálták őket. A király úgynevezett állami lakosztályait nem lakásként, hanem fogadásokhoz használták. Emiatt szobrokkal gazdagon díszítettek, de meglehetősen gyéren vannak berendezve. Ezzel szemben II. Mária és III. Vilmos királynéi lakosztályaiban török szőnyegek és kínai porcelánok találhatók - ezekben a lakosztályokban valóban éltek. Itt a látogatók többek között megtudhatják, hogy ezek a királyi családok szerényen inkább halat és sört ettek vacsorára.

A Kensington Gardensben Viktória királynő a korán elhunyt férjének, Albert hercegnek állíttatott egy nagyméretű, neogótikus stílusú, 60 méter magas baldachinos emlékművet. Alatta a Szász-Coburg és Gotha-házból származó herceg aranyozott szobra trónol. Aligha lehetne nagyobb a kontraszt a közeli Serpentine Galleries-szel, amely kortárs művészetet és építészetet mutat be időszaki kiállításokon.

ArcelorMittal Orbit - szobor és kilátótorony

Olimpiai, Park, London, Arcelormittal, Pálya, Szobor

A várostól északkeletre található Queen Elizabeth Olympic Park nemcsak a 2012-es nyári olimpiai játékok maradványainak ad otthont, mint például a Zaha Hadid tervezte London Aquatics Centre. Ugyanakkor megépült az ArcelorMittal Orbit, amely egy teljesen elhajlított és vörösre festett Eiffel-toronyra hasonlít. Anish Kapoor szobrász tervezte Nagy-Britannia 115 méter magas szobrát; a szükséges acél 60 százalékát régi autókból és mosógépekből újrahasznosították.

Két hatalmas homorú tükör van felszerelve a két kilátó platformra, amelyek torzítják a környezetet, és fényt vetnek a belső térbe, mintha egy távcsőben lennénk. Kelet-London, a Docklands és Greenwich tökéletesen látható innen. 2016-ban a "Csúszdát" is üzembe helyezték, egy 178 méter hosszú, üvegezett és sötét részekkel ellátott csövet, amelyen az adrenalinfüggők tizenkét kanyarban száguldanak lefelé. 

Mithraeum - Kultuszhely a római korból

A Kr. u. 3. században egy londiniumi polgár templomot építtetett Mithrász isten tiszteletére a Temze mellékfolyóján, Walbrookon. A szobor fejét a London újjáépítése során itt végzett régészeti ásatások során találták meg. Ugyancsak feltárták Minerva és Merkúr fehér márványszobrait, amelyeket Olaszországból hoztak be, valamint 400 darab írótábla töredékét, amelyek viaszbevonatukkal a mai jegyzettömbök előfutárai voltak. Ezek a legrégebbi kézzel írott dokumentumok Nagy-Britanniában.

Mithrász az egész Római Birodalomban létezett, a kultusz követői gyakran katonák, kereskedők és adminisztrátorok voltak. A helyszíneket általában a föld alá építették vagy sziklába vájták, és egy bikát megölő Mithrász jelenetét ábrázolták, amelynek jelentése még nem teljesen tisztázott. A londoni szentély felett áll a Bloomberg médiacsoport 2010-ben épült európai központja. Ez utóbbi a római témához illeszkedő kortárs műalkotásokat is megrendelt, amelyeket az előcsarnokban állítanak ki.

Sky Garden - üvegház egy felhőkarcolóban

London, Anglia, Panoráma, Víz, Építészet, Épület, Ég

A Fenchurch Street 20 épületét, amely egy óriási walkie talkie-ra emlékeztet, 2015-ben az Egyesült Királyság legcsúnyább új épületének választották. Ráadásul az ívelt üveghomlokzata olyannyira visszaverte és felerősítette a napsugarakat, hogy a közelben parkoló autókon műanyag alkatrészek olvadtak meg, a walkie talkie-t pedig lamellákkal simították össze. De mindez feledésbe merül, vagy már nem is látható, amikor az ember bejelentkezik az épületbe, és 160 métert halad felfelé a Sky Gardenbe.

A város legmagasabb közkertjében strelíciák, afrikai liliomok, levendula, valamint a Földközi-tengerből és Dél-Afrikából származó szárazságtűrő növények pompáznak. A teraszról és ebből az "üvegházból" minden irányba nyílik kilátás. Éppen északra áll például a "Cheesegrater" - a sajtreszelő becenév mindent elmond a felhőkarcoló kialakításáról. A Sky Gardenben két étterem és három bár gondoskodik a kulináris változatosságról.

Two Temple Place - Milliárdos rezidencia

Az 1890-es években William Waldorf Astor, a világ leggazdagabb embere, ezen a Temze-parti címen építtetett egy kis, szép irodaházat. Kívülről vízköpők, kőfaragványok és egy Kolumbusz Santa Maria hajóját formázó szélkakas díszítik az épületet. A lépcsőház jobb oldalán egy bronz kerub egy lámpaoszlopon lévő telefonkagylót tart, amely a távközlés és az elektromosság újításait jelképezi.

A Two Temple Place neogótikus homlokzata mögött Európa legnagyobb páncéltermét és két másik tágas széfet helyeztek el. De a művészeti és iparművészeti kincsek is folytatódnak: ólomüveg ablakok, márványból, ónixból és porfírból készült mozaikpadló, tölgyfából és mahagóniból készült pazar lépcsőház, amelyen a három muskétás fafaragás formájában látható. Perzsaszőnyegek, csillárok, olaj- és ezüstportrék díszítik a nagytermet. A Two Temple Place évente többször is nyitva áll művészeti kiállítások számára.

Tate Modern - A művészet erőműve

Tate, Művészeti Galéria, Egyesült Királyság

A svájci Herzog & de Meuron építészek tervei szerint a Temze partján álló, használaton kívüli, olajtüzelésű Bankside Power Stationt 1995 és 2000 között Nagy-Britannia vezető modern és kortárs művészeti múzeumává alakították át. E célból a 200 méter hosszú téglaépület két további emeletet kapott. Aztán 2016-ban megnyíltak a hatalmas földalatti olajtartályok, amelyek filmek és installációk vetítővásznai, és fölöttük a Blavatnik-épület, egy tízemeletes, piramis alakú, szintén téglából épült, szintén svájciak által tervezett bővítmény.

A nagy retrospektív kiállítások mellett a Tate Modern gyűjteményében többek között Pablo Picasso, Claude Monet és Robert Delaunay festményei, valamint Ai Weiwei, Jean Tinguely és Marino Marini szobrai is megtalálhatók. Emellett Man Ray, Robert Mapplethorpe és Wolfgang Tillmans fotói is láthatók. Az ötemeletes Turbine Hall biztosítja a szükséges teret például Ólafur Elíasson, Louise Bourgeois és Rachel Whiteread hatalmas művei számára.

Az épületet hajójárat köti össze a Tate Britainnel, amely a világ legnagyobb, a 16. századtól a 21. századig terjedő brit művészeti gyűjteményével rendelkezik.

Saatchi Galéria - örökké fiatal és vad

Az 1990-es években Charles Saatchi, a világ legnagyobb reklámügynökségének társtulajdonosa Damien Hirst, Tracey Emin és más "fiatal brit művészek" mecénása volt. Azóta a galéria világszerte a feltörekvő művészek fóruma, és a Saatchi kiterjedt műgyűjteménye a nagyközönség számára is hozzáférhető, nem csak egy szűk művészeti elit számára. A galéria a Chelsea-i King's Roadon, a Duke of York egykori főhadiszállásán található.

Az 1801-ből származó, műemlékileg védett téglaépületben 15 magas, világos kiállítóterem kínál helyet túlméretezett festményeknek, szobroknak, fotográfiának és médiaművészetnek is. Saatchi akciója nem teljesen önzetlen: Damien Hirst egyik művének, egy formaldehidoldatban konzervált tigriscápának az eladásával 9,2 millió eurós profitot is termelt.

Victoria és Albert Múzeum - Művészet és kézművesség a világ minden tájáról

A kensingtoni V&A a világ vezető múzeuma a művészet, a design és a performansz metszéspontjában. Az 1851-ben gipszöntvényekből álló gyűjtemény 1851-től kezdve a kínálat szobrok, üveg, ékszerek, egyházi tárgyak, fegyverek, hangszerek, fémművek, kerámiák, bútorok, építészeti modellek, fényképek, festmények és ruházati tárgyak gyűjteményével bővült. 

Az 5000 évnyi emberi alkotótevékenységből származó 2,3 millió tárgy között vannak különös, egyedi darabok. Ilyen például a már William Shakespeare által is említett Great Bed of Ware, amely három méteres szélességével legalább négy párnak is helyet tudott biztosítani, vagy a Tipus Tiger, egy Indiából származó mechanikus automata, amely egy angol katonára támadó tigrist ábrázol. Szintén egyedülálló a 16. századi perzsiai Ardabil szőnyegek egyike, amely több mint 61 négyzetméteren 26 millió csomót tartalmaz. A 2000 pár cipő között több olyan is van, amely inkább szobor, mint lábbeli.

Trafalgar tér - találkozóhely a modern művészettel

London, Anglia, Nagy-Britannia, Angol

1805-ben Nelson admirális legyőzte a francia-spanyol flottát a spanyol Atlanti-óceán partján fekvő Trafalgar városánál - és a csatában életét vesztette. 38 évvel később egy 50 méter magas oszlopot szenteltek a tiszteletére, amely az ő képmását viseli. A Trafalgar Square-t a National Gallery, a National Portrait Gallery és a St Martin-in-the-Fields neoklasszikus templom veszi körül.

A hagyomány és a modernitás a város legnagyobb közterén is találkozik: míg a Trafalgar tér sarkaiban három talapzaton állandóan szobrokat helyeznek el, a negyedik talapzatot felváltva kortárs művészek foglalják el.

The Shard - üvegtorony

Egy Felhőkarcoló, London, A Város

A Temze déli partja fölé magasodik a Shard (Üvegszilánk). Ha valaki a 44 lift valamelyikével elrugaszkodik az alsóbb szintek kissé komor valóságától, lélegzetelállító panorámában gyönyörködhet. A beruházók esküsznek rá, hogy tisztább napokon a felső szintekről Franciaországig is ellátni.

A Renzo Piano által tervezett Shard egy 11 000 üveglapba burkolt csúcsos piramis, amely közel 310 méterével az ország legmagasabb épülete. A 2012-ben felavatott épület a világ legdrágább kilátópontját kínálja. A látogatók feljuthatnak a Shard 72. emeletére, amely alatt tíz lakás található, amelyeket egyenként 63 millió eurónak megfelelő összegért adtak el, az 52. emeleten pedig Európa legmagasabb szállodai bárja található. Egy luxusszálloda, éttermek és irodák is találhatók itt.

British Museum - A világ kirakata

Brit Múzeum, Nagy Udvar, London, Anglia, Építészet

A múzeumnak évente közel hatmillió látogatója van. Az 1847-es neoklasszikus görög homlokzat mögött a négy és fél millió gyűjteményi tárgynak csak egy részét lehet egyszerre bemutatni. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a háromnyelvű feliratos Rosetta-kő, az egyiptomi Királyok völgyéből származó múmiák, valamint a Görögország által visszaszerzett Akropolisz márványszobrai és töredékei. A Lord Norman Foster tervei szerint acél- és üvegszerkezettel fedett belső udvar a maga 7100 négyzetméterével a legnagyobb ilyen jellegű közterület Európában.

Harrods - korlátlan lehetőségek

Épület, Harrodok, Tájékozódási Pont, Utca, London

Jóval az Amazon előtt a világ talán leghíresebb áruházai az "Omnia Omnibus Ubique"-t, azaz mindent mindenkinek, mindenhol mindent kínáltak. Az élelmiszerosztály nemcsak áruválasztékáról - beleértve a 100 féle teafajtát -, hanem szecessziós hangulatáról is legendás. A divatot egyiptomi oszlopok között mutatják be, és a vásárlók egyéni kívánságai szerint olyan különböző dolgokat árulnak, mint lakberendezés és bútorok, piknikkosarak, sütemények és parfümök. A 330 részleg között fodrászat, gyógyfürdő, bank és gyógyszertár is található. A hét emeleten 20 étterem, bár és kávézó található.

Piccadilly Circus - egykor a Föld középpontja

London, A Piccadilly Circus, Anglia, Angol, Város

A Shaftesbury Avenue, a Piccadilly, a Haymarket, a Coventry, a Regent, a Lower Regent és a Glasshouse Street itt fut össze, és Európa legnagyobb LED-videófalán színes reklámok árnyalják a látványt. A hangulat a New York-i Times Square-hez hasonló. 

A Brit Birodalom idején a négyzetet tekintették a Föld középpontjának. A feltűnő épületek közé tartozik a historizáló London Pavilion, amely ma bevásárlóközpont, és a Criterion Színház, a West End egyik híres színpada.

London ingyen - a legjobb spórolási tippek

London a világ egyik legdrágább városa a turistáknak, akik megdöbbentő árakkal szembesülnek, ha meg akarják tekinteni a brit főváros leghíresebb látványosságait.

Viszont sok állami múzeum ingyenesen látogatható, és csak a különleges kiállításokra kérnek belépőt. Például ingyenesen látogathatod a Tate Modernt, a Two Temple Place-t, a British Museumot és a Victoria and Albert Museumot.

A Fortnum & Mason, a város leghagyományosabb luxusáruháza, amely grandiózus élelmiszer-részleggel rendelkezik, szintén ingyenesen látogatható. Még akkor is, ha aligha távozik valaki az üzlet saját márkájú teát vagy lekvárt tartalmazó mentazöld bevásárlótáskák egyike nélkül.

A Shardra való drága felvonóútnak is van alternatívája: nem kell egészen a csúcsra menni, a 31., 32., 34. és 52. emeleten található bárok közül néhányban csak minimális fogyasztás van.

A Sky Garden látogatói számára nincs belépődíj és kötelező fogyasztás. 

A Szent Pál-székesegyház meglátogatásának jegyét megtakarítjuk, ha 17 órakor részt veszünk a Kórus Esti éneken vagy az esti imán.Tartomány:Nagy-London
Település:London
GPS: 51° 31′ 53.67036″, -0° 17′ 59.69184″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward